Me juhlimme vappua kuin varkain jo aattona. Varsinaisena juhlapäivänä moni käy arvokkaasti lounaalla. Kuva: Shutterstock
Me juhlimme vappua kuin varkain jo aattona. Varsinaisena juhlapäivänä moni käy arvokkaasti lounaalla. Kuva: Shutterstock

Pönöttämisen ja viinan vetämisen välistä puuttuu kepeämpi vaihde.

Kansainvälisten kokouksien cocktailtilaisuuksissa suomalaiset hakeutuvat toistensa seuraan sipisemään, etteivät jaksa koko ajan puhua englantia ja verkostoitua. Samaan aikaan muiden maiden porukat puhua porisevat murteisella englannilla kaikkien kanssa. Syntyy umpimielinen Impivaara keskelle kepeitä kokkareita.

Monikansallinen cocktailtilaisuus on vaikea paikka, sillä siinä törmäävät toisiinsa sosiaa­lisuuden vaatimus ja sen pelko. Verkotu, seurustele, ole kepeä, käskee suomalainen itseään mutta tuntee pelkkää jähmeyttä, joka sammuttaa seurusteluyritykset alkuunsa. Edes juoda ei voi, koska silloin vain todentaisi nolon stereotypian vasta viinan voimalla käynnistyvästä ujostelijasta.

Juhlat ovat aina olleet suomalaiselle vähintään yhtä paljon haaste kuin mahdollisuus. Synnynnäisiksi seurustelijoiksi koetut ulkomaalaiset ovat kuin entisaikain sivistyneistö, joka sai tavallisen rahvaan jännittämään, miten päin tässä oikein pitäisi olla. Luokka-asetelmat jähmettivät juhlijaa, tietää Helsingin yliopiston sosiaalihisto­rian professori Matti Peltonen.

– Ei saanut näyttää sivistymättömältä moukalta, koska niin sanottu sivistyneistö siitä aina muistutti. Kun suomalaiset eivät olleet hierarkkisissa juhlissa, meno oli vallatonta ja puhe sujuvaa, mutta kun oli ”herroja” paikalla, olivat kaikki hiljaa, Peltonen kuvaa.

Juhlitaan ennen juhlaa

Meillä suomalaisilla on sellainenkin erikoisuus, että keskitymme juhlimaan aattona, emme niinkään varsinaisena juhlapäivänä.

Me pidämme hauskaa vapun, juhannuksen, joulun ja uudenvuoden aattona. Maailmalla tämä on harvinaisempaa, sillä useimmissa maissa aatolla ei ole mitään merkitystä.

Helsingin yliopiston kansatieteen professori Hanna Snellman arvelee, että tapa liittyy vakavuuteen, jolla suomalainen suhtautuu juhlien viettoon.

– Suomalaiset juhlivat railakkaimmin aattona, vähän niin kuin salaa. Varsinaiseen juhlapäivään jää enemmän pönötystä, kuten arvokas jouluateria tai vappulounas. Myös vapun monet tilaisuudet poliittisine puheineen ovat arvokkaita, Snellman sanoo.

Totista tyyliä edustaa myös itsenäisyyspäivän vietto, joka keskittyy varsinaiseen juhlapäivään Presidentinlinnan vastaanottoineen. Arvokas, lähes harras tunnelma tarttuu maan merkkipäivään suureksi osaksi sodan muistosta.

Monet muut vuotuisjuhlat ovat taustaltaan uskonnollisia, mikä saattaa Snellmanin mukaan selittää, miksi aattona juhlinta käy paremmin laatuun: varsinaisena kristillisenä juhlapäivänä ei ole ollut sopivaa irrotella.

Alkoholi rikkoo hiljaisuuden

Juhlat ovat siitä erikoinen tapahtuma, että ihmiset kokoontuvat yhteen tekemättä mitään erikoista. He vain keskittyvät toisiinsa. Vaaditaan seurustelutaitoja, jotta vältytään vaivaantumiselta.

Suomessa hankaluutena on perinteinen hiljaisuuden arvostus. Se voi vetää vakavaksi pelkkään yhdessäoloon varatussa tilaisuudessa.

– Suomessa hiljaisuutta ja vaatimattomuutta pidetään hyveinä, joihin on kotona ja koulussa kannustettu. Nykyään meidän pitää oikein opettelemalla opetella kehumaan amerikkalaiseen tapaan, kuinka erinomaisia olemme, Snellman huomauttaa.

Perinteinen ratkaisu vaitonaisuuden ongelmaan on tietenkin ollut kemiallinen. Alkoholi avaa äänen, ja mekkalaa alkaa oitis syntyä. Vain puoliksi leikillään sanotaan, että ilo ilman viinaa on teeskentelyä.

Kepeyden tuulosia ilmassa

Jo Suomen ruotsinkieliset juhlivat kepeämmin kuin suomenkielinen väki. Suomenruotsalaisilla on myös hieman erilainen suhtautuminen viinaksiin, muistuttaa juhlimiseen perehtynyt sosiologian dosentti Ismo Kantola Turun yliopistosta.

– Ruotsinkielisillä ei ole jyrkkää rajanvetoa alkoholin käytön ja muun sosiaalisen kanssakäymisen välillä. Kunnon kännit eivät kuulu perinteiseen suomenruotsalaiseen kulttuuriin, vaikka muuten alkoholiin ei suhtauduta torjuvasti. Juominen ei ole sellainen loveen lankeamisen vapaa kenttä, jota se suomenkielisille tahtoo olla, Kantola sanoo.

Niin suomalainen viinapää kuin hiljaisuuskin ovat stereotypioita, jotka toistelemalla myös pysyvät hengissä. Siksi tämäkään juttu ei ehkä edistä vapautumista jähmeyden ikeestä.

Uusia tuulia tuntuu kuitenkin jo ilmassa. Joitakin vuosia sitten keksitty ravintolapäivä levittäytyy toukokuussa turuille ja toreille. Se jos mikä on kepeää kulinaarista yhdessäoloa, jota ei raskauteta pönötyksellä tai samanistisella humalatilalla. Malja sille!

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2013

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25744
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1186
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.