Jos haluat pilata tomaatin maun, pistä se jääkaappiin. Kuva: Penny Greb, USDA ARS
Jos haluat pilata tomaatin maun, pistä se jääkaappiin. Kuva: Penny Greb, USDA ARS

Suun ilot ovat unohtuneet tehotuotannossa. Jospa palautettaisiin marketin tomaattiin maatiaisserkun makeus.

Kesällä saa viimein upottaa hampaansa mehevään ja maukkaaseen tomaattiin. Näin me uskomme, mutta entä jos olemme väärässä? Ehkä emme edes tiedä, miltä tomaatti parhaimmillaan maistuu. Kesällä koem­me kulinaarisen ilonpilkahduksen vain siksi, että vertailukohta on niin vaisu: muiden sesonkien perustomaatti marketin kaukalosta.

Marketin tomaatissa mättää ensinnäkin se, että kasvun ja kypsymisen aikana kertyneet aromit katoavat kylmiöiden huristessa.

– Jääkaappi tuhoaa tomaatin maun. Kaikki tukkukauppiaat ja jälleenmyyjät tietävät tämän, ja silti he laittavat tomaatit kylmiöön, harmitteli Floridan yliopiston kasvinviljelytieteen professori Harry Klee Yhdysvaltain tiedeviikolla Bostonissa.

Tomaatin maku koostuu suureksi osaksi sen aromiaineista, haihtuvista yhdisteistä, jotka kulkeutuvat suusta nenään takakautta. Tätä tietä koetut hajuaistimukset käsitellään aivoissa samassa paikassa kuin maut, ja siksi ne muodostavat osan makuaistimuksesta, flavorista. Jäähdyttäminen hävittää näitä haihtuvia yhdisteitä tehokkaasti.

Nykyjalostus tähtää suuriin satoihin

Markettitomaattien mauttomuuteen on toinenkin syy. Teollista viljelyä tukenut jalostus on tähdännyt lähinnä sadon kasvattamiseen ja säilyvyyteen, mikä on johtanut ravinteiden ja maun katoon. Suun ilot on sivuutettu.

– Jalostajan asiakas on viljelijä, ei kuluttaja. Jalostajat eivät keskustele niiden ihmisten kanssa, jotka käyttävät lopullisen tuotteen. Tämä ongelma ei koske yksin tomaattia vaan muitakin vihanneksia ja hedelmiä, Harry Klee sanoo.

Kleellä ja kollegoilla on tavoite: palauttaa maku perustomaattiin.

Joistain maatilaputiikeista voi saada käsiinsä makuhermoja hiveleviä yksilöitä. Millainen on hyvänmakuisen tomaatin kemiallinen koostumus? Tätä ratkoakseen Floridan yliopiston tutkijat maistattivat kuluttajapaneeleillaan yli 200:aa eri lajiketta, joiden enemmistö juontaa tehomaataloutta edeltävältä ajalta.

Tulokseksi tutkijat saivat ihannetomaatin reseptin, joka keskimäärin parhaiten vastaa ihmisten mieltymyksiä. Vaikka yksittäisten ihmisten ykkössuosikki olisikin hieman toisenlainen kemikaalien yhdistelmä, ihmiset poikkeuksetta pitävät ihanneversiota erittäin maukkaana, Klee sanoo.

Makeutta ilman sokeria karotenoideista

Tomaatin flavori koostuu makeudesta, happamuudesta ja hajuaineista. Eniten sitä voi parantaa säätämällä hajuyhdisteitä, joita on tomaatissa yli 400. Jopa makeus riippuu niistä, niin että vähemmän sokeria sisältävä lajike voi maistua makeammalta kuin sokerisempi.

Ihmiset tykkäävät tomaatin makeudesta, ja tärkeää on nimenomaan koettu makeus, jota pelkkä sokerin määrä ei ratkaise. Pitämiseen ja maun kokemiseen vaikuttavat muun muassa aromiaineet, joita syntyy, kun tomaatin punaisia karotenoideja pilkkoutuu. Tällainen karotenoidi on esimerkiksi sitruunalta tuoksuva geraniaali.

Analyysi paljasti, että tomaatin flavoriin vaikuttaa kaikkiaan 15–20 aromiainetta, joilla on mutkikkaita nimiä, kuten 2-butyyliasetaatti, beeta-iononi tai cis-3-heksen-1-oli. Kuusi näistä lisää makeuden tuntua. Myös yhdisteiden takana olevat geenit on tunnistettu.

Jotkin aiemmin tomaatin aromiin liitetyt aineet, kuten ruusunkin tuoksussa keskeinen beeta-damaskenoni, osoittautuivat yllättäen merkityksettömiksi tomaatin maukkaudelle. Lisäksi löytyi aromeja, jotka ihmiset erottavat kokeissa mutta jotka eivät vaikuta tomaatista pitämiseen.

– Nyt siis tiedämme, mikä on ihanteellisen tomaatin koostumus. Voimme palata varhaisiin maatiaislajikkeisiin, joista kaikki pitävät, ja siirtää niiden geenit moderneihin lajikkeisiin, jotka ovat satoisampia ja pitävät paremmin puolensa tauteja vastaan, Klee kaavailee.

Gm-jalostus tulisi liian kalliiksi

Yliopiston viljelmillä on jo pantu suunnitelma toteen. Risteyttämällä perinne- ja nykylajikkeita tutkijat ovat saaneet aikaan maultaan maatiaislajikkeiden veroisia ja niitä kaksi kertaa satoisampia tomaatteja. Niitä on testattu useana kasvukautena, mutta vielä ne eivät ole kelvanneet kaupallisille viljelijöille.

Uudet lajikkeet on jalostettu perinteisesti risteyttämällä. Muuntogeenitekniikalla tutkijat ovat laboratoriossa tuottaneet paljon tavallista maukkaamman tomaatin, mutta se jää nautittavaksi laboratorion seinien sisäpuolella.

Vaikka jalostus sujuu muuntogeenitekniikalla huomattavasti nopeammin kuin tavanomaisesti risteyttämällä, geenitekniikan tie on yliopistobudjetilla toimivilta kasvitieteilijöiltä tukossa. Muuntogeenisen maataloustuotteen rekisteröinti maksaa 11,5 miljoonaa euroa, ja hyväksyttäminen vie aikaa.

Floridalaisherkkuja odoteltaessa kannattaa ostaa pieniä tomaatteja, sillä niihin ehtii kertyä paljon sokereita. Pankaa mieleen myös campari-lajike. Sitä professori Klee itse ostaa. On kuulemma parasta, mitä yhdysvaltalaisista marketeista tätä nykyä saa. Jos löydätte sen, älkää pilatko sitä jääkaapissa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2013

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25760
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1187
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.