Uudet rakennusmääräykset tiivistävät taloja, mutta terveyshaittoja on turha pelätä.

Teksti: Petri Forsell

Uudet rakennusmääräykset tiivistävät taloja, mutta terveyshaittoja on turha pelätä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2012

Viimeksi kuluneen puolen vuosisadan aikana rakentamistavat ovat uudistuneet Suomessa monta kertaa. Käyttöön on otettu uusia materiaaleja ja tekniikoita yhä nopeammassa tahdissa.

Monet uudistukset ovat parantaneet rakennusten laatua, mutta joukkoon mahtuu myös epäonnistumisia. Esimerkiksi 1960-luvulla vedenkestävänä markkinoitu betoni jätti jälkeensä kalliit korjaustarpeet, kun betonin ominaisuudet osoittautuivat luultua huonommiksi.

Nykyisin rakentamisessa haetaan kiihkeästi keinoja, jotka pienentävät rakennusten hiilijalanjälkeä. Taloista tulee yhä tiiviimpiä, ja asuminen vaatii tietokoneiden ohjaamia lvi-laitteita.

Energiatehokkuuden korostamisen on ajoittain pelätty heikentävän asumismukavuutta ja -terveyttä. Sijoitammeko miljardeja asuntoihin, jotka osoittautuvat henkeä ahdistaviksi pulloiksi?

– Energiatehokkuus ja hyvä sisäilma eivät ole keskenään ristiriidassa, vakuuttaa diplomi-insinööri Jorma Säteri. Hän on Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja ja Metropolia-ammattikorkeakoulun lehtori.

– Energiatehokkuutta ja ilmanvaihtoa on tarkasteltava yhtä aikaa. Sisäilmaongelmista aiheutuu vuosittain kolmen miljardin euron kulut; enemmän kuin rakennusten lämmittäminen maksaa. Energiaa ei siis kannata säästää sisäilman terveellisyydestä tinkimällä.

Hidas vaihto pilaa ilmaa

Riittämätön ilmanvaihto vaivaa yli miljoonaa asuntoa. Ilmanvaihtoa pidetään riittämättömänä silloin, kun asunnon ilma ei vaihdu kokonaan kerran kahdessa tunnissa.

Yleisimpiä sisäilmaongelmia ovat kosteus- ja homehaitat. Homeille altistuu vuosittain arviolta 300 000 suomalaista, joista 20 000 sairastuu. Homeperäisiä ammattitauteja todetaan vuosittain 200–300.

Vaikka talossa ei ole hometta, se ei silti tarkoita, että sisäilma on kunnollista.

Jos ilma vaihtuu liian hitaasti, siihen kertyy haitallisia aineita: hiilidioksidia, radonia, rakennusmateriaaleista ja huonekaluista erittyviä kaasuja ja niin edelleen.

Radonin terveyshaitat on tunnettu vuosikymmeniä. Viime aikoina on alettu ymmärtää muiden epäpuhtauksien vaikutus. Professori Olli Seppänen ja eräät muut tutkijat ovat osoittaneet työtehon heikentyvän kymmeniä prosentteja, jos hengitysilma on huonoa.

Säteri kiittelee Suomen edistyksellisyyttä rakennusmateriaalien käytössä. Uudet liimat, lakat, maalit ja muut aineet erittävät vain vähän epäpuhtauksia sisäilmaan. Useilla työpaikoilla on otettu tavaksi tuulettaa uudet työtuolit, matot ja tilanjakajat ennen käyttöönottoa, jotta niiden huurut eivät pilaisi työpaikan ilmaa.

Kone tulee avuksi

Sisäilmaongelmat vaivaavat satojatuhansia, mutta mikä neuvoksi? Ikkunat selälleen ja syvähengittämään?

– Myytti ulkoilman puhtaudesta elää sitkeästi. Todellisuudessa ulkoilman pienhiukkaset ovat merkittävä terveyshaitta, ja niiden arvioidaan aiheuttavan Suomessa vuosittain 1 300 kuolemaa.

Säterin mukaan talot onkin syytä rakentaa niin, että niiden rakennusvaippa – seinät ja ikkunat liitoksineen – on mahdollisimman tiivis. Tällainen vaippa pitää ylimääräisen kosteuden, pienhiukkaset, siitepölyt ja muut ilman pilaajat pihan puolella.

Jotta umpioidussa talossa voisi asua, se tarvitsee tehokkaan ilmanvaihtojärjestelmän. Ulkoilma johdetaan suodatuksen jälkeen puhaltimen avulla sisätiloihin. Likainen ilma imetään keittiöstä sekä kylpy- ja vaatehuoneista poistokanaviin.

Huolellisuus maksaa vaivan

Muuttuvatko talot prosessorilla ohjatuiksi asumiskoneiksi, joissa eletään koneiden varassa kuin kalat akvaariossa?

Säterin mukaan pelko on turha. Rakentajilla on jo vuosikymmenien kokemus taloista, joissa koneet huolehtivat kosteuden poistamisesta ja ottavat talteen jäteveden ja -ilman lämmön.

– Rakentajilta vaaditaan toki huolellisuutta, kun eristeet paksunevat. Seinien sisään ei saa jäädä ilmasolia, joita pitkin lämpö karkaa. On myös oltava tarkkana, että kosteussulut pysyvät ehjinä. Jos niihin tulee rakennusaikana reikiä, asunnon ylipaine työntää kosteutta seinän sisään ja aiheuttaa homeongelmia.

Rakennusmääräysten tiukkeneminen vaatii myös materiaaleilta enemmän. Esimerkiksi ikkunat voivat olla niin tiiviitä, että sisätiloista johtuva lämpö ei enää estä niitä huurtumasta pakkasella. Säteri ei kuitenkaan usko, että jääraappaa tarvitaan tulevaisuudessakaan muualla kuin autoissa.

– Olen varma, että tällaiset ongelmat voidaan ratkaista tekniikkaa ja materiaaleja kehittämällä.

Ongelmia liioitellaan

Kaiken kaikkiaan Säteri pitää huolta energiansäästön kielteisistä vaikutuksista hieman ylimitoitettuna, vaikka pulmia voikin olla. Rakentamisessa on monia eri vaiheita, eikä yhteistoiminta ole aina saumatonta.

– Suunnittelu on laadukasta. Tilaajat tietävät asioista ja ovat sitoutuneita tavoitteisiin, mutta joskus raha- ja aikataulusyistä tavoitteista joustetaan. Rakennusvalvonta on ammattitaitoista, mutta voimavarat eivät useinkaan riitä prosessin tiukkaan valvontaan.

Korjausrakentajia Säteri varoittaa yli-innokkuudesta.

– Vanhoja taloja remontoitaessa olisi huolehdittava siitä, että ilmanvaihto on riittävä, vaikka se hieman heikentäisi energiatehokkuutta.

– Kaukolämpöön kytkettyyn taloon ei liioin kannata asentaa tuloilmakanaviin sähkölämmitystä, koska keskitetty lämmöntuotanto on kokonaisuuden kannalta edullisinta.

Säteri muistuttaa, että vanhatkin tekniikat, jopa painovoimainen ilmanvaihto, voidaan saada kohtalaisen toimiviksi.

– Ne eivät kuitenkaan sovellu ratkaisuksi tiiviisti rakennetuille kaupunkialueille.

Huolto nousee arvoonsa

Oli talo vanha ja korjattu tai upouusi, sen tekniikka on hallittava. Kiinteistön omistajan on tunnettava lvi-laitteiden toiminta, jotta niitä käytettäisiin ja huollettaisiin oikein.

Yleisiä virheitä ovat ainakin nämä: laitteistoa ei säädetä ja tasapainoteta aika ajoin, ilmastointikanavia ei puhdisteta eikä suodattimia vaihdeta.

Varsinkin julkisissa rakennuksissa – muun muassa useimmissa kouluissa ja päiväkodeissa – on myös tapana sammuttaa ilmanvaihtolaitteet yöksi. Sähköä säästyy, mutta aamuun mennessä ilmaan kertyy mikrobeja ja muita epäpuhtauksia jopa viisinkertaisesti päiväaikaan verrattuna.

Asiantuntijat suosittelevatkin ilmanvaihtolaitteiden säätämistä niin, että sisäilman laatu ei heikkene öisin. Tämä vaatii usein sekä suunnittelua että kokeiluja, ennen kuin paras ratkaisu löytyy.

Petri Forsell on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

3mrd €huonosta sisäilmasta lankeaa vuosittain isompi lasku kuin lämmittämisestä. 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25729
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1186
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.

Hirmun anatomia on selvinnyt sääsatelliittien mikroaaltoluotaimilla. Ne näkevät pilvien läpi myrskyn ytimeen ja paljastavat ukkospatsaat, joista myrsky saa vauhtinsa. Kuva: Nasa/Trimm

Pyörivät tuulet imevät energiansa veden lämmöstä.

Trooppiset rajuilmat tappoivat vuosina 1995–2015 yli 242 000 ihmistä, koettelivat muuten 660 miljoonaa ihmistä ja tuhosivat omaisuutta yli 1 000 miljardin dollarin arvosta, enemmän kuin mitkään muut mullistukset, esimerkiksi tulvat tai maanjäristykset.

Näin arvioi maailman luonnonkatastrofeja tilastoiva belgialainen Cred-tutkimuslaitos vuosiraportissaan 2016, jossa se laskee katastrofien pitkän aikavälin inhimillistä hintaa.

Raportin ilmestymisen jälkeen tuholukuja ovat ennättäneet kasvattaa muun muassa Winston, Nepartak, Linrock, Haima ja Matthew. Elokuun lopussa Harvey hukutti Houstonin, nyt Karibialla ja kohta Floridassa riehuu Irma, Atlantin myrskyjen mittaushistorian voimakkain hurrikaani.

Ilmastonmuutos suosii myrskyjä?

Myrskytuhot ovat panneet myrskytutkijat ahtaalle. Kaikki tahtovat tietää, mistä näitä rajuilmoja tulee. Lietsooko niitä ilmastonmuutos?

Hallitsevan käsityksen mukaan hirmuista ei voi syyttää ilmastonmuutosta vielä kotvaan. Se kyllä voimistaa myrskyjä mutta vasta pitkällä aikajänteellä.

Jotkut ovat kuitenkin alkaneet empiä. 

Kerry Emanuel, Massachusettsin teknisen yliopiston myrskyspesialisti, laski jo 2005, Katrinan runnottua New Orleansia, että Atlantin ja Tyynenmeren myrskyt ovat nykyään 60 prosenttia voimakkaampia kuin 1970-luvulla.

Keväällä 2013 Nils Bohr -instituutin Aslak Grinsted raportoi puolestaan, että lämpenemiskehitys vaikuttaa myrskyissä syntyviin tulva-aaltoihin.

Kun maapallon keskilämpötila nousee 0,4 astetta, myrskytulvien määrä tuplaantuu. Tämä rajapyykki on jo ohitettu. Kun lämpötila nousee kaksi astetta, tulvat kymmenkertaistuvat. Silloin superrajuja myrskyjä hyökyy Atlantilta joka toinen vuosi. Tähän asti niitä on nähty kerran 20 vuodessa.

Meri lämpenee otollisesti

Kummassakin tutkimuksessa tärkein muutosvoima löytyi sieltä, mistä myrskyt ammentavat energiansa ja mihin ilmastonmuutoksen otaksutaan vaikuttavan: meriveden lämpötilasta. Se kehittyy myrskyille otolliseen suuntaan.

Esimerkiksi Meksikonlahdella, hurrikaanien voimanpesässä, on tänä vuonna mitattu pari astetta tavallista korkeampia meriveden lämpötiloja.

Kun Haiyan, yksi kaikkien aikojen kovimmista taifuuneista, marraskuussa 2013 jätti kaksi miljoonaa filippiiniläistä kodittomiksi, meri oli myrskyn syntyalueella vielä sadan metrin syvyydessä kolme astetta normaalia lämpimämpi.

Meressä tapahtuu muutakin epäedullista: pinta nousee. Se kasvattaa myrskyjen nostattamia tulva-aaltoja, jotka usein saavat aikaan pahinta tuhoa.

 

Näin hirmumyrsky kehittyy

Hirmun syntymekanismi on sama kaikkialla, vaikka nimitykset vaihtelevat. Atlantilla ja Amerikan puoleisella Tyynellämerellä puhutaan hurrikaaneista, Aasian puolella taifuuneista ja Intian valtamerellä ja Oseaniassa sykloneista. Grafiikka: Mikko Väyrynen

 

Trooppisia hirmumyrskyjä syntyy päiväntasaajan molemmin puolin 5. ja 25. leveyspiirin välillä. Päiväntasaajalla niitä ei muodostu, sillä sieltä puuttuu coriolisvoima, jota myrsky tarvitsee pyörimiseensä

Kehittyäkseen myrsky vaatii tietynlaiset olot. Suursäätilan pitää olla laajalla alueella epävakaa ja ukkossateinen ja meriveden vähintään 26 asteista 50 metrin syvyydeltä. Lisäksi tuulien pitää puhaltaa heikosti 12 kilometrin korkeuteen asti. Voimakkaissa virtauksissa myrskynpoikanen hajoaa.

1. Merestä nousee lämmintä, kosteaa ilmaa. Se kohoaa nopeas­ti ja tiivistyy ukkospilviksi, jotka kohoavat 10–15 kilometrin korkeuteen. Samalla vapautuu lämpöä, mikä ruokkii matalapainetta.

2. Fysiikan säilymislakien mukaan ylös kohoavan ilman tilalle virtaa ympäriltä korvausilmaa, jolloin ilmanpaine alueella laskee.

3. Lämpöä kohoaa ylös yhä laajemmalti, ukkospilvien jono venyy, ja ilman virtausliikkeet voimistuvat. Ilmanpaine laskee lisää, ja alueelle syntyy liikkuva matalapaineen keskus.

4. Paine-ero tuottaa voiman, joka alkaa pyörittää tuulia kiihtyvää vauhtia. Maan pyörimisliikkeestä aiheutuva coriolisvoima kiertää niitä spiraalin lailla vastapäivään kohti matalan keskusta. Kun tuulen sekuntinopeus nousee yli 33 metrin, on syntynyt trooppinen hirmumyrsky.

Hurjimmissa myrskyissä tuulen nopeus nousee 70–90 metriin sekunnissa. Pyörteen halkaisija vaihtelee puolestaan 400 kilometristä 1 000 kilometriin.

5. Myrskyn voimistuessa sen ylle muodostuu korkeapaine, joka pyörii tuulia vastaan. Laskeva ilmavirtaus kuivattaa ja lämmittää keskusta, ja se seestyy myrskynsilmäksi.

6. Silmää kiertävät tuulet sekoittavat tehokkaasti meren pintaa 50–100 metrin syvyydeltä. Kun lämmintä vettä painuu syvyyksiin ja viileää kohoaa pintaan, ”lämpövoimala” jäähtyy ja hitaasti liikkuva myrsky voi heikentyä. Nopeaan myrskyyn jarru ei ehdi vaikuttaa, ja silloin kumpuava vesi voi loppumatkasta muuttua vaaralliseksi.

7. Kun ranta lähestyy ja meri madaltuu, tuulet pakkaavat vettä myrskyn tielle tulva-aalloksi, joka syöksyy myrskyn mukana maalle tuhoisin seurauksin.

Maalle saavuttuaan myrsky laantuu, kun se ei enää saa käyttövoimaa meren lämmöstä.

 

Tuula Kinnarinen on Tiede-lehden toimitussihteeri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2014. Päivitetty 8.9.2017. Korjattu hurjimpien myrskytuulten nopeudeksi metriä sekunnissa 8.9.2017.