Jos hengitys haisee, parasta on kaapia kieli. Se hoitaa hajun oikeaa syytä.Julkaistu Tiede -lehdessä 12/2009

Tapaavatko keskustelukumppanisi vetäytyä kauemmas, kun avaat suusi? Ellei syynä ole valkosipuli tai kostea juhlinta, mikä sitten?

- Noin 80 prosentilla aikuisista jatkuvan pahanhajuisen hengityksen aiheuttaja löytyy suusta, kertoo Turun yliopiston hammaslääketieteen professori Jorma Tenovuo. - Lopuilla 20 prosentilla haju muodostuu hammaslääkärin reviirin ulkopuolella, esimerkiksi kita- ja nielurisoissa, nenä- ja poskionteloissa tai ruoansulatuskanavassa. Lapsilla haju tulee usein risoista ja diabeetikoilla aineenvaihdunnasta.

Suussa muodostuvan hajun aiheuttavat aina bakteerit, joita on terveelläkin aikuisella 700-800 miljoonaa kappaletta millilitrassa sylkeä. Bakteerilajeja suussa on lähes 300, ja osa niistä tuottaa aineenvaihdunnassaan pahanhajuisia yhdisteitä. Sellaisia ovat erityisesti rikkikaasut, joita hapetta kasvavat bakteerit vapauttavat.

- Päivällä sylki huuhtoo bakteereita pois: tavallisesti nielemme niitä 2-3 grammaa päivässä. Yön aikana, kun sylkeä ei erity, bakteerit saavat rauhassa muhia suussa ja niiden määrä moninkertaistuu, Tenovuo kertoo.
Siksi henki haisee aamuisin pahalle, vaikkei suussa olisi mitään vikaa. Monet lääkkeet ja jotkin sairaudet voivat kuivattaa suuta myös päivisin.


Hajubakteeri voi väistää harjan

Terveen suun ei pitäisi haista jatkuvasti. Kaikkein tavallisin syy pahanhajuiseen hengitykseen eli halitoosiin on kielen riittämätön puhdistus. Kieli täytyisi kaapia tai harjata, sillä sylki ei helposti irrota kielen uurteissa pesiviä bakteereita.

Huonosti puhdistetussa suussa käynnistyy kierre, joka vie bakteeritasapainoa haisevaan suuntaan. Kun hampaisiin kertyy riittävästi plakkia, syntyy ientulehdus, jolloin rikkikaasuja tuottavat bakteerit pääsevät kasvamaan ienreunan alle hammasharjan ja -langan ulottumattomiin. Myös hampaiden reikiintyminen tarjoaa elinpaikkoja hajubakteereille. Näistä kohdista bakteereita ei irrota mikään jynssäys, vaan apu on haettava hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolta.

Jonkinasteinen ientulehdus on Tenovuon mukaan yli puolella aikuisista. Sen tunnistaa hampaita harjatessa verta vuotavista ikenistä.


Suuvesistä jopa haittaa

- Ksylitolipastillit ja -purukumi raikastavat suuta lisäämällä syljeneritystä, ja hajua voi peittää myös esimerkiksi rikkikaasuja sitovilla oliiviöljykapseleilla, Tenovuo vinkkaa.

- Tärkeintä olisi kuitenkin hajun syyn poistaminen.

Antiseptisia suuvesiä Tenovuo ei suosittele. Ne vähentävät kyllä bakteerien kokonaismäärää mutta tehoavat vain helposti saavutettaviin mikrobeihin, jotka eivät yleensä ole pahimpia hajun tuottajia.

Pitkään käytettyinä bakteereja tappavista aineista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun suun normaali mikrobisto heikkenee, haitalliset bakteerit ja hiivasienet voivat päästä valloilleen.

- Voimakasta antiseptia, kuten klooriheksidiiniä, sisältäviä tuotteita saisi käyttää korkeintaan parin viikon ajan muutaman kerran vuodessa - emmehän me antibioottejakaan jatkuvasti syö! Tenovuo ohjeistaa. - Pohjoismaissa klooriheksidiini sallitaan käsikauppavalmisteissa, mutta muualla sitä saa vain reseptillä. Minusta myöskään runsaasti alkoholia sisältävät suuvedet eivät kuuluisi kaupan hyllylle, sillä ne kuivattavat suuta ja voivat vahingoittaa limakalvoja.

Mutta kuinka raikas hengityksen pitäisi olla? Onko hajun pelkomme mennyt jo liiallisuuksiin?

- Sata vuotta sitten käsitys siitä, mikä oli pahanhajuista hengitystä, oli varmasti erilainen, Tenovuo toteaa. - On paljon ihmisiä, joilla ei ole mitään merkkejä halitoosista mutta jotka itse kuvittelevat, että on. Tällöin kyse on halitoosifobiasta.


Tiina Huttu on neurobiologi ja tiedetoimittaja.

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25765
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1187
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.