Juhlista jaloin palauttaa meidät lapsuuteen ja nostaa perheen tärkeimmälle paikalle. Siinä ehkä syy, että 90 prosenttia suomalaisista on jouluihmisiä.

Jouluun virittäytyminen alkaa jo syksyllä, kun lehtihyllyihin ilmestyvät joulun erikoislehdet. Viimeistään lokakuussa juhlapyhien ohjelmaa pohditaan sukulaisten kanssa, ja isänpäivän jälkeen pihapuuhun ripustetaan jouluvalot. Sitten kortteja askartelemaan.

Joulun valmistelut vievät mukanaan, vaikka en tunnustaudu jouluhulluksi, vain ihan tavalliseksi jouluihmiseksi. Niitä meistä suomalaisista on Talous­tutkimuksen selvityksen mukaan noin 90 prosenttia. Joulu on juhlista jaloin, sillä se saa meiltä kouluarvosanan 8,9, kun juhannukselle annamme kahdeksikon ja vapulle seiskan.

Mikä tekee muutaman päivän juhlasta niin tärkeän, että sitä kannattaa valmistella viikkoja, jopa kuukausia?

"Jotakin erityistä joulussa pitää olla, kun niin erilaiset ihmiset hakevat tukea samasta ankkurista", sanoo Suomen historian professori Juha Siltala Helsingin yliopistosta. Hän on pohtinut joulun merkitystä, mutta korostaa, että arviot ovat mielleyhtymiä, eivät tutkimustuloksia.

Arkinen taistelu pysähtyy

Juha Siltala pitää joulun tärkeimpänä ominaisuutena arjen kiireen pysäyttämistä, myöhässä olon ja riittämättömyyden hetkellistä hellittämistä.

"Työelämässä kiire on jo parikymmentä vuotta vaivannut 80 prosenttia työntekijöistä. Meidän pitäisi koko ajan olla parempia, ylittää edellisvuoden tulokset ja yltää maailman parhaaseen benchmarkiin, vertailutulokseen. Meidän kuuluu koko ajan reagoida ulkoa tuleviin ärsykkeisiin ja keskeytyksiin. Emme ennätä ajatella yhtään omaa ajatusta", sanoo työelämän muutosta tutkinut Siltala.

Samanlainen suorittamisen oravanpyörä on vallannut vapaa-ajan. Itse kunkin arvo mitataan sillä, kuinka paljon ennättää kerätä maailman tarjoamia mahdollisuuksia, elämyksiä ja kokemuksia.

Joulu keskeyttää tämän olemassaolon taistelun ja reagointipakon. Joulunpyhinä voi hiljentyä ja päästä luovaan tilaan. Se antaa voimaa, jonka varassa jaksaa vähän paremmin työelämän riepotusta.

"Kristillisessä perinteessä joulu tarkoittaa armon murtautumista maailmaan. Maallistuneessa todellisuudessa suoritusperiaate ei armoa anna, mutta jouluna sen voi kumota armahtamalla itseään ja muita"

Siltalan mukaan joulu on kuin pieni kesä. Silloin olemisen logiikka korvaa suorittamisen logiikan.

"Syklisesti toistuva rituaali­aika on rauhoittava muistutus siitä, ettei sittenkään ole kau­hean tärkeää ehtiä tehdä ihan kaikkea."

Perhe nousee ytimeen

Suomalaisille mieluisimmat tavat viettää joulua liittyvät kotiin, perheeseen ja sukuun. Jouluna rentoudutaan, syödään hyvin ja vietetään aikaa lasten ja sukulaisten kanssa. Perinnejouluun eivät kuulu isot vieraskutsut ja kännipakko kuten vappuun ja juhannukseen.

"Suomalainen joulu on ydinperheen juhla", Siltala sanoo. Hän pitää tätä toisena joulun merkitystä vahvistavana tekijänä.

"Kaikissa gallupeissa ihmisten tärkeysjärjestyksessä ensimmäisinä ovat perhe, ystävät ja harrastukset, sitten vasta työ. Käytännössä työ ajaa kuitenkin aina muiden edelle, myös vapaa-ajalla, kun tietokone ja viestintävälineet ovat aina auki."

Jouluna tilanne on toinen: perhe on kerrankin oikealla paikallaan ja saa ansaitsemansa huomion. Siltala myöntää, että kolmipäiväinen eristäytyminen voi muuttua myös perhehelvetiksi, mutta useimmille joulu on kuitenkin rauhoittumisen aikaa ja suuri voiman lähde.

Lapsuusmuisto lohduttaa

Suomalaisen psykohistorian uranuurtajana pidetty Juha Siltala heittää pöytään vielä kolmannen joulun asemaa vahvistavan selityksen. Hän puhuu evokatiivisesta muistista, kyvystä tavoittaa tunteiden ja mielikuvien avulla menneet, mieluisat tapahtumat. Tämä taito lohduttaa itseä muistikuvin on tärkeä läpi elämän. Näin ihminen voi rakentaa mieleensä turvallisen tukikohdan kaoottisessa maailmassa.

Jokaisella meistä on omat lohduttajansa. Jollekin se on mielipaikka, toiselle tuttu maisema tai talo, joka on pysynyt samana lapsuudesta asti. Muutoksen keskellä tärkeitä ovat kestävät asiat ja traditiot.

"Joulu on täynnä näitä turvallisia mielikuvia: yli sukupolven periytyneitä rituaaleja ja koristeita, kynttilöiden tuoksua ja lahjojen antoa. Kaikki jouluun liittyvät valmistelut ja hankaluudetkin, kuten lahjojen hankkiminen, perusteellinen siivoaminen, ruoan laitto ja korttien lähettäminen, voidaan nähdä osana lapsuuden hyvien ja suojelevien muistojen palauttamista mieleen", Juha Siltala sanoo.

Vaikka ihminen ei olisi lainkaan uskonnollinen, joulukirkko ja Enkeli taivaan -virsi rauhoittavat. Ne ovat rituaaleja, jotka muistuttavat hitaammasta ajasta ja toisenlaisesta tärkeysjärjestyksestä.

"Joulu, joka tulee joka vuosi, on kuin yhä uudestaan palaava lapsuus."

Jarno Forssell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede –lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede -lehdessä 12/2010

Hirvet liikkuvat teillä taas samoihin aikoihin kuin ihmiset.

Hirvet liikkuvat juuri nyt ahkerasti ja säntäilevät myös teille. Niitä ajavat liikkeelle muun muassa elämänhalu eli kiima ja kuolemanpelko eli metsästäjät.

Tutkijoilta löytyy muutamia nyrkkisääntöjä tielle tulleen eläimen väistämiseen.

Jos tiellä seisoo hirvi, väistä se oikealta jos pystyt. Hirvi nimittäin liikkuu mielellään ihmisestä katsoen vasemmalle, koska se yrittää pitää vaaran vasemman silmänsä näkökentässä.

Neuvon antanut eläintieteilijä ja tietokirjailija Helena Telkänranta Tiede-lehdessä vuonna 2011, ja se pätee hänen mukaansa yhä.

Hirvi yrittää nimittäin pitää vaaran eli ihmisen tai auton vasemman silmänsä näkökentässä. Oikea silmä on erikoistunut ruoanhankintaan ja vasen tunnepitoisempiin tilanteisiin.

Jos hirvi taas ravaa reipasta hölkkää, on parasta kiertää se takapuolelta. Vauhdissa hirvi harvoin tekee täyskäännöstä.

”Takapuolelta on yleensä turvallisempaa väistää”, tutkija Jyrki Pusenius Luonnonvarakeskuksesta sanoo käytännöllisesti.

Kolareiden vaaraa lisää nyt se, se että syksyn tullen hirvien päivärytmi osuu yhteen työmatkaliikenteen kanssa.

”Hirvet liikkuvat tyypillisimmin auringonnousun ja -laskun aikaan hämärän hetkinä”, eläinkolareista keväällä väitellyt Milla Niemi Helsingin yliopistosta muistuttaa Helsingin Sanomissa.

Oletko kohdannut hirven tiellä?

Tutustu tuoreimman lehden sisältöön.

 

Tieteessä 10/2016

 

PÄÄKIRJOITUS

Syntiset lihansyöjät

Lihansyöjämies saa samanlaisen pahiksen leiman kuin tämän päivän tupakoitsija.

 

PÄÄUUTISET

Säteilyriskiä liioitellaan

Outous on paisuttanut pelkoja

Toivoa banaanipelloille

Tomaatin geeni voisi suojata hedelmän taudilta.

Mihin Maan elämä yltää?

Tutkijat ovat parhaillaan ottamassa siitä selvää.

 

ARTIKKELIT

Dinosaurukset patsastelevat nyt puistossa

Pullasorsa ei vaikuta dinosaurukselta mutta on se. Muinaismuoto pelastui suuresta sukupuutosta.

Kosketus kutsuu yhteen

Jokainen janoaa kosketusta, eikä suotta. Ilman sitä emme oppisi inhimillisyyttä.

Alfa Centauri: paratiisi naapurissa?

Yhdeltä lähitähdeltä löytyi jo Maan kaltainen planeetta. Eedeniä tähytään toiselta sen tuntumasta.

Onnelliset parit osaavat riidellä

Suhde ei kaadu tulisiinkaan sanasotiin, kunhan kumppanit eivät kiistä toistensa tunteita.

Työnä työläs konekieli

Suomi ei niin vain antaudu automaattikääntimille.

Sisarusparvi toimii kuin roolipeli

Syntymäjärjestyksessä on jotain maagista. Jopa kaksoset solahtavat luonnekuviin ulos tulon mukaan.

Gettojen kaksi elämää

Eurooppa eristi juutalaisiaan paljon ennen natsiaikaa.

 

TIEDE VASTAA

Onko ihmisellä varpaanjäljet?

Polttaako meteoriitti näppejä?

Missä sijaitsee hevonkuusi?

Miksi kahvimaito klimppiytyy?

Paljonko täysi jääkaappi kuluttaa sähköä?

Osaisimmeko tulkita alienien viestejä?

 

KIRJAT

Pää pilvissä, saappaat jalassa

Rakkaudentunnustus klassikolle

Tiede tarjoaa epävarmuutta

 

OMAT SANAT

Sanat säilyttävät muistoja

Ne eivät aina muutu, vaikka elämä muuttuu.

 

FAKTAN PAIKKA

Puuvanhus juhlii karusti

Kolmen mantereen ennätyspuita yhdistää ankara kasvupaikka.

 

Jos olet tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

 

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

 

Tiesitkö, että Tiede-lehden tilaajana saat lukea kaikkia Sanoman aikakauslehtiä verkossa. Ulottuvillasi on 15 huippulehteä.

Sanoman Digilehdet-palvelussa käytössäsi ovat ilman lisämaksua Tieteen lisäksi:

Hyvä Terveys, Kodin Kuvalehti, Gloria, Glorian Koti, Glorian ruoka & viini, ET, ET Matkaopas, ET Terveys, Meidän Perhe, Me Naiset, Cosmopolitan, Sport, Suuri Käsityö ja Vauva.

Palvelu toimii matkapuhelimella, tabletilla ja tietokoneella.

Kunkin lehden uusin numero ilmestyy Digilehdet-palveluun samana päivänä kuin se ilmestyy paperipainoksenakin. Palvelussa on lehtiä vuoden 2015 alusta asti.

 

Näin saat edun käyttöösi

Digilehdet.fi:n käyttö on helppoa.

Mene Digilehdet-palveluun.

Kirjaudu sisään Sanoma-tilin tunnuksillasi. Painike löytyy etusivun yläkulmasta.

Jos et ole vielä aktivoinut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta eikä sinulla ole tunnuksia, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

 

Ellei sinulle vielä tule Tiede-lehteä, tilaa se täältä

Lue lisää Digilehdet-palvelusta täältä.

Fysiologia

Hyvän unen ABC

Näillä opeilla saat kaiken irti yölevosta.

Uni on yhtä välttämätöntä kuin ruoka tai vesi. Jos laboratoriorottia estetään nukkumasta riittävästi, ne kuolevat kuukaudessa.

Ihmiset, jotka sairastavat perinnöllistä fataalia familiaalista insomniaa, kokevat saman kohtalon hieman pidemmän ajan kuluessa. Syytä ei tiedetä. Uni on yhä...

Jos olet tilaaja voit kirjautua sisään ja lukea tämän artikkelin.

Kirjaudu tai rekisteröidy palveluun.
Tilaa Tiede