Tänään kotona 2026

Kuvitukset: Jukka Fordell
Robotti laskee Martin laskun taululle matikan tunnilla.
Kännykkä soi! Nanopuhelin kihartuu ranteeseen.
Kotikasvit valaisevat lämmitettyä ulkoterassia.
Perhonen lentää ruudulta ja koskettaa kättä.
Ruokakalat tuottavat ravinteita salaatille keittiön nurkassa.
Aja hiljaa isi. Itsevalaiseva tie ilmoittaa olevansa liukas.
Illalliseksi syödään heinäsirkkoja ja tekolihaa.
Vilkeunettaja takaa kauniit ja mieluisat unet.

Sairaana saa jäädä kotiin, mutta kouluun pitää lähettää sijaiseksi robotti. Illalliseksi syödään hyönteisiä tai karppi omasta akvaariosta.

07.45

Martti herää kuumeisena eikä pääse kouluun. Ei hätää. Koululla on hänelle sijainen.

Segway-yhtiön 1,5 metriä korkea robotti odottelee toimettomana koulun datahuoneessa. Aamiaisen jälkeen Martti lataa robotin ja alkaa ohjailla sitä ohjaus­tikulla. Se rullaa luokkaan ja seuraa kiltisti opetusta. Robotin yläosassa on tv-yhteys Martin kasvoihin. Hän itse makaa kotona sohvalla.

Välitunneilla robotti hengaa kaverien seurassa. Heille se on jo tuttu. Kukaan ei ihmettele robo-Marttia.

Kotikomerossa seisoo myös kotiapu­robotti. Äiti toivoo, että se osaisi siivota paremmin. Robotti on apuna hammaslääkärilläkin. Hammashoitoa voi tilata vaikka Kuubasta, jos uskaltautuu etäporaukseen maapallon toiselta puolelta. Ainakin se on halvempaa.

 08.14

Martti on jo ensimmäisellä etätunnilla, kun isä tallustaa pesulle kylpyhuoneeseen. Peilin yläkulmaan vilahtaa päivän työsuunnitelma samalla, kun kone ajaa isän partaa.

Pyynnöstä peilille putkahtavat myös maailman uutiset. Ne kertovat, että Burman talouskasvu Aasiassa jatkuu. Se on jatkunut yli kymmenen prosentin vauhtia jo toistakymmentä vuotta.

Yli kymmenen! Isä päivittelee prosentteja. Tuo suljettu maa avattiin vuonna. . . oliko se 2013. Kyllä. Sinä vuonna 60 miljoonan asukkaan maahan tunkeutuivat kansainväliset sijoittajat.

Suomi on pitkään matanut kasvuluvuissa hiukan nollan yläpuolella. Hallituksen ekoministeri Li Andersson sanoo, että Suomi on siirtynyt pysyvästi määrästä laatuun. Talous tuottaa enimmäkseen palveluja.

08.32

Isä kietaisee na­no­kän­ny­kän ranteeseen töihin lähtiessään. Kännykkä muuttaa muotoa ja kiertyy käden ympäri. Äsken se oli vielä lättänä pöydällä.

Autossa isä valmistelee kokousta ja etsii tietoa.

– Minä vuonna Esso ja Shell myytiin Beyond Petroliumille (BP)? hän kysyy.

– 2022, sir, Watson+ vastaa. Sana sir on jäänyt hakukoneeseen päälle, koska isä on ostanut Watsonin Englannista.

– Tyhmä kysyä, mutta oletko aivan varma?

– Kyllä sir, syyskuussa 2022, vastaa Watson niin varmasti kuin maailman nopein ja tietävin tekoäly pystyy. Watson+ voitti hakukone Googlen verisessä kamppailussa 2010-luvulla ja nousi maailman käytetyimmäksi hakukoneeksi. Sen salaisuus on yhteys supertietokoneiden verkkoon, Gridiin.

Isä tyytyy tietoon ja tarttuu auton ohjaksiin, kun Volvo erkanee liittymästä kohti Espoon Nanolaaksoa. Volvo parkkeeraa itsensä Grafeenitalon parkkiruutuun. Sillä välin isä käskee koneen järjestellä tiedostonsa seinälle heijastettavaksi powerpointiksi.

11.17

Äidillä on vapaapäivä. Hän aikoo vaihtaa tapetin kuvion kysymättä perheeltä lupaa. Voihan sen vaihtaa takaisin, jos muut eivät pidä.Hän haluaa kukkakuvioiden sijaan ornamentteja ja valitsee tabletilta klassisen Escher-kuvion. Kuvioon on upotettu led-tekniikka, jolla saa seinään kivasti valoa. Äiti painaa lataa-nappia. Noin. Kuin uuteen kotiin olisi muuttanut!

Äiti aikoo kaataa kahvia, mutta kuppi ilmoittaa olevansa rikki. Niinpä tietysti, se onkin jo vanha kuppi, muisto 2010-luvulta, kun kotiin ostettiin ensimmäinen 3D-tulostin. Se oli vielä hieman kökkö. Äiti printtaa uuden kupin, tällä kertaa afrikkalaisesta ilmaisohjelmasta.

Äiti aikoo myös tulostaa pihakiveystä, kunhan ehtii. Se tehdään hieman isommalla tulostimella kunnan tulostuspajassa. Materiaalit on jo valittu, nyt valitaan enää kiven pintaan mukavaa kuviota.

Kivien viereen äiti kasvattaa omat kotivalot. Sitten hän voi lukea ulkona lämmitetyllä ulkoterassilla kotikasvin valossa. Kasvin valo tulee geneettisesti muokatusta bioluminesenssibakteerista.

12.37

Töissä Grafeenilassa isä menee virtuaalisen kokoukseen, joka pidetään Euroopan unionin Cloudissa, pilvessä. Lentoliikennettä on vähennetty tilapäisesti. EU lupailee lisää biopolttoainetta 2030-luvulla, ja sitten ehkä taas vapautuu enemmän lentolippuja.

Isä laittaa päähänsä 3D-lasit. Siinä sveitsiläiset suunnittelijat ovatkin, 4 500 kilometrin päässä Lausannessa mutta silti täällä Virtuaalistudiossa. Huone on valmistettu Bauhausin muotoilun yliopistossa Weimarissa Saksassa. Kuusi ihmistä sopii samaan kokoustilaan. Aivan kuin Star Trekin Holodeskissä, isä naureskelee.

Kokous käydään Microsoftin vanhalla mutta parannetulla Kinectillä. Se tarjoaa todellista etäläsnäoloa. Ihmiset näkevät heijastetun tilan suhteessa omaan paikkaansa. Sensorit seuraavat jokaisen liikkeitä.

Ruudulta kohoaa käsi ja haluaa kätellä. Muut näkevät, että se tulee juuri isää kohti. Hän kättelee Fritziä ja sulautuu yhteiseen rajatilaan.

Isä on lukenut, että huone sopii mainiosti myös prototyyppien suunnittelijoille. He voivat koskettaa mallia ja vaikka lentää sen ympäri. Prototyypin yksityiskohdat erottuvat millintarkasti. Mukaan saa myös auringonvalon ja varjot.

13.35

Koulu loppuu tänään aikaisin. Martti alkaa pelata videopeliä. Kun perhonen laskeutuu ruudulta hänen kämmenselälleen, hän tuntee sen. Disneyn kehittämä kosketuksellinen AIReal ohjaa ilmarenkaita näppäimistön eteen samaan kohtaan, johon perhonen heijastuu ruudulta. Syvyyskamera mittaa, mihin ilmapyörre ammutaan. Ilmavirta koskettaa ihoa voimakkaastikin, jos niin haluaa.

Jos tietokoneeseen yhdistää monta AIRealia, voi tuntea kosketuksia kaikkialla. Ja jos kytkee itsensä vielä tärinätuoliin, se on menoa.

Koskettavia sovelluksia tulee koko ajan lisää. Martti odottelee niitä innoissaan.

Kodissa on 2010-luvun supertietokoneen laskuvoima. Se nollien ja ykkösten virta, jota aikoinaan tarvittiin lääkkeiden kehittelyyn ja mustien aukkojen laskemiseen, on kotona valjastettu enimmäkseen tietokonepeleihin. Ne ovat niin realistisia varjoineen ja kasvonpiirteineen, että Marttia välillä hirvittää. Tulevatko ihmiset ja örkit ruudulta ulos? Jotkin pelit ovat niin pelottavia, että ne on kielletty alle 16-vuotiailta.

Olohuoneessa on myös vanhanaikainen 110-tuumainen jätti-tv. Se on tehty hyvin värikylläiseksi, värikkäämmäksi kuin itse luonto.

14.56

Martti lohduttautuu juttelemalla sohvalta tabletilla isosiskonsa Leenan kanssa. Leena opettaa PisaProjectissa Marokossa.

5G siirtää dataa nopeasti, olipa se liikkuvaa kuvaa tai muita raskaita tiedostoja. Se ei paljon näy perheen sähkölaskussa. Eikä ole piuhoja, jotka sotkeentuisivat jalkoihin. Koko koti on langaton. 5G tarjoaa vasteajan, joka on alle millisekunnin. Se on niin nopea, että Leena voi soittaa viulua orkesterinsa kanssa New Yorkin nuorten lupausten festivaalilla.

Tableteilla voi säätää kotia: muuttaa valaistusta, tarkistaa murtolukituksen ja kurkistaa jääkaappiin. Worldkit yhdistää kaikki kamerat ja tietokoneet. Seinille, pöydille, oviin, minne vain heijastuu kuvia, joilla voi ohjata kodin laitteita: tv:tä, videoita, hifilaitteita ja valoja.  Keittiön pöydälle voi heijastaa ruokareseptit.

Heijastuma pyydetään kädenheilautuksella. Ihmisten elehdintä on alkanut muistuttaa taijin harjoittelua, sillä käden oikea liike ratkaisee, onnistuuko säätö.

Paperia ei käytetä enää muuhun kuin suun pyyhkimiseen. Vessakin on paperiton. Se on automatisoitu niin kuin Japanissa jo edellisellä vuosituhannella. Joka käynnillä saa alapesun, tuuletuksen ja kuivauksen.

16.25

Talo on vähentänyt lämmitystä, koska kevät­aurinko paahtaa antureita. Katon isot aurinkopaneelit syöttävät virtaa kotiin ja sähköauton akkuun. Auto on ollut yön latauksessa. Kun aurinkokennoista tulee virtaa yli talon tarpeen, perhe myy sen sähköyhtiöille. Tällä kertaa VoimaVoima näyttää tarjoavan sähköstä parasta hintaa.

Äiti ottaa auton ja lähtee kauppaan. Hän on lähettänyt ostoslistan edeltä jo aamupäivällä. Kaupassa ostoksia kerää robotti, ja äiti saa valmiin ruokakärryn. Kassa on laskenut summan valmiiksi.

Kassalla nuori äiti yrittää selittää lapsilleen, mitä raha on. Yksi kassa vielä palvelee asiakkaita, jotka maksavat kortilla tai jopa käteisellä. Muut maksavat langattomalla yhteydellä. Hinta siirtyy rfid-koodin perusteella paketin kyljestä kännykkään, ja äidin tarvitsee vain hyväksyä lasku.

Kotona äiti molskauttaa aasialaisen karpin keittiön akvaarioon. Siitä saa takuulla tuoretta kalaa pöytään. Tuoreita ovat myös kasvikset, jotka kasvavat ruukussa. Niitähän oli kaupoissa jo 1990-luvulla, siis viime vuosituhannella! Hyvästä perinteestä ei ole tässä kodissa luovuttu.

Äiti kokeilee keittiössä ravinteiden pienimuotoista kierrätystä. Se onnistuu kalojen ja kasvien yhteistyönä. Bakteerit hajottavat akvaariokalojen ulosteet, ja niistä saadaan ravinneliuosta kaalille ja timjamille, jotka kasvavat nesteessä akvaarion vieressä. Maailmalla menetelmän nimi on aquaponics, vesiviljely. Jotkut pitävät sitä osana slow food -liikettä. Äidille se on keino saada taatusti tuoretta ruokaa. Kun tekee osan ruoasta itse, tulee hyvä mieli.

17.23

Isä palaa töistä älykästä kokeilutietä pitkin. Se ei oikaise, mutta on muuten kiinnostava. Kaista on täysvalaistu ja merkitty. Tienpintaan heijastuu isoja lumi­hiutaleita. Odotettavissa on siis lumisadetta. Ne alkavat loistaa, jos tien pinta viilentyy vaarallisesti ja uhkaa liukastua.

Pinnassa on jauhetta, joka valaisee kaistaviivat. Illalla ne vapauttavat vih­reää hohdetta ja palvelevat lamppuina.

Matkalla on pysäkkejä, jotka lataavat sähköauton akut tienpinnasta tarpeen mukaan. Päivällä tie toimii aurinkopaneelina ja varaa energiaa. Pientareella pienet tuulimyllyt jauhavat sähköä, kun autot ajavat niiden ohi ja liikuttavat ilmavirtaa. Myös auton yliladatusta akusta voi antaa virtaa kaupungin verkkoon. Siitä saa tietysti korvausta.

Isä muistaa vasta nyt, että hänen piti paineistaa renkaat. Renkaan web-yhteys huomautti siitä jo toissa päivänä.

19.00

Perhe maistelee varovasti hyönteis­­ateriaa. Se on katettu nätisti, mutta kukaan ei ole vielä oikein tottunut siihen.

Tarjolla on myös keinolihaa, lähiruokaa, joka on kasvatettu kodin lähellä kantasoluista. Salaatti on kasvatettu keinovalossa, joka säteilee sinistä. Valo lisää vihanneksiin kemikaaleja, joita esiintyy luonnostaan superruoassa.

Äiti ottaa illallisen jälkeen yhteyden vanhustelaan. Giraffiplus vahtii siellä sensorien avulla, mikä on Stina-mummon verenpaine ja ruumiinlämpö. Se rekisteröi mummon liikkeet ja ilmoittaa, jos mummo makaa paikallaan epätavallisen pitkiä aikoja tai kaatuu. Tieto tulee vanhustelan valvojille ja omaisille myös kameran kautta.

Äiti ei nyt käy kameralla mummolassa. Stina-mummo ei pidä yllätysvieraista. Se muistuttaa liikaa valvontaa.

23.00

Isä toteuttaa tänä yönä pienen paheensa. Hän menee 1990-luvun huoneeseen. Se on ulkorakennuksessa autotallin kupeessa.

Hän ei katso televisiota eikä viesti 5G:ssä vaan kuuntelee aluksi ulkomaisia radioasemia, vieläpä radioharrastajien vanhalla dx-laitteella isoisän tyyliin.

Isä on lisäksi päättänyt nukkua tämän yön kelluntatankissa. Se tuottaa äärimmäisen aistien riiston. Jos lojuu tankissa kolmatta päivää, pääsee irti kaikesta. Aivot alkavat tuottaa hallusinaatioita. Osa niistä on mieluisia, mutta jotkin voivat olla ilkeitä.

Isä muistaa nuorena käyneensä toisenlaisessa virtuaalitankissa, työmatkalla Amsterdamissa. Tankin nimi oli Orgastrom. Siitä ei puhuta äidille eikä lapsille. Oikeastaan hän ei tehnyt mitään pahaa. Hän teki vain ajatusrikoksen, kun peuhasi halujensa mukaan virtuaalisten hahmojen kanssa.

Mutta yksi yö tässä tankissa, se on todettu keholle hyväksi. Tankki palauttaa alkuperäisiä tunnetiloja. Laput silmille. Huone täysin pimeäksi. Vain pieni led-valo jää kellon ylle näyttämään aikaa – myös elämänaikaa.

Kello kertoo myös isän elinajanodotteen. Isä on lukuun aika tyytyväinen. Ennusteen mukaan hänellä on jäljellä 66,6 x 365 päivää. Hän päässee siis kepeästi satavuotiaitten kerhoon. Eikä hänen ilmeisesti tarvitse vaihtaa sitä ennen maksaansa tai pernaansa. Ne ovat varmuuden vuoksi kasvaneet jo useita vuosia kansalaisten biopankissa. Isä tuntee pientä mielihyvää – ilman kantasoluhoitoja niin vanhaksi!

00.07

Satavuotispäivät. Hän suunnittelee jo satavuotisjuhlia, kun tankki nukuttaa hänet etäperäiseen uneen. Hän tietää omasta ja muiden kokemuksesta, että pääsee ehkä yöksi savannille. Tällä kertaa häntä ei jahtaisi leijona. Hän pääsisi jutteluun leirinuotiolle, lasten, lastenlasten, vanhempien, tuttavien – koko elämänpiirinsä kanssa. Hän voisi jutella kaikkien kanssa yksin ja yhtä aikaa.

Edellisenäkin yönä isä on nukkunut makoisasti. Unen laatua mittaava herätin antoi hänen vetää sikeitä yli aamu-unen rem-vaiheen. Isä heräsi lempeästi asteittaiseen valoon. Samanlaisia herättimiä oli jo 00-luvulla. Nyt ne ovat vakiovaruste jokaisessa makuuhuoneessa. Se on tehnyt päivistä parempia.

Jos mieluisaa unta ei heti tule, unensäätelijä Lucidream auttaa. Vilkeunettaja, se on hyvä laite. Sillä saa aina kauniita unia.

Timo Paukku on  Helsingin Sanomien toimittaja ja Kymmenen uutta ihmettä -kirjan kirjoittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2013

Kommentit (10)
John Carter
Liittynyt17.2.2006
Viestejä5369
Viesti

Tiistaina 8.12.2026 katselen korpimökissäni iltauutisia hologrammi vastaanottimestani leijuvalla sängylläni loikoillen, popsien juustotorakoita ja leväsipsejä kuunnellen uutistenlukijan infernaalisia uutisia maailmalta: Suurimpien kaupunkien ilmanlaatu hengenvaarallisella tasolla, Afrikassa sotia, nälänhätää, sairauksia, pakolaisvirtoja, sisällissota Kiinassa, Yhdysvaltojen ja Australian puolustuksellinen linnoittautuminen alkanut, Eurooppa sisäisten taistelujen kourissa ja sen rannoille huuhtoutuu suuret määrät siirtolaisia, Aasiassa taas on vakava ruoka ja vesikriisi, elämää ympäri maailman hallitsevat uudet muutokset ja konfliktit, jne.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Flick
Liittynyt28.6.2012
Viestejä258
Viesti

Toivottavasti kuntauudistus olisi tuolloin viimeinkin tehty, nyt oli uutisissa että valtio jakaa 20 miljoonaa "sossutukea" kunnille. Nämä saajakunnat oli sitten niitä peräkyliä joitten kohdalla aina miettii että mitähän järkeä tuollakin kunnalla on missä ei oikeastaan mitään ole. Kunnantalo, vaakuna ja kesätapahtuma on varmaan tärkeitä mutta jos kerran niin on niin maksakoon lystinsä myös itse.

Viikon gallup: Antaako geenivirhe anteeksi väkivallan?

Suomalaiset tutkijat tunnistivat geenimuodon, joka altistaa rähinäkännille. 

Kännisekoilulle on löytynyt ainakin yksi syy. Helsingin yliopiston ja Yhdysvaltojen alkoholismintutkimuslaitoksen tutkijat tunnistivat geenimutaation, joka altistaa erityisen impulsiiviseen ja holtittomaan käyttäytymiseen humalassa.

Muunnosta kantaa yli satatuhatta suomalaista ja joka vuosi syntyy 1 300 lasta, jolla on kyseinen geenivirhe.

”Ei ole niin, että mutaation kantaja ilman muuta kärsii poikkeavasta humalatilasta. Geenivirhe vain lisää riskiä sille”, korostaa psykiatrian erikoislääkäri Roope Tikkanen Helsingin yliopistosta.

Tikkasen johtamassa tutkimuksessa selvisi, että sekoilulle päihtyneenä altistaa mutaatio serotoniini 2B -reseptorin geenissä. Tutkimuksen julkaisi Translational Psychiatry.

Kyseinen mutaatio löytyi suomalaisilta ensimmäisen kerran vuonna 2010. Silloin Tikkanen ja hänen työtoverinsa tutkivat alkoholismia sairastavia väkivaltaisia rikollisia. Heistä kahdeksalla prosentilla on geenivirhe, kun muussa väestössä se esiintyy vain 2,2 prosentilla, raportoivat tutkijat Naturessa.

Kun serotoniini 2B-reseptorin rooli opitaan ymmärtämään, on mahdollista keksiä uusia lääkkeitä. Saattaa olla, että tuloksia hyödynnetään myös oikeussaleissa. Näin on nimittäin käynyt Tikkasen ja kumppaneiden vuonna 2009 tekemälle löydölle. Se liittyy toiseen geenimuunnokseen, monoaminioksidaasiA:han, josta kaikilla ihmisillä on joko korkean tai matalan aktiviteetin entsyymi.

Tutkijat olettivat, että korkean aktiviteetin geenimuoto pilkkoisi niin tehokkaasti välittäjäaineita, että aivojen serotoniinipitoisuus jäisi matalaksi. Tämä taas altistaisi holtittomalle väkivallalle. Asiasta ei ole tiedeyhteisössä yksimielisyyttä. Silti amerikkalaiset asianajajat ovat oikeudenkäynneissä vedonneet biologiseen vammaan, joka on vaikuttanut väkivaltarikoksen taustalla. Tämän ansiosta jotkut syytetyt ovat jopa välttäneet kuolemantuomion.

 

Antaako geenivirhe anteeksi väkivallan?

Kommentit (1)
Niina Koo
Liittynyt8.11.2015
Viestejä2
Viesti

On mielestäni ennemminkin raskauttava asia, jos tietää olevansa humalassa väkivaltainen ja juo itsensä siihen kuntoon, ettei hallitse käytöstään. Kännirähinä on hyvin helposti vältettävissä.

Löytyykö Aurinkokunnasta joskus elämää muualta kuin Maasta?

Marsista löydettiin äsken merkkejä juoksevasta vedestä, mikä herättää toiveita elämän löytymisestä.

Marsin pinnalla on joissakin olosuhteissa juoksevaa vettä ja sitä on odotettua enemmän, kertoo Yhdysvaltain avaruushalolinto Nasa. Juoksevan veden havaitseminen herättää toiveita jonkinlaisesta elämästä planeetalla.

Veden virtaamisesta kertovat planeetan pinnalla havaitut hiekkavalumat, joiden tumma väri viittaa vetisyyteen. Valumia oli vielä kesällä.

Nasan luotain Mars Reconnaissance Orbiter havaitsi valumia Marsin päiväntasaajan alueella neljä vuotta sitten kesän lämpimillä. Kuvien tietoja on kuitenkin pystytty tarkentamaan vasta nyt kehittyneellä tietokoneohjelmalla.

"Ilmiötä on vaikea selittää muuten kuin siten, että suolainen vesi nousee ajoittain pintaan", tutkimuspäällikkö Ari-Matti Harri Ilmatieteen laitokselta arvioi. Myös Nasan tutkijat toteavat uutistoimisto Reutersille, että veden alkuperä ei ole tiedossa ja se saattaa olla peräisin Marsin maaperästä tai kaasukehästä.

"Mars ei ole se kuiva planeetta, kuten ennen ajattelimme", Nasan planeettatutkimuksen johtaja Jim Green sanoi tiedotustilaisuudessa. 

Viikon gallup: Miten reagoit toisten huonoon käytökseen?

Huono käytös leviää työpaikoilla kuin tauti.

Taannoin paljastui, että Nokiaa johdetiin huutamalla ja yhtiöön levisi pelon kulttuuri. Innovoi siinä sitten lisää älyä puhelimeen, kun pomo karjuu korvaan.

Jo pienempikin töykeys leviää ihmisestä toiseen kuin virus, osoittaa Floridan yliopiston tutkimus

Tutkimusessa opiskelijat harjoittelivat neuvottelemista pareina. Jos ensimmäisessä neuvottelussa opiskelija oli kohdannut tylyyttä, sitä todennäköisemmin hänen seuraava parinsa raportoi hänen tylyydestään. Vahinko pantiin kiertämään.

Huonon käytöksen pelkkä seuraaminen viereltä johti siihen, että ihmiset herkistyivät havaitsemaan sitä ympärillään silloinkin, kun sitä ei esiintynyt. He rupesivat myös itse käyttäytymään huonommin. Taas karkeus synnytti karkeutta. 

"Osa ongelmaa on, että siedämme tavallisesti tällaista käytöstä, vaikka se on haitallista", sanoo tutkija Trevor Foulk Floridan yliopistosta yliopiston verkkosivulla.

 

Miten reagoit toisten huonoon käytökseen?

Sivuutan asian, ja toivon vain, ettei se toistu.
48%
Teen selväksi, ettei moinen käytös ole sopivaa.
36%
Vastaan samalla mitalla.
16%
Ääniä yhteensä: 400
Kommentit (1)
ardiccari
Liittynyt23.6.2014
Viestejä2
Viesti

Gallup-kysymyksen vaihtoehdot, kuten niin usein käy, ovat hitusen rajoittavat. Itse en yleensä käytä suoraa toimintaa kiusanhenkiä vastaan, vaan käytän mieluummin oveluutta. Asioihin puuttuminen suoraan aiheuttaa vastareaktion (erityisesti jos luonteenlaatu suosii jo valmiiksi aggressiivista suhtautumista, kuten työpaikan räyhähenkien kanssa usein on), olipa kyse sitten kiusaamiseen vastaaminen kiusaamisella tai asiallisen palautteen antaminen.

Oveluudella tarkoitan tässä yhteydessä sitä, että kuulostelen tilannetta ja luotaan ärripurrin motiiveja ja mielialoja - onko hän kenties luonteeltaan kiusaaja, joka nauttii toisten mollaamisesta, vai onko kyse kenties ylenmääräisestä stressistä ja siitä seuraavasta "aivan sama"-asenteesta, vai mahdollisesti jotain muuta.

Kiusaajia kohtaan en yleensä kummoista myötätuntoa tunne. Mielestäni paras tapa vaikuttaa asiaan on kiusaamistapauksissa itse kiusaamisen hankaloittaminen saattamalla kiusanhenget vaikeaan asemaan sosiaalisissa tilanteissa paljastamalla heidän käyttäytymisensä naurettavuus sopivalla hetkellä. Tämä saattaa edes vähentää kiusaamistilanteita, vaikka tuskin kummemmin auttaa kiusaajaksi ajautunutta ihmistä - mutta kuten sanottu, minun on vaikea asettua kiusaajan asemaan ja tuntea sympatiaa.

Muissa tapauksissa, kun häiriökäyttäytyminen ei ole tahallista pahuutta, on parasta vain vastata töykeyteen ystävällisyydellä. Lähimmäisenrakkaus ja myötätunto, silloin kun niitä itseltä suinkin löytyy, ovat vahvoja voimia, jotka voivat muuttaa monta tulehtunutta tilannetta parempaan suuntaan.

Vielä nyt selkeyttääkseni tilannetta, oletusreaktioni muita ihmisiä kohtaan, myös kiusaajia, on aina ensin positiivinen. Ihmisistä voi tulla ystävällisiä vain ystävällisyydellä, ja ilkeilemällä saa itse osakseen samaa. Vasta kun näen samaa inhoilua päivästä toiseen samalta ihmiseltä, muuttuu oma asenteeni manipuloivaksi, jolloin koitan kääntää kiusaamisen kiusaajaa itseään vastaan. Silloinkin tunnen aina syyllisyyttä, jos tajuan itse ottaneeni kiusaajan paikan, jota aina silloin tällöin käy, vaikka tarkoitus on vain osoittaa huonon käytöksen järjettömyys käytännön esimerkein.

Viikon gallup: Mikä oli tarpeellisin hupinobeltutkimus?

Vuoden 2015 huumori-nobelit on taas jaettu tutkimuksille, jotka saavat "ensin nauramaan ja sitten miettimään".

Jos annat tutkimuksen nimissä mehiläisten pistää itseesi kymmeniä kertoja, voit saada huumori-nobelin. Palkinnot jaettiin jo 25. kerran Harvardin yliopistolla.

Hyönteistutkijat Justin Schmidt ja Michael Smith saivat fysiologian hupinobelin hyönteispistojen tutkimisesta. Kohteena olivat he itse. He halusivat tietää, kuinka tuskallista on saada paljon mehiläisen pistoja.

Smith sai kokeissa viisi pistosta päivässä 25 eri paikkaan 38 päivän ajan. Hän arvioi kipujaan asteikolla 1–10. Tuskallisimpia olivat Smithin mukaan pistot sieraimeen, ylähuuleen ja siittimeen.

Matematiikan hupinobelin saajat tutkivat miehen siittämiskykyä. Marokossa eli 1600-luvulla keisari Moulay Ismail, joka oli syntynyt vuonna 1672 ja kuoli 55-vuotiaana. Hänen väitettiin siittäneen 600 lasta.

"Moulayn oli pakko harrastaa seksiä kerran tai kahdesti päivässä. Joku saattaa pitää määrää pienenä, mutta laskujemme mukaan hänen piti harrastaa seksiä joka ikinen päivä koko elämänsä ajan", pohti palkinnon saanut Elisabeth Oberzucher hedelmöitymisen todennäköisyyksiä.

Lääketieteen palkinnon saivat tutkijat, jotka selvittivät miten "intensiivinen suutelu ja muut intiimit teot" tarjoavat yksilölle hyötyä, esimerkiksi vastuskykyä eri allergisia reaktioita vastaa.

Palkinnon saivat myös tutkijat, jotka selvittivät sellaista umpilisäkkeessä tuntuvaa kipua. joka syntyy, kun autolla ajaa yli töyssyhidasteen.

Biologian palkinto meni tutkijoille, jotka laittoivat tikkuja kananpoikien pyrstöihin. Sitten he selvittivät, kävelivätkö kanat samaan tapaan kuin dinosaurusten uskotaan kävelleen.

Joukko fyysikkoja Yhdysvalloista ja Taiwanista löysi puolestaan virtsaamisen lain. Kaikki nisäkkäät tyhjentävät täyden rakkonsa noin 21 sekunnissa. Tämä pätee eläimen koosta riippumatta, virtsasipa sitten norsu tai päästäinen. Tutkija David Hu selittää, että tulos johtuu painovoimasta.

Kirjallisuuden Ig nobel myönnettiin kolmelle tutkijalle, jotka havaitsivat, että sana "häh" tai sen vastine näyttää esiintyvän kaikissa kielissä.

Kemian Ig nobelin saivat tutkijat, jotka onnistuivat keittämään munan vain osittain. Se tehtiin laitteella, joka muuntaa laskostumattomia proteiineja laskostuneiksi. Menetelmällä voi ehkä kehittää juuston teollista tuotantoa.

Huumorinobelien idea on, että outo tutkimus "saa ensin nauramaan, sitten miettimään", kertoo pilalehti Annals of Improbable, joka jakaa palkinnot vuosittain.

 

Mikä oli tarpeellisin hupinobeltutkimus?

Häh-sanan yleismaailmallisuus.
24%
Munan osakeittäminen.
24%
Virtsaamisen 21 sekuntia.
18%
Suutelun allergiasuoja.
15%
Mehiläisen pistot.
7%
Tikut, kanat ja dinot.
5%
Siittämissuoritus.
5%
Ääniä yhteensä: 193
Kommentit (5)
Kasvisruoka2
Liittynyt29.8.2015
Viestejä485
Viesti

Bangkokin poliisille meni kyllä paras Ig-nobel tänä vuonna...

"ECONOMICS PRIZE — The Bangkok Metropolitan Police [THAILAND], for offering to pay policemen extra cash if the policemen refuse to take bribes."

Ja tietenkin kaikkien aikojen paras ig-nobel on dunning-kruger...