Retkioluet pysyvät viileinä ja kantamukset keveinä, kun jäädyttää itse juoman.

Kun tavoitteena on liikuteltava kylmäjärjestelmä, on säästettävä joka grammasta. Sähkökäyttöiset kylmäboksit ovat kevyitä, mutta mistä virta?

Lyijyakku sisältää energiaa vain 40 wattituntia kilogrammaa kohden. Kylmäboksia jäähdyttävän niin sanotun peltier-elementin hyötysuhdekin on heikko. Jos ei ole aurinkopaneelia, on tehokkaampaa kuljettaa kylmyyttä.

Kun kylmälaukussa sulaa kilo jäätä, energiaa sitoutuu 93 wattituntia. Koska hyötysuhde on sata prosenttia, jää päihittäisi litiumakunkin. Kylmäpatruunat ovat vain hieman tehokkaampia.

Jään lämpeneminen 18 miinusasteesta nollaan ja sulaneen veden edelleen tarjoilulämpötilaan sitoo myös hieman energiaa, mutta vähemmän kuin itse sulaminen.

Lisää tehoa kuivajäästä

Kylmähifisti ostaisi kylmälaukkuunsa kuivajäätä eli kiinteää hiilidioksidia. Se ei sula, vaan sublimoituu eli muuttuu kiinteästä olomuodosta suoraan kaasuksi. Sublimoituminen tapahtuu hurjassa 79 pakkasasteessa. Kuivajää sopiikin hyvin esimerkiksi pyydettyjen kalojen nopeaan pakastamiseen.

Voisi järkeillä, että kuivajää pitäisi juomat viileinä jopa kymmenen kertaa kauemmin kuin vesijää, koska kuivajään ja juomien lämpötilaero on kymmenkertainen vesijään ja juomien lämpötilaeroon verrattuna. Lämpöoppi on eri mieltä kuin intuitio.

Olomuodon muutoksessa sitoutuvan energian määrä ei nimittäin riipu siitä, missä lämpötilassa muutos tapahtuu.
Kuivajään kylmyydestä on vain haittaa: mitä suurempi lämpötilaero ulkoilman ja kylmälaukussa nököttävien kuivajääkimpaleiden välillä, sitä suuremmalla teholla lämpö siirtyy kylmälaukun seinän läpi kimpaleita sublimoimaan. Kun lämpötilaero kaksinkertaistuu, myös lämpöenergian siirtyminen kaksinkertaistuu.

Kuivajään sublimoituminen sitoo lämpöä 160 wattituntia kilogrammaa kohden - eli se ei jäähdytä todellakaan kymmenen kertaa, mutta sentään melkein kaksi kertaa tehokkaammin kuin vesijää. Kuivajää on myös vesijäätä tiheämpää, joten jos laukussa on pula tilasta, kuivajää on paras ratkaisu.

Nestetyppi häviää jäälle

Sen sijaan nestetyppi - jota esimerkiksi ihotautilääkärit käyttävät poistaakseen syyliä jäädyttämällä - ei ole kovin tehokas kylmävaraaja. Sen kiehumispiste on karmeat 196 pakkasastetta, mutta typen höyrystyminen sitoo lämpöenergiaa paljon vähemmän kuin vesijään sulaminen.

Periaatteessa itse olut- tai virvoitusjuomatölkkiin voisi rakentaa mekanismin, jossa pieni määrä huoneenlämmössä kiehuvaa vaaratonta nestettä vapautetaan juuri ennen tarjoilua tölkin pohjan tyhjiöksi pumpattuun lämpönieluun. Höyrystyminen viilentää tölkin juotavaa sisältöä. Tekniikkaa ei tiettävästi ole vielä kaupallistettu.

Tölkistä kylmäpatruuna

Juotavat voi pitää viileinä myös kuljettamatta grammaakaan kylmävaraajia. Oluen itsensä jäädyttämisestä ja sulattamisesta ei nimittäin synny mitään makuhaittoja. Väljähtyminen seuraa ainoastaan mahdollisesta hiilidioksidin katoamisesta.

Näin voi käydä pullotetulle oluelle tai muulle hapokkaalle juomalle, kun neste jäätyy ja laajenee. Pulloon jäävän kutistuvan kaasutaskun paine kasvaa ja hiilidioksidia voi päästä karkuun kruunukorkin tiivisteen ja lasin välistä.
Tiede-lehden kotikokeessa paine jopa ampui korkin päin pakastimen sisäseinää. Tölkki sen sijaan säilyi ehjänä, vaikka sen pohja pullistelikin. Koe toistettiin eri olutmerkeillä sekä hiilihapotetulla virvoitusjuomalla. Vain kerran kannen saumakohtaan tuli reikä.

Koolla on väliä

Sulamisen hidastamiseksi on hyvä muistaa myös pari asiaa geometriasta. Mitä pyöreämpi säiliö on, sitä suurempi on sen tilavuuden ja lämpöä ympäristöstään vastaanottavan pinta-alan suhde. Esimerkiksi pallolla on vain noin puolet saman vetoisen kuution pinta-alasta.

Myös koolla on väliä. Kun vaihtaa vaikka kaksi 20-litraista boksia yhteen 40-litraiseen, paranee tilavuuden ja pinta-alan suhde 26 prosenttia.

Paras tapa pitää juotavat kylmänä on siis ostaa tuotteet tölkeissä, jäädyttää ne pakastimessa ja kuljettaa koko porukan kaljat yhdessä yhteisessä, mahdollisimman pallonmuotoisessa säiliössä.

Jos vielä eristeenä käyttää vaihtovaatteita, yhtään ylimääräistä grammaa ei tarvitse kantaa mukanaan. Pakkasjuomat pitävät sitten vielä grillilihatkin jääkaappilämpötilassa. 

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2009

Hirvet liikkuvat teillä taas samoihin aikoihin kuin ihmiset.

Hirvet liikkuvat juuri nyt ahkerasti ja säntäilevät myös teille. Niitä ajavat liikkeelle muun muassa elämänhalu eli kiima ja kuolemanpelko eli metsästäjät.

Tutkijoilta löytyy muutamia nyrkkisääntöjä tielle tulleen eläimen väistämiseen.

Jos tiellä seisoo hirvi, väistä se oikealta jos pystyt. Hirvi nimittäin liikkuu mielellään ihmisestä katsoen vasemmalle, koska se yrittää pitää vaaran vasemman silmänsä näkökentässä.

Neuvon antanut eläintieteilijä ja tietokirjailija Helena Telkänranta Tiede-lehdessä vuonna 2011, ja se pätee hänen mukaansa yhä.

Hirvi yrittää nimittäin pitää vaaran eli ihmisen tai auton vasemman silmänsä näkökentässä. Oikea silmä on erikoistunut ruoanhankintaan ja vasen tunnepitoisempiin tilanteisiin.

Jos hirvi taas ravaa reipasta hölkkää, on parasta kiertää se takapuolelta. Vauhdissa hirvi harvoin tekee täyskäännöstä.

”Takapuolelta on yleensä turvallisempaa väistää”, tutkija Jyrki Pusenius Luonnonvarakeskuksesta sanoo käytännöllisesti.

Kolareiden vaaraa lisää nyt se, se että syksyn tullen hirvien päivärytmi osuu yhteen työmatkaliikenteen kanssa.

”Hirvet liikkuvat tyypillisimmin auringonnousun ja -laskun aikaan hämärän hetkinä”, eläinkolareista keväällä väitellyt Milla Niemi Helsingin yliopistosta muistuttaa Helsingin Sanomissa.

Oletko kohdannut hirven tiellä?

Tutustu tuoreimman lehden sisältöön.

 

Tieteessä 10/2016

 

PÄÄKIRJOITUS

Syntiset lihansyöjät

Lihansyöjämies saa samanlaisen pahiksen leiman kuin tämän päivän tupakoitsija.

 

PÄÄUUTISET

Säteilyriskiä liioitellaan

Outous on paisuttanut pelkoja

Toivoa banaanipelloille

Tomaatin geeni voisi suojata hedelmän taudilta.

Mihin Maan elämä yltää?

Tutkijat ovat parhaillaan ottamassa siitä selvää.

 

ARTIKKELIT

Dinosaurukset patsastelevat nyt puistossa

Pullasorsa ei vaikuta dinosaurukselta mutta on se. Muinaismuoto pelastui suuresta sukupuutosta.

Kosketus kutsuu yhteen

Jokainen janoaa kosketusta, eikä suotta. Ilman sitä emme oppisi inhimillisyyttä.

Alfa Centauri: paratiisi naapurissa?

Yhdeltä lähitähdeltä löytyi jo Maan kaltainen planeetta. Eedeniä tähytään toiselta sen tuntumasta.

Onnelliset parit osaavat riidellä

Suhde ei kaadu tulisiinkaan sanasotiin, kunhan kumppanit eivät kiistä toistensa tunteita.

Työnä työläs konekieli

Suomi ei niin vain antaudu automaattikääntimille.

Sisarusparvi toimii kuin roolipeli

Syntymäjärjestyksessä on jotain maagista. Jopa kaksoset solahtavat luonnekuviin ulos tulon mukaan.

Gettojen kaksi elämää

Eurooppa eristi juutalaisiaan paljon ennen natsiaikaa.

 

TIEDE VASTAA

Onko ihmisellä varpaanjäljet?

Polttaako meteoriitti näppejä?

Missä sijaitsee hevonkuusi?

Miksi kahvimaito klimppiytyy?

Paljonko täysi jääkaappi kuluttaa sähköä?

Osaisimmeko tulkita alienien viestejä?

 

KIRJAT

Pää pilvissä, saappaat jalassa

Rakkaudentunnustus klassikolle

Tiede tarjoaa epävarmuutta

 

OMAT SANAT

Sanat säilyttävät muistoja

Ne eivät aina muutu, vaikka elämä muuttuu.

 

FAKTAN PAIKKA

Puuvanhus juhlii karusti

Kolmen mantereen ennätyspuita yhdistää ankara kasvupaikka.

 

Jos olet tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

 

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

 

Tiesitkö, että Tiede-lehden tilaajana saat lukea kaikkia Sanoman aikakauslehtiä verkossa. Ulottuvillasi on 15 huippulehteä.

Sanoman Digilehdet-palvelussa käytössäsi ovat ilman lisämaksua Tieteen lisäksi:

Hyvä Terveys, Kodin Kuvalehti, Gloria, Glorian Koti, Glorian ruoka & viini, ET, ET Matkaopas, ET Terveys, Meidän Perhe, Me Naiset, Cosmopolitan, Sport, Suuri Käsityö ja Vauva.

Palvelu toimii matkapuhelimella, tabletilla ja tietokoneella.

Kunkin lehden uusin numero ilmestyy Digilehdet-palveluun samana päivänä kuin se ilmestyy paperipainoksenakin. Palvelussa on lehtiä vuoden 2015 alusta asti.

 

Näin saat edun käyttöösi

Digilehdet.fi:n käyttö on helppoa.

Mene Digilehdet-palveluun.

Kirjaudu sisään Sanoma-tilin tunnuksillasi. Painike löytyy etusivun yläkulmasta.

Jos et ole vielä aktivoinut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta eikä sinulla ole tunnuksia, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

 

Ellei sinulle vielä tule Tiede-lehteä, tilaa se täältä

Lue lisää Digilehdet-palvelusta täältä.

Fysiologia

Hyvän unen ABC

Näillä opeilla saat kaiken irti yölevosta.

Uni on yhtä välttämätöntä kuin ruoka tai vesi. Jos laboratoriorottia estetään nukkumasta riittävästi, ne kuolevat kuukaudessa.

Ihmiset, jotka sairastavat perinnöllistä fataalia familiaalista insomniaa, kokevat saman kohtalon hieman pidemmän ajan kuluessa. Syytä ei tiedetä. Uni on yhä...

Jos olet tilaaja voit kirjautua sisään ja lukea tämän artikkelin.

Kirjaudu tai rekisteröidy palveluun.
Tilaa Tiede