Tuuli puhaltaa meren erilaisille laineille, jotka ottavat energiaa toisiltaan.

Kun katselee nousevan tuulen synnyttämää värinää pienen lammen pinnassa, näyttää siltä, että kaikki aallot ovat yhtä korkeita.

Jokainen rajuun merenkäyntiin joutunut kuitenkin tietää, että vaikka vene nousee useimpien aaltojen yli aivan mainiosti, aina välillä vastaan tulee paljon muita korkeampi. Se pystysuora, murtuva tai kaatuva aalto, joka veneen sitten kaataa, voi olla parikin kertaa korkeampi kuin muut aallot. Miksi?

Eroja tuulesta ja muista aalloista

Matalikkojen ja saarten vaikutus selittää osan aaltojen kirjosta, mutta sama tuuli tuottaa mereen erilaisia aaltoja avoimella ulapallakin.

– Tuulen pyyhkiessä merenpintaa aaltoja muodostuu koko matkan varrella, sanoo Ilmatieteen laitoksen aallokko- ja vedenkorkeusryhmän ryhmäpäällikkö, erikoistutkija Heidi Pettersson.

– Pitkällä pyyhkäisymatkalla syntyneet ovat kasvaneet lyhytmatkalaisia suuremmiksi ja pidemmiksi, eli niiden harjat ovat korkeampia ja kauempana toisistaan. Aaltojen nopeus riippuu pituudesta: pitkät etenevät nopeammin kuin lyhyet.

Maallikko voisi ajatella, että isommat aallot ottavat pienempiä kiinni ja yhdistyvät niiden kanssa tosi isoiksi aalloiksi. Jotain tämänkaltaista tapahtuukin. Aaltojen välillä siirtyy energiaa, mutta niiden taajuus eli aaltojen määrä aikayksikköä kohti vaikuttaa siihen, miten paljon energiaa siirtyy ja mihin suuntaan.

– Tietyllä taajuusvälillä korkeilta taajuuksilta eli lyhyiltä aalloilta siirtyy energiaa matalammille taajuuksille eli pidemmille aalloille. Karkeasti voi sanoa, että kasvavassa aallokossa isommat aallot imaisevat energiaa pienemmiltä aalloilta, Pettersson kertoo.

Onko joka seitsemäs suurin?

Usein kuulee sanottavan, että seitsemäs aalto on muita suurempi ja erityisen vaarallinen. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Aalloille on ominaista edetä ryhmissä. Välillä tulee korkeampien aaltojen ryhmä, sitten voi olla jonkin aikaa rauhallisempaa. Toki rauhallisemman jakson välissä voi olla yksi korkeampikin aalto. Uskoisin, että tuo "joka seitsemäs aalto on korkein" juontuu tämäntyyppisestä ilmiöstä. Todellisuudessa ulkomerellä on kuitenkin vaikea edes seurata eri aaltojen tulojärjestystä.

Entä miksi aallot muodostavat ryhmiä? Ulapalla muodostuu hieman erikokoisia ja -nopeuksisia aallokkoja. Niiden kohdatessa osuvat joillakin jaksoilla kohdakkain toisiaan vahvistavat aallonharjat, mutta toisilla jaksoilla harjat ja pohjat heikentävät toisiaan. Siksi syntyy korkeampien ja matalampien aaltojen sarjoja.

Jyrkät vaarallisimpia

Isokaan aalto ei kaada kajakkia tai tule pienen veneen laidan yli, jos se on tarpeeksi loiva. Tällaisia ovat yleensä vanhat aallot eli mainingit. Myrsky kuitenkin pakkaa aaltoja jyrkiksi eli pituuteensa nähden korkeiksi. Hyvin jyrkän aallon ei tarvitse olla metrimääräisesti kovinkaan korkea aiheuttaakseen katastrofin. Kun aalto on riittävän jyrkkä, se nimittäin murtuu. Teoriassa tämä tapahtuu, kun aallon korkeus on seitsemäsosa sen pituudesta, mutta käytännössä aaltojen on todettu murtuvan jo 1/10:n jyrkkyydessä, Pettersson kertoo.

– Murtuvan aallon huipun etuosa on lähes pystysuorassa. Siksi isot murtuvat aallot ovat melojille ja veneilijöille vaarallisia.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2011

Tutustu tuoreimman lehden sisältöön.

 

Tieteessä 10/2016

 

PÄÄKIRJOITUS

Syntiset lihansyöjät

Lihansyöjämies saa samanlaisen pahiksen leiman kuin tämän päivän tupakoitsija.

 

PÄÄUUTISET

Säteilyriskiä liioitellaan

Outous on paisuttanut pelkoja

Toivoa banaanipelloille

Tomaatin geeni voisi suojata hedelmän taudilta.

Mihin Maan elämä yltää?

Tutkijat ovat parhaillaan ottamassa siitä selvää.

 

ARTIKKELIT

Dinosaurukset patsastelevat nyt puistossa

Pullasorsa ei vaikuta dinosaurukselta mutta on se. Muinaismuoto pelastui suuresta sukupuutosta.

Kosketus kutsuu yhteen

Jokainen janoaa kosketusta, eikä suotta. Ilman sitä emme oppisi inhimillisyyttä.

Alfa Centauri: paratiisi naapurissa?

Yhdeltä lähitähdeltä löytyi jo Maan kaltainen planeetta. Eedeniä tähytään toiselta sen tuntumasta.

Onnelliset parit osaavat riidellä

Suhde ei kaadu tulisiinkaan sanasotiin, kunhan kumppanit eivät kiistä toistensa tunteita.

Työnä työläs konekieli

Suomi ei niin vain antaudu automaattikääntimille.

Sisarusparvi toimii kuin roolipeli

Syntymäjärjestyksessä on jotain maagista. Jopa kaksoset solahtavat luonnekuviin ulos tulon mukaan.

Gettojen kaksi elämää

Eurooppa eristi juutalaisiaan paljon ennen natsiaikaa.

 

TIEDE VASTAA

Onko ihmisellä varpaanjäljet?

Polttaako meteoriitti näppejä?

Missä sijaitsee hevonkuusi?

Miksi kahvimaito klimppiytyy?

Paljonko täysi jääkaappi kuluttaa sähköä?

Osaisimmeko tulkita alienien viestejä?

 

KIRJAT

Pää pilvissä, saappaat jalassa

Rakkaudentunnustus klassikolle

Tiede tarjoaa epävarmuutta

 

OMAT SANAT

Sanat säilyttävät muistoja

Ne eivät aina muutu, vaikka elämä muuttuu.

 

FAKTAN PAIKKA

Puuvanhus juhlii karusti

Kolmen mantereen ennätyspuita yhdistää ankara kasvupaikka.

 

Jos olet tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

 

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

 

Tiesitkö, että Tiede-lehden tilaajana saat lukea kaikkia Sanoman aikakauslehtiä verkossa. Ulottuvillasi on 15 huippulehteä.

Sanoman Digilehdet-palvelussa käytössäsi ovat ilman lisämaksua Tieteen lisäksi:

Hyvä Terveys, Kodin Kuvalehti, Gloria, Glorian Koti, Glorian ruoka & viini, ET, ET Matkaopas, ET Terveys, Meidän Perhe, Me Naiset, Cosmopolitan, Sport, Suuri Käsityö ja Vauva.

Palvelu toimii matkapuhelimella, tabletilla ja tietokoneella.

Kunkin lehden uusin numero ilmestyy Digilehdet-palveluun samana päivänä kuin se ilmestyy paperipainoksenakin. Palvelussa on lehtiä vuoden 2015 alusta asti.

 

Näin saat edun käyttöösi

Digilehdet.fi:n käyttö on helppoa.

Mene Digilehdet-palveluun.

Kirjaudu sisään Sanoma-tilin tunnuksillasi. Painike löytyy etusivun yläkulmasta.

Jos et ole vielä aktivoinut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta eikä sinulla ole tunnuksia, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

 

Ellei sinulle vielä tule Tiede-lehteä, tilaa se täältä

Lue lisää Digilehdet-palvelusta täältä.

Fysiologia

Hyvän unen ABC

Näillä opeilla saat kaiken irti yölevosta.

Uni on yhtä välttämätöntä kuin ruoka tai vesi. Jos laboratoriorottia estetään nukkumasta riittävästi, ne kuolevat kuukaudessa.

Ihmiset, jotka sairastavat perinnöllistä fataalia familiaalista insomniaa, kokevat saman kohtalon hieman pidemmän ajan kuluessa. Syytä ei tiedetä. Uni on yhä...

Jos olet tilaaja voit kirjautua sisään ja lukea tämän artikkelin.

Kirjaudu tai rekisteröidy palveluun.
Tilaa Tiede
 

Panostukset ehkäisyyn ja perusterveydenhuoltoon säästäisi lapsien ja äitien henkiä.

Lasten ja odottavien äitien ehkäistävissä olevat kuolemat voitaisiin jättää historiaan yhdessä sukupolvessa. Tällaiseen laskelmaan päätyi yhdysvaltalainen tutkimusryhmä, jonka työn tulokset julkaisi The Lancet.

Laskelma perustuu siihen, että yli 95 prosenttia maailman lapsi- ja lapsivuodekuolemista tapahtuu maailman 74:ssä heikoimmin kehittyneessä maassa. Kohentamalla näiden maiden perusterveydenhuoltoa estettäisiin näistä ennenaikaisista kuolemista jopa puolet.

Viime vuonna kuoli liki kuusi miljoonaa alle viisivuotiasta lasta ja yli 300 000 naista kuoli raskauden seurauksena. Tutkijat laskivat, miten hyvin näitä kuolemia olisi voitu estää Maailmanpankin esittelemillä terveydenhuoltopaketeilla.

Pelkästään perhesuunnitteluun kohdennetulla paketilla säästyisi puolitoista miljoonaa henkeä vuosittain. Johtopäätös perustuu siihen, että ehkäisyvälineiden parempi saatavuus estäisi lähes 28 miljoonaa raskautta.

Toinen Maailmanpankin muotoilema paketti keskittyi lasten terveydenhuoltoon ja kolmas äitien ja vastasyntyneiden terveyteen. Näissä keinoina olivat esimerkiksi lasten ravitsemuksen parantaminen sekä ripulin ja malarian kaltaisten tappavien tautien ehkäisy.

Kaikki nämä palvelut yhdessä säästäisivät liki neljä miljoonaa henkeä vuosittain. Vastasyntyneiden kuolemat vähenisivät puolellatoista miljoonalla, samoin muut lapsikuolemat. Ne estäisivät myös 149000 naisen kuoleman lapsivuoteeseen ja 849000 kohtukuolemaa.

Tutkijat laskivat elämien säästämiselle myös hintalapun. Kaikkien kolmen terveydenhuoltopaketin tuominen 90 prosentille maailman köyhimpien maiden asukkaista maksaisi vajaat viisi ja puoli miljardia euroa. Vastaavat palvelut alemman keskitulotason maihin maksaisivat vajaat yksitoista miljardia euroa ja ylemmän keskitulotason maihin seitsemän miljardia.

Palveluiden tuottaminen kaikille näille maille maksaisi 4,13 euroa per asukas, tutkimustiedotteessa kerrotaan.

L
Seuraa 
Viestejä7006
Liittynyt17.3.2005

Lapsikuolemien ehkäiseminen maksaisi alle vitosen

Sääli, että tällaisiin asioihin vaan ei näytä löytyvän rahaa. Jos edes pieni murto-osa siitä rahasta, mikä on jo laitettu ns. ilmastonmuutoksen torjuntaan, olisi kohdistettu ihmisen tilannetta oikeasti parantaviin hommiin, kukaan ei sairastuisi likaisesta juomavedestä ja kaikilla olisi perusterveydenhoidot. Ihmettelen vaan eräiden tapaa priorisoida ongelmia.
Lue kommentti
JPI
Seuraa 
Viestejä18569
Liittynyt5.12.2012

Lapsikuolemien ehkäiseminen maksaisi alle vitosen

L kirjoitti: Sääli, että tällaisiin asioihin vaan ei näytä löytyvän rahaa. Jos edes pieni murto-osa siitä rahasta, mikä on jo laitettu ns. ilmastonmuutoksen torjuntaan, olisi kohdistettu ihmisen tilannetta oikeasti parantaviin hommiin, kukaan ei sairastuisi likaisesta juomavedestä ja kaikilla olisi perusterveydenhoidot. Ihmettelen vaan eräiden tapaa priorisoida ongelmia. Tarkoitatko että ei ilmastonmuutos haittaa koska lapsia kuolee?
Lue kommentti

3³+4³+5³=6³