Tänään kotona 2026

Kuvitukset: Jukka Fordell
Robotti laskee Martin laskun taululle matikan tunnilla.
Kännykkä soi! Nanopuhelin kihartuu ranteeseen.
Kotikasvit valaisevat lämmitettyä ulkoterassia.
Perhonen lentää ruudulta ja koskettaa kättä.
Ruokakalat tuottavat ravinteita salaatille keittiön nurkassa.
Aja hiljaa isi. Itsevalaiseva tie ilmoittaa olevansa liukas.
Illalliseksi syödään heinäsirkkoja ja tekolihaa.
Vilkeunettaja takaa kauniit ja mieluisat unet.

Sairaana saa jäädä kotiin, mutta kouluun pitää lähettää sijaiseksi robotti. Illalliseksi syödään hyönteisiä tai karppi omasta akvaariosta.

07.45

Martti herää kuumeisena eikä pääse kouluun. Ei hätää. Koululla on hänelle sijainen.

Segway-yhtiön 1,5 metriä korkea robotti odottelee toimettomana koulun datahuoneessa. Aamiaisen jälkeen Martti lataa robotin ja alkaa ohjailla sitä ohjaus­tikulla. Se rullaa luokkaan ja seuraa kiltisti opetusta. Robotin yläosassa on tv-yhteys Martin kasvoihin. Hän itse makaa kotona sohvalla.

Välitunneilla robotti hengaa kaverien seurassa. Heille se on jo tuttu. Kukaan ei ihmettele robo-Marttia.

Kotikomerossa seisoo myös kotiapu­robotti. Äiti toivoo, että se osaisi siivota paremmin. Robotti on apuna hammaslääkärilläkin. Hammashoitoa voi tilata vaikka Kuubasta, jos uskaltautuu etäporaukseen maapallon toiselta puolelta. Ainakin se on halvempaa.

 08.14

Martti on jo ensimmäisellä etätunnilla, kun isä tallustaa pesulle kylpyhuoneeseen. Peilin yläkulmaan vilahtaa päivän työsuunnitelma samalla, kun kone ajaa isän partaa.

Pyynnöstä peilille putkahtavat myös maailman uutiset. Ne kertovat, että Burman talouskasvu Aasiassa jatkuu. Se on jatkunut yli kymmenen prosentin vauhtia jo toistakymmentä vuotta.

Yli kymmenen! Isä päivittelee prosentteja. Tuo suljettu maa avattiin vuonna. . . oliko se 2013. Kyllä. Sinä vuonna 60 miljoonan asukkaan maahan tunkeutuivat kansainväliset sijoittajat.

Suomi on pitkään matanut kasvuluvuissa hiukan nollan yläpuolella. Hallituksen ekoministeri Li Andersson sanoo, että Suomi on siirtynyt pysyvästi määrästä laatuun. Talous tuottaa enimmäkseen palveluja.

08.32

Isä kietaisee na­no­kän­ny­kän ranteeseen töihin lähtiessään. Kännykkä muuttaa muotoa ja kiertyy käden ympäri. Äsken se oli vielä lättänä pöydällä.

Autossa isä valmistelee kokousta ja etsii tietoa.

– Minä vuonna Esso ja Shell myytiin Beyond Petroliumille (BP)? hän kysyy.

– 2022, sir, Watson+ vastaa. Sana sir on jäänyt hakukoneeseen päälle, koska isä on ostanut Watsonin Englannista.

– Tyhmä kysyä, mutta oletko aivan varma?

– Kyllä sir, syyskuussa 2022, vastaa Watson niin varmasti kuin maailman nopein ja tietävin tekoäly pystyy. Watson+ voitti hakukone Googlen verisessä kamppailussa 2010-luvulla ja nousi maailman käytetyimmäksi hakukoneeksi. Sen salaisuus on yhteys supertietokoneiden verkkoon, Gridiin.

Isä tyytyy tietoon ja tarttuu auton ohjaksiin, kun Volvo erkanee liittymästä kohti Espoon Nanolaaksoa. Volvo parkkeeraa itsensä Grafeenitalon parkkiruutuun. Sillä välin isä käskee koneen järjestellä tiedostonsa seinälle heijastettavaksi powerpointiksi.

11.17

Äidillä on vapaapäivä. Hän aikoo vaihtaa tapetin kuvion kysymättä perheeltä lupaa. Voihan sen vaihtaa takaisin, jos muut eivät pidä.Hän haluaa kukkakuvioiden sijaan ornamentteja ja valitsee tabletilta klassisen Escher-kuvion. Kuvioon on upotettu led-tekniikka, jolla saa seinään kivasti valoa. Äiti painaa lataa-nappia. Noin. Kuin uuteen kotiin olisi muuttanut!

Äiti aikoo kaataa kahvia, mutta kuppi ilmoittaa olevansa rikki. Niinpä tietysti, se onkin jo vanha kuppi, muisto 2010-luvulta, kun kotiin ostettiin ensimmäinen 3D-tulostin. Se oli vielä hieman kökkö. Äiti printtaa uuden kupin, tällä kertaa afrikkalaisesta ilmaisohjelmasta.

Äiti aikoo myös tulostaa pihakiveystä, kunhan ehtii. Se tehdään hieman isommalla tulostimella kunnan tulostuspajassa. Materiaalit on jo valittu, nyt valitaan enää kiven pintaan mukavaa kuviota.

Kivien viereen äiti kasvattaa omat kotivalot. Sitten hän voi lukea ulkona lämmitetyllä ulkoterassilla kotikasvin valossa. Kasvin valo tulee geneettisesti muokatusta bioluminesenssibakteerista.

12.37

Töissä Grafeenilassa isä menee virtuaalisen kokoukseen, joka pidetään Euroopan unionin Cloudissa, pilvessä. Lentoliikennettä on vähennetty tilapäisesti. EU lupailee lisää biopolttoainetta 2030-luvulla, ja sitten ehkä taas vapautuu enemmän lentolippuja.

Isä laittaa päähänsä 3D-lasit. Siinä sveitsiläiset suunnittelijat ovatkin, 4 500 kilometrin päässä Lausannessa mutta silti täällä Virtuaalistudiossa. Huone on valmistettu Bauhausin muotoilun yliopistossa Weimarissa Saksassa. Kuusi ihmistä sopii samaan kokoustilaan. Aivan kuin Star Trekin Holodeskissä, isä naureskelee.

Kokous käydään Microsoftin vanhalla mutta parannetulla Kinectillä. Se tarjoaa todellista etäläsnäoloa. Ihmiset näkevät heijastetun tilan suhteessa omaan paikkaansa. Sensorit seuraavat jokaisen liikkeitä.

Ruudulta kohoaa käsi ja haluaa kätellä. Muut näkevät, että se tulee juuri isää kohti. Hän kättelee Fritziä ja sulautuu yhteiseen rajatilaan.

Isä on lukenut, että huone sopii mainiosti myös prototyyppien suunnittelijoille. He voivat koskettaa mallia ja vaikka lentää sen ympäri. Prototyypin yksityiskohdat erottuvat millintarkasti. Mukaan saa myös auringonvalon ja varjot.

13.35

Koulu loppuu tänään aikaisin. Martti alkaa pelata videopeliä. Kun perhonen laskeutuu ruudulta hänen kämmenselälleen, hän tuntee sen. Disneyn kehittämä kosketuksellinen AIReal ohjaa ilmarenkaita näppäimistön eteen samaan kohtaan, johon perhonen heijastuu ruudulta. Syvyyskamera mittaa, mihin ilmapyörre ammutaan. Ilmavirta koskettaa ihoa voimakkaastikin, jos niin haluaa.

Jos tietokoneeseen yhdistää monta AIRealia, voi tuntea kosketuksia kaikkialla. Ja jos kytkee itsensä vielä tärinätuoliin, se on menoa.

Koskettavia sovelluksia tulee koko ajan lisää. Martti odottelee niitä innoissaan.

Kodissa on 2010-luvun supertietokoneen laskuvoima. Se nollien ja ykkösten virta, jota aikoinaan tarvittiin lääkkeiden kehittelyyn ja mustien aukkojen laskemiseen, on kotona valjastettu enimmäkseen tietokonepeleihin. Ne ovat niin realistisia varjoineen ja kasvonpiirteineen, että Marttia välillä hirvittää. Tulevatko ihmiset ja örkit ruudulta ulos? Jotkin pelit ovat niin pelottavia, että ne on kielletty alle 16-vuotiailta.

Olohuoneessa on myös vanhanaikainen 110-tuumainen jätti-tv. Se on tehty hyvin värikylläiseksi, värikkäämmäksi kuin itse luonto.

14.56

Martti lohduttautuu juttelemalla sohvalta tabletilla isosiskonsa Leenan kanssa. Leena opettaa PisaProjectissa Marokossa.

5G siirtää dataa nopeasti, olipa se liikkuvaa kuvaa tai muita raskaita tiedostoja. Se ei paljon näy perheen sähkölaskussa. Eikä ole piuhoja, jotka sotkeentuisivat jalkoihin. Koko koti on langaton. 5G tarjoaa vasteajan, joka on alle millisekunnin. Se on niin nopea, että Leena voi soittaa viulua orkesterinsa kanssa New Yorkin nuorten lupausten festivaalilla.

Tableteilla voi säätää kotia: muuttaa valaistusta, tarkistaa murtolukituksen ja kurkistaa jääkaappiin. Worldkit yhdistää kaikki kamerat ja tietokoneet. Seinille, pöydille, oviin, minne vain heijastuu kuvia, joilla voi ohjata kodin laitteita: tv:tä, videoita, hifilaitteita ja valoja.  Keittiön pöydälle voi heijastaa ruokareseptit.

Heijastuma pyydetään kädenheilautuksella. Ihmisten elehdintä on alkanut muistuttaa taijin harjoittelua, sillä käden oikea liike ratkaisee, onnistuuko säätö.

Paperia ei käytetä enää muuhun kuin suun pyyhkimiseen. Vessakin on paperiton. Se on automatisoitu niin kuin Japanissa jo edellisellä vuosituhannella. Joka käynnillä saa alapesun, tuuletuksen ja kuivauksen.

16.25

Talo on vähentänyt lämmitystä, koska kevät­aurinko paahtaa antureita. Katon isot aurinkopaneelit syöttävät virtaa kotiin ja sähköauton akkuun. Auto on ollut yön latauksessa. Kun aurinkokennoista tulee virtaa yli talon tarpeen, perhe myy sen sähköyhtiöille. Tällä kertaa VoimaVoima näyttää tarjoavan sähköstä parasta hintaa.

Äiti ottaa auton ja lähtee kauppaan. Hän on lähettänyt ostoslistan edeltä jo aamupäivällä. Kaupassa ostoksia kerää robotti, ja äiti saa valmiin ruokakärryn. Kassa on laskenut summan valmiiksi.

Kassalla nuori äiti yrittää selittää lapsilleen, mitä raha on. Yksi kassa vielä palvelee asiakkaita, jotka maksavat kortilla tai jopa käteisellä. Muut maksavat langattomalla yhteydellä. Hinta siirtyy rfid-koodin perusteella paketin kyljestä kännykkään, ja äidin tarvitsee vain hyväksyä lasku.

Kotona äiti molskauttaa aasialaisen karpin keittiön akvaarioon. Siitä saa takuulla tuoretta kalaa pöytään. Tuoreita ovat myös kasvikset, jotka kasvavat ruukussa. Niitähän oli kaupoissa jo 1990-luvulla, siis viime vuosituhannella! Hyvästä perinteestä ei ole tässä kodissa luovuttu.

Äiti kokeilee keittiössä ravinteiden pienimuotoista kierrätystä. Se onnistuu kalojen ja kasvien yhteistyönä. Bakteerit hajottavat akvaariokalojen ulosteet, ja niistä saadaan ravinneliuosta kaalille ja timjamille, jotka kasvavat nesteessä akvaarion vieressä. Maailmalla menetelmän nimi on aquaponics, vesiviljely. Jotkut pitävät sitä osana slow food -liikettä. Äidille se on keino saada taatusti tuoretta ruokaa. Kun tekee osan ruoasta itse, tulee hyvä mieli.

17.23

Isä palaa töistä älykästä kokeilutietä pitkin. Se ei oikaise, mutta on muuten kiinnostava. Kaista on täysvalaistu ja merkitty. Tienpintaan heijastuu isoja lumi­hiutaleita. Odotettavissa on siis lumisadetta. Ne alkavat loistaa, jos tien pinta viilentyy vaarallisesti ja uhkaa liukastua.

Pinnassa on jauhetta, joka valaisee kaistaviivat. Illalla ne vapauttavat vih­reää hohdetta ja palvelevat lamppuina.

Matkalla on pysäkkejä, jotka lataavat sähköauton akut tienpinnasta tarpeen mukaan. Päivällä tie toimii aurinkopaneelina ja varaa energiaa. Pientareella pienet tuulimyllyt jauhavat sähköä, kun autot ajavat niiden ohi ja liikuttavat ilmavirtaa. Myös auton yliladatusta akusta voi antaa virtaa kaupungin verkkoon. Siitä saa tietysti korvausta.

Isä muistaa vasta nyt, että hänen piti paineistaa renkaat. Renkaan web-yhteys huomautti siitä jo toissa päivänä.

19.00

Perhe maistelee varovasti hyönteis­­ateriaa. Se on katettu nätisti, mutta kukaan ei ole vielä oikein tottunut siihen.

Tarjolla on myös keinolihaa, lähiruokaa, joka on kasvatettu kodin lähellä kantasoluista. Salaatti on kasvatettu keinovalossa, joka säteilee sinistä. Valo lisää vihanneksiin kemikaaleja, joita esiintyy luonnostaan superruoassa.

Äiti ottaa illallisen jälkeen yhteyden vanhustelaan. Giraffiplus vahtii siellä sensorien avulla, mikä on Stina-mummon verenpaine ja ruumiinlämpö. Se rekisteröi mummon liikkeet ja ilmoittaa, jos mummo makaa paikallaan epätavallisen pitkiä aikoja tai kaatuu. Tieto tulee vanhustelan valvojille ja omaisille myös kameran kautta.

Äiti ei nyt käy kameralla mummolassa. Stina-mummo ei pidä yllätysvieraista. Se muistuttaa liikaa valvontaa.

23.00

Isä toteuttaa tänä yönä pienen paheensa. Hän menee 1990-luvun huoneeseen. Se on ulkorakennuksessa autotallin kupeessa.

Hän ei katso televisiota eikä viesti 5G:ssä vaan kuuntelee aluksi ulkomaisia radioasemia, vieläpä radioharrastajien vanhalla dx-laitteella isoisän tyyliin.

Isä on lisäksi päättänyt nukkua tämän yön kelluntatankissa. Se tuottaa äärimmäisen aistien riiston. Jos lojuu tankissa kolmatta päivää, pääsee irti kaikesta. Aivot alkavat tuottaa hallusinaatioita. Osa niistä on mieluisia, mutta jotkin voivat olla ilkeitä.

Isä muistaa nuorena käyneensä toisenlaisessa virtuaalitankissa, työmatkalla Amsterdamissa. Tankin nimi oli Orgastrom. Siitä ei puhuta äidille eikä lapsille. Oikeastaan hän ei tehnyt mitään pahaa. Hän teki vain ajatusrikoksen, kun peuhasi halujensa mukaan virtuaalisten hahmojen kanssa.

Mutta yksi yö tässä tankissa, se on todettu keholle hyväksi. Tankki palauttaa alkuperäisiä tunnetiloja. Laput silmille. Huone täysin pimeäksi. Vain pieni led-valo jää kellon ylle näyttämään aikaa – myös elämänaikaa.

Kello kertoo myös isän elinajanodotteen. Isä on lukuun aika tyytyväinen. Ennusteen mukaan hänellä on jäljellä 66,6 x 365 päivää. Hän päässee siis kepeästi satavuotiaitten kerhoon. Eikä hänen ilmeisesti tarvitse vaihtaa sitä ennen maksaansa tai pernaansa. Ne ovat varmuuden vuoksi kasvaneet jo useita vuosia kansalaisten biopankissa. Isä tuntee pientä mielihyvää – ilman kantasoluhoitoja niin vanhaksi!

00.07

Satavuotispäivät. Hän suunnittelee jo satavuotisjuhlia, kun tankki nukuttaa hänet etäperäiseen uneen. Hän tietää omasta ja muiden kokemuksesta, että pääsee ehkä yöksi savannille. Tällä kertaa häntä ei jahtaisi leijona. Hän pääsisi jutteluun leirinuotiolle, lasten, lastenlasten, vanhempien, tuttavien – koko elämänpiirinsä kanssa. Hän voisi jutella kaikkien kanssa yksin ja yhtä aikaa.

Edellisenäkin yönä isä on nukkunut makoisasti. Unen laatua mittaava herätin antoi hänen vetää sikeitä yli aamu-unen rem-vaiheen. Isä heräsi lempeästi asteittaiseen valoon. Samanlaisia herättimiä oli jo 00-luvulla. Nyt ne ovat vakiovaruste jokaisessa makuuhuoneessa. Se on tehnyt päivistä parempia.

Jos mieluisaa unta ei heti tule, unensäätelijä Lucidream auttaa. Vilkeunettaja, se on hyvä laite. Sillä saa aina kauniita unia.

Timo Paukku on  Helsingin Sanomien toimittaja ja Kymmenen uutta ihmettä -kirjan kirjoittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2013

Kommentit (10)
John Carter
Liittynyt17.2.2006
Viestejä5296
Viesti

Tiistaina 8.12.2026 katselen korpimökissäni iltauutisia hologrammi vastaanottimestani leijuvalla sängylläni loikoillen, popsien juustotorakoita ja leväsipsejä kuunnellen uutistenlukijan infernaalisia uutisia maailmalta: Suurimpien kaupunkien ilmanlaatu hengenvaarallisella tasolla, Afrikassa sotia, nälänhätää, sairauksia, pakolaisvirtoja, sisällissota Kiinassa, Yhdysvaltojen ja Australian puolustuksellinen linnoittautuminen alkanut, Eurooppa sisäisten taistelujen kourissa ja sen rannoille huuhtoutuu suuret määrät siirtolaisia, Aasiassa taas on vakava ruoka ja vesikriisi, elämää ympäri maailman hallitsevat uudet muutokset ja konfliktit, jne.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Flick
Liittynyt28.6.2012
Viestejä258
Viesti

Toivottavasti kuntauudistus olisi tuolloin viimeinkin tehty, nyt oli uutisissa että valtio jakaa 20 miljoonaa "sossutukea" kunnille. Nämä saajakunnat oli sitten niitä peräkyliä joitten kohdalla aina miettii että mitähän järkeä tuollakin kunnalla on missä ei oikeastaan mitään ole. Kunnantalo, vaakuna ja kesätapahtuma on varmaan tärkeitä mutta jos kerran niin on niin maksakoon lystinsä myös itse.

Löytyykö Aurinkokunnasta joskus elämää muualta kuin Maasta?

Marsista löydettiin äsken merkkejä juoksevasta vedestä, mikä herättää toiveita elämän löytymisestä.

Marsin pinnalla on joissakin olosuhteissa juoksevaa vettä ja sitä on odotettua enemmän, kertoo Yhdysvaltain avaruushalolinto Nasa. Juoksevan veden havaitseminen herättää toiveita jonkinlaisesta elämästä planeetalla.

Veden virtaamisesta kertovat planeetan pinnalla havaitut hiekkavalumat, joiden tumma väri viittaa vetisyyteen. Valumia oli vielä kesällä.

Nasan luotain Mars Reconnaissance Orbiter havaitsi valumia Marsin päiväntasaajan alueella neljä vuotta sitten kesän lämpimillä. Kuvien tietoja on kuitenkin pystytty tarkentamaan vasta nyt kehittyneellä tietokoneohjelmalla.

"Ilmiötä on vaikea selittää muuten kuin siten, että suolainen vesi nousee ajoittain pintaan", tutkimuspäällikkö Ari-Matti Harri Ilmatieteen laitokselta arvioi. Myös Nasan tutkijat toteavat uutistoimisto Reutersille, että veden alkuperä ei ole tiedossa ja se saattaa olla peräisin Marsin maaperästä tai kaasukehästä.

"Mars ei ole se kuiva planeetta, kuten ennen ajattelimme", Nasan planeettatutkimuksen johtaja Jim Green sanoi tiedotustilaisuudessa. 

Löytyykö Aurinkokunnasta joskus elämää muualta kuin Maasta?

Hyvä ruoka päätyy roskiin

Suomessa joka kymmenes ruokakilo menee haaskuun. Suurimpia tuhlareita ovat kotikokit.

Suomalainen heittää ruokaa pois keskimäärin 23 kiloa vuodessa. Se on vajaa kolmannes Euroopan unionin keskiarvosta. Kansainvälisesti vertaillen syömme siis lautasemme ja jääkaappimme ihailtavan tyhjiksi, mutta roskikseen nakatut miljoonat ruokakilot ovat silti luonnonvarojen hukkakäyttöä.

Vuoteen 2050 mennessä maapallolla on ruokittavana yli yhdeksän miljardia ihmissuuta, mikäli YK:n laskelmat pitävät kutinsa. Joidenkin arvioiden mukaan planeetallamme tuotetaan jo nyt ruokaa kymmenen miljoonan ihmisen tarpeiksi, mutta kolmasosa tai jopa puolet päätyy haarukan sijaan haaskuun.

Hävikki on samaa luokkaa niin kehittyvissä kuin kehittyneissäkin maissa, mutta syypäät löytyvät vastakkaisista päistä tuotantoketjua.

Kehittyvissä maissa hävikki syntyy pääosin alkutuotannossa, kun puutteelliset viljely-, sadonkorjuu-, kuljetus- ja varastointimenetelmät tuhoavat osan ruoasta. Kehittyneissä maissa ruokahävikistä ovat vastuussa pääosin syöjät itse sekä kaupat, ravintolat ja teollisuus.

Päiväys korvaa nuuhkaisun

Suomalaiskotien ruokahävikkiä on tutkittu kyselyillä, haastatteluilla, punnituksilla sekä roskapusseja penkomalla. Tällä perusteella tiedetään, että valtaosa suomalaisten pois heittämistä elintarvikkeista on hedelmiä ja kasviksia. Yksittäisistä tuotteista eniten haaskataan leipää ja perunaa.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n tutkijan Juha-Matti Katajajuuren mielestä hävikki palautuu paljolti puutteellisiin keittiötaitoihin. Kuluttajat eivät aina tunnista ”parasta ennen” ja ”käytettävä ennen” -merkintöjen eroa, minkä takia täysin käyttökelpoista ruokaa heitetään menemään kumman tahansa päiväyksen umpeutuessa.

– Jos päiväys on mennyt, ihmiset heittävät ruoan varmuuden vuoksi pois ilman, että he tarkistavat, onko tuote oikeasti pilalla.

Euroopan komissio miettii parhaillaan, voisiko päiväysmerkinnän poistaa joistain elintarvikkeista. Sitä ei tähänkään mennessä ole ollut esimerkiksi suolassa ja virvoitusjuomissa, ja listaan voitaisiin lisätä ainakin pastat, jauhot, kahvi ja mausteet.

Kotitalouksien ruokajäte syntyy pääosin siksi, että ruokaa ostetaan, kokataan ja annostellaan enemmän kuin sitä syödään. Tehokkaimmin hävikkiä vähentäisivät ruokaostosten ja aterioiden parempi suunnittelu sekä ylijääneen ruoan asianmukainen säilytys ja hyödyntäminen.
MTT on ollut mukana kokeilussa, jossa ylimääräistä ruokaa yritettiin saada kiertämään taloyhtiössä naapureiden kesken. Taloyhtiölle perustettiin yhteinen Herkkupesä, jonka jääkaappiin asukkaat saattoivat viedä ylijäänyttä ruokaa esimerkiksi tyhjentäessään jääkaappia ennen mökkireissua. Ruoka-aineet kiersivät hyvin, mutta jo valmistetun ruoan jakaminen tökki.

– Ihmiset eivät oikein kehdanneet jakaa arkiruokiaan. Ruoan vastaanottaminen näytti olevan helpompaa kuin naapurille tarjoaminen, Katajajuuri kertoo.

Apua irtomyynnistä

Aina kuluttaja ei voi valita, kuinka paljon ostaa. Isot pakkauskoot kiusaavat varsinkin yksinasujia. Ratkaisuksi on kehitelty täysin irtomyyntiin perustuvia kauppoja, kuten Saksaan perusteilla oleva Original Unverpackt, jossa kaikki makaroneista maitotuotteisiin myydään asiakkaan omiin astioihin.

MTT:n Katajajuuri ei usko, että ongelma ratkeaa pakkauksista luopumalla. Päinvastoin, hyvä pakkaus voi vähentää hävikkiä.

– Kun turhien pakkausten välttely tuli muotiin, jotkin valmistajat ohensivat esimerkiksi leikkelepakettien muovia. Hävikki kasvoi, sillä pakkauksia rikkoontui kuljetuksen ja varastoinnin aikana enemmän.

Ruoantuotanto kuluttaa luonnonvaroja enemmän kuin pakkauk­set. Jo yksi syömättä jäänyt kinkkusiivu rasittaa ympäristöä enemmän kuin sen ympärille tehty pakkaus, selvisi MTT:n neljän vuoden takaisessa tutkimuksessa.

Maa- ja metsätalousministe­riön elintarvikeylitarkastaja Minna Huttunen huomauttaa, että Suomen ruokakaupoissa on enemmän irtomyyntiä kuin monessa muussa Euroopan maassa. Monessa maassa hedelmiä ei itse punnita, vaan ne myydään usean kappaleen paketeissa. Meillä myös leipä on tavanomainen tuote irtomyynnissä. Silti se on hedelmien ja kasvisten ohella kaikkein haaskatuimpia elintarvikkeita.

Odotamme yltäkylläistä

Pakkauksia suurempi kysymys liittyy yltäkylläisyyden kulttuuriin. Suomalaiset odottavat niin ruokakaupan kuin lounasbuffetinkin notkuvan vaihtoehtoja aina sulkemisaikaan asti. Kauppiaat ja ravintoloitsijat hyväksyvät hävikin tuomat kulut, jotta asiakkaan odotukset täyttyisivät.

Toisinajattelijoitakin löytyy. Sveitsissä Patrizietta-niminen ravintola on kohauttanut perimällä asiakkailta viiden frangin maksun, jos he jättävät buffetista ottamaansa ruokaa syömättä. Tarkoitus on kiinnittää  huomio siihen, että silmät syövät usein enemmän kuin maha vetää.

Paljouden huumaan on yritetty puuttua myös Britanniassa, jossa parlamentin ylähuone kertoi taannoin paheksuvansa ruokakauppojen ”ota kolme, maksa kaksi” -tyyppisiä alennuksia. Tanskalainen kauppaketju on jo kokeillut uudenlaista ”maksa yksi, hae toinen myöhemmin” -tarjousta, joka ei houkuta hamstraamaan ruokaa yli tarpeen.

Suomessa kaupat ovat vähentäneet hävikkiä menestyksekkäästi alentamalla tuotteen hintaa, kun päiväys lähenee. Alennuksen prosenttimäärän näkee pakkaukseen liimatusta tarrasta. Myös myymättä jääneen ruoan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen helpottui viime vuonna, kun Elintarviketurvallisuusvirasto ohjeisti, että vastuu elintarvikkeiden kunnosta on ruoka-avun jakelijalla eikä lahjoituksen tehneellä kauppiaalla.

Pitkääkö potun olla pyöreä

Määrän ohella kaupat haluavat tarjota laatua. Kaikki hedelmät ja vihannekset eivät koskaan pääse myyntiin, koska ne ovat epämuodostuneita. Ranskalainen Intermarché on ihastuttanut kampanjalla, jossa se brändäsi rumat kasvikset ja hedelmät omiksi tuotteikseen, jotka rujoutensa vuoksi myydään tavallista halvempaan hintaan. Kampanja on kasvattanut kauppaketjun myyntiä, ja idea on levinnyt ainakin Tanskaan ja Britanniaan.

Teollisuuden ruokahävikki on pääasiassa tällaisia sivuvirtoja, jotka eivät kelpaa kuluttajille. Esimerkiksi lihateollisuudessa ruhoista jää yli sisäelimiä, kamaraa ja muita syömäkelpoisia osia, jotka eivät tee kauppaansa. Huttunen harmittelee, että nykykeittiöstä on enää vaikea löytää painekattilaa. Sillä pitkän kypsytyksen vaativia lihoja olisi helppo valmistaa.

Johanna Junttila on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2014

Roskis täyttyy tähteistä

  • Keskiverto suomalainen heittää ruokaa pois 23 kiloa vuodessa.
  • Yhteensä kotitaloudet nakkaavat roskiin 120-160 kiloa syömäkelpoista ruokaa.
  • Kun mukaan lasketaan koko tuotantoketju pellolta pöytään, haaskattu ruokamäärä kolminkertaistuu.

Vähennä hävikkiä

  • Kurkista jääkaappiin ennen kauppaan lähtöä ja tee ostoslista. Inventoi välillä myös pakastin.
  • Suosi pieniä pakkauskokoja äläkä tartu paljoustarjouksiin, jos tuote on helposti pilaantuva.
  • Tarkista päiväysmerkinnät jo kaupassa.
  • Osta hedelmät mieluiten irtotuotteina.
  • Kotona sijoita nopeimmin pilaantuvat ruoat jääkaapin etuosaan, jotta muistat käyttää ne ajoissa.
  • Avaa uusi pakkaus vasta, kun edellinen on tyhjä.
  • Oikea määrä. Oikean määrän valmistamiseen auttaa esimerkiksi Annoslaskuri ja tähderuokien kokkaamiseen Reseptihaku. Molemmat löytyvät osoitteesta saasyoda.fi.

Kosmiset säteet sinkoaa supernova

Yksi tähtitieteen suurista arvoituksista sai lopulta ratkaisunsa.

Kosmisten säteiden synty on askarruttanut fyysikoita siitä lähtien, kun niiden olemassaolo sata vuotta sitten keksittiin.

Vuonna 1912 itävaltalainen Victor Hess totesi ilmapallon kuljettamilla mittareillaan, että säteily koko ajan lisääntyi pallon kohotessa ylemmäs. Tästä hän päätteli, että avaruudessa säteilee. Mistä päin maailmankaikkeutta säteet hänen ilmaisimiinsa tulivat, selvisi vasta tänä vuonna.

Kosmiset säteet koostuvat valtaosin protoneista, jotka pommittavat Maan yläilmakehää joka suunnasta avaruudesta. Vaikka ilmakehä suojaakin meitä näiltä äärimmäisen suurienergiaisilta hiukkasilta, meillä on mitä läheisin kosketus niihin: parisataa säteilypommituksesta syntyvää sekundaarista hiukkasta, lähinnä myoneja, kulkee joka minuutti päämme läpi.

Mistä kosmiset säteet saavat valtaisat energiansa? Niissä nimittäin on paljon enemmän potkua kuin millään maanpäällisellä hiukkaskiihdyttimellä voi saada aikaan. Cernin suuren LHC-kiihdyttimen hiukkassuihkut jäävät huimasti jälkeen avaruutta liki valon nopeudella halkovista protoneista.

Jokin avaruuden voimapesä tarvitaan vauhdittamaan noin väkeviä hiukkasia. Jo kauan tutkijoiden arvelut ovat kohdistuneet supernovaräjähdyksiin, jotka ovat maailmankaikkeuden rajuimpia tapahtumia. Supernova syntyy, kun massiivinen tähti luhistuu räjähtäen tai kun pienimassainen tähti, valkoinen kääpiö, nappaa naapuritähden materiaa ja jysähtää.

Sokkiaalto kerää energiaa

Itse räjähdys ei pysty kiihdyttämään hiukkasia kosmisten säteiden energioihin. Siihen kykenevät ainoastaan supernovajäännösten sokkiaallot.

Sokkiaallossa osa varautuneista hiukkasista eli elektroneista ja protoneista kulkee aallon edellä niin, että hiukkaset aika ajoin kääntyvät magneettikentän ohjaamina takaisin kohti aaltorintamaa ja sen poikki. Joka kerta, kun hiukkanen koukkaa uudestaan aallon kautta, se saa lisää energiaa, kunnes lopulta energiaa on kertynyt niin paljon, että hiukkanen ampaisee karkuun. Kosminen säde on syntynyt.

Kiihdytyksen mekanismi on ollut tiedossa. Samoin on tiedetty, että supernovajäännökset pystyvät pistämään elektroneihin vauhtia. Kuitenkin 90 prosenttia kosmisista säteistä on protoneja. Jotenkin piti varmistaa, että myös ne ovat sokkiaaltojen kiihdyttämiä.

Ratkaisuksi ei kelpaa, että katsotaan, tulevatko protonit supernovien suunnalta. Avaruusmatkalla niiden reitti näet vääristyy galaksia halkovien magneettikenttien voimasta.

– Protonit eivät osoita, mistä tulevat, kiteyttää Stanfordin yliopiston ja Kavli-instituutin astrofyysikko Stefan Funk, kun hän esittelee kosmisten säteiden alkulähteen osoittanutta astronomista salapoliisityötä Yhdysvaltain tiedeviikolla Bostonissa.

Kaksi kirkkainta kiikarissa

Toisin kuin protonit gammasäteet kulkevat mutkittelematta ja paljastavat, mistä päin ovat kotoisin. Mikä parasta, gammasäteet voivat syntyä, kun kiihdytetyt protonit törmäävät tähtienvälisessä tilassa paikallaan oleviin protoneihin.

Ensin törmäyksestä syntyy pioniksi kutsuttu hiukkanen, mutta se hajoaa oitis kahdeksi gammasäteeksi, jotka on mahdollista havaita ilmaisimilla.

Niinpä tutkijat suuntasivat Fermi-teleskoopin ilmaisimet kohti kahta galaksimme kirkkainta supernovajäännöstä. Toinen jäännös IC443 tunnetaan Meduusasumuna, ja se sijaitsee 5 000 valovuoden päässä Kaksosten tähdistössä. Toinen kohde W44 sijaitsee Kotkan tähdistössä 9 500 valovuoden päässä.

Pionit jättävät sormenjäljen

Vielä oli Funkin tutkimusryhmällä yksi mutka matkassa. Gammasäteitä synnyttävät sekä elektronit että suurienergiaiset positronit, joista tutkijat olivat kiinnostuneita. Miten erottaa toisistaan eri hiukkasten synnyttämät säteet?

Ratkaisun avain on siinä, että protonit saavat aikaan säteet pionien välityksellä ja tämä askel paljastuu säteilystä.

– Pionin hajoaminen luo gammasäteilyyn tunnusomaisen energiajakauman, josta alhaiset energiatasot puuttuvat. Juuri tämä on se savuava ase, jota olemme etsineet. Havaitsemiemme gammasäteiden täytyy siis olla kiihdytettyjen protonien synnyttämiä, Funk sanoo.

Tutkijat pääsivät raportoimaan myös Science-lehdessä, että kauan epäilty teoria supernovista kosmisten säteiden kehtona sai vihdoin havaintojen tuen.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2013.

Kommentit (7)
JPI
Liittynyt5.12.2012
Viestejä10869
Viesti
Muokattu
10:37 | 10.9.2015
Eusa

Ei sullakaan hoksottimet aina toimi. 

Tottahan olen lukenut linkkaamani artikkelit, otsikko oli tuossa hauskasti muotoiltu, niin kirvoitti pistään tänne palstalle samalla mitalla...

No ei sinusta aina tiedä.

3³+4³+5³=6³

käyttäjä-9340
Liittynyt13.8.2015
Viestejä2
Viesti

Rakkaat Eusa ja JPI, nuoruudessani olisi sanottu: tapelkaa pojat, saatte tupakkaa. Nykyään ei taida käydä.

Ps.  Eräs muotu Ohmin laista on: U=RxI

Testaa tietosi Tiede-lehden koko perheen kesävisassa ja voit voittaa viikonloppumatkan (2 aikuiselle ja 2 lapselle) Tukholmaan, ruotsalaiseen Tom Tits -tiedekeskukseen.

Palkinnon arvo on noin 590 euroa. Visaan voi osallistua 21.7.2015 saakka, ja voittaja arvotaan sen jälkeen. Arvonnan säännöt löydät täältä.

(Jollet näe visakysymyksiä alla, klikkaa tästä linkistä.)

Kommentit (4)
asdf
Liittynyt16.3.2005
Viestejä9910
Viesti

Ruotsalaisilla kaikki on siistimpää. Tiedekeskuskin on joku tits.