Jutut | Artikkelit

Julkaistu:

Tänään kotona 2026

Timo Paukku

1/9 Kuvitukset: Jukka Fordell
2/9 Robotti laskee Martin laskun taululle matikan tunnilla.
3/9 Kännykkä soi! Nanopuhelin kihartuu ranteeseen.
4/9 Kotikasvit valaisevat lämmitettyä ulkoterassia.
5/9 Perhonen lentää ruudulta ja koskettaa kättä.
6/9 Ruokakalat tuottavat ravinteita salaatille keittiön nurkassa.
7/9 Aja hiljaa isi. Itsevalaiseva tie ilmoittaa olevansa liukas.
8/9 Illalliseksi syödään heinäsirkkoja ja tekolihaa.
9/9 Vilkeunettaja takaa kauniit ja mieluisat unet.
1/9 Kuvitukset: Jukka Fordell
2/9 Robotti laskee Martin laskun taululle matikan tunnilla.
3/9 Kännykkä soi! Nanopuhelin kihartuu ranteeseen.
4/9 Kotikasvit valaisevat lämmitettyä ulkoterassia.
5/9 Perhonen lentää ruudulta ja koskettaa kättä.
6/9 Ruokakalat tuottavat ravinteita salaatille keittiön nurkassa.
7/9 Aja hiljaa isi. Itsevalaiseva tie ilmoittaa olevansa liukas.
8/9 Illalliseksi syödään heinäsirkkoja ja tekolihaa.
9/9 Vilkeunettaja takaa kauniit ja mieluisat unet.

Sairaana saa jäädä kotiin, mutta kouluun pitää lähettää sijaiseksi robotti. Illalliseksi syödään hyönteisiä tai karppi omasta akvaariosta.

07.45

Martti herää kuumeisena eikä pääse kouluun. Ei hätää. Koululla on hänelle sijainen.

Segway-yhtiön 1,5 metriä korkea robotti odottelee toimettomana koulun datahuoneessa. Aamiaisen jälkeen Martti lataa robotin ja alkaa ohjailla sitä ohjaus­tikulla. Se rullaa luokkaan ja seuraa kiltisti opetusta. Robotin yläosassa on tv-yhteys Martin kasvoihin. Hän itse makaa kotona sohvalla.

Välitunneilla robotti hengaa kaverien seurassa. Heille se on jo tuttu. Kukaan ei ihmettele robo-Marttia.

Kotikomerossa seisoo myös kotiapu­robotti. Äiti toivoo, että se osaisi siivota paremmin. Robotti on apuna hammaslääkärilläkin. Hammashoitoa voi tilata vaikka Kuubasta, jos uskaltautuu etäporaukseen maapallon toiselta puolelta. Ainakin se on halvempaa.

 08.14

Martti on jo ensimmäisellä etätunnilla, kun isä tallustaa pesulle kylpyhuoneeseen. Peilin yläkulmaan vilahtaa päivän työsuunnitelma samalla, kun kone ajaa isän partaa.

Pyynnöstä peilille putkahtavat myös maailman uutiset. Ne kertovat, että Burman talouskasvu Aasiassa jatkuu. Se on jatkunut yli kymmenen prosentin vauhtia jo toistakymmentä vuotta.

Yli kymmenen! Isä päivittelee prosentteja. Tuo suljettu maa avattiin vuonna. . . oliko se 2013. Kyllä. Sinä vuonna 60 miljoonan asukkaan maahan tunkeutuivat kansainväliset sijoittajat.

Suomi on pitkään matanut kasvuluvuissa hiukan nollan yläpuolella. Hallituksen ekoministeri Li Andersson sanoo, että Suomi on siirtynyt pysyvästi määrästä laatuun. Talous tuottaa enimmäkseen palveluja.

08.32

Isä kietaisee na­no­kän­ny­kän ranteeseen töihin lähtiessään. Kännykkä muuttaa muotoa ja kiertyy käden ympäri. Äsken se oli vielä lättänä pöydällä.

Autossa isä valmistelee kokousta ja etsii tietoa.

– Minä vuonna Esso ja Shell myytiin Beyond Petroliumille (BP)? hän kysyy.

– 2022, sir, Watson+ vastaa. Sana sir on jäänyt hakukoneeseen päälle, koska isä on ostanut Watsonin Englannista.

– Tyhmä kysyä, mutta oletko aivan varma?

– Kyllä sir, syyskuussa 2022, vastaa Watson niin varmasti kuin maailman nopein ja tietävin tekoäly pystyy. Watson+ voitti hakukone Googlen verisessä kamppailussa 2010-luvulla ja nousi maailman käytetyimmäksi hakukoneeksi. Sen salaisuus on yhteys supertietokoneiden verkkoon, Gridiin.

Isä tyytyy tietoon ja tarttuu auton ohjaksiin, kun Volvo erkanee liittymästä kohti Espoon Nanolaaksoa. Volvo parkkeeraa itsensä Grafeenitalon parkkiruutuun. Sillä välin isä käskee koneen järjestellä tiedostonsa seinälle heijastettavaksi powerpointiksi.

11.17

Äidillä on vapaapäivä. Hän aikoo vaihtaa tapetin kuvion kysymättä perheeltä lupaa. Voihan sen vaihtaa takaisin, jos muut eivät pidä.Hän haluaa kukkakuvioiden sijaan ornamentteja ja valitsee tabletilta klassisen Escher-kuvion. Kuvioon on upotettu led-tekniikka, jolla saa seinään kivasti valoa. Äiti painaa lataa-nappia. Noin. Kuin uuteen kotiin olisi muuttanut!

Äiti aikoo kaataa kahvia, mutta kuppi ilmoittaa olevansa rikki. Niinpä tietysti, se onkin jo vanha kuppi, muisto 2010-luvulta, kun kotiin ostettiin ensimmäinen 3D-tulostin. Se oli vielä hieman kökkö. Äiti printtaa uuden kupin, tällä kertaa afrikkalaisesta ilmaisohjelmasta.

Äiti aikoo myös tulostaa pihakiveystä, kunhan ehtii. Se tehdään hieman isommalla tulostimella kunnan tulostuspajassa. Materiaalit on jo valittu, nyt valitaan enää kiven pintaan mukavaa kuviota.

Kivien viereen äiti kasvattaa omat kotivalot. Sitten hän voi lukea ulkona lämmitetyllä ulkoterassilla kotikasvin valossa. Kasvin valo tulee geneettisesti muokatusta bioluminesenssibakteerista.

12.37

Töissä Grafeenilassa isä menee virtuaalisen kokoukseen, joka pidetään Euroopan unionin Cloudissa, pilvessä. Lentoliikennettä on vähennetty tilapäisesti. EU lupailee lisää biopolttoainetta 2030-luvulla, ja sitten ehkä taas vapautuu enemmän lentolippuja.

Isä laittaa päähänsä 3D-lasit. Siinä sveitsiläiset suunnittelijat ovatkin, 4 500 kilometrin päässä Lausannessa mutta silti täällä Virtuaalistudiossa. Huone on valmistettu Bauhausin muotoilun yliopistossa Weimarissa Saksassa. Kuusi ihmistä sopii samaan kokoustilaan. Aivan kuin Star Trekin Holodeskissä, isä naureskelee.

Kokous käydään Microsoftin vanhalla mutta parannetulla Kinectillä. Se tarjoaa todellista etäläsnäoloa. Ihmiset näkevät heijastetun tilan suhteessa omaan paikkaansa. Sensorit seuraavat jokaisen liikkeitä.

Ruudulta kohoaa käsi ja haluaa kätellä. Muut näkevät, että se tulee juuri isää kohti. Hän kättelee Fritziä ja sulautuu yhteiseen rajatilaan.

Isä on lukenut, että huone sopii mainiosti myös prototyyppien suunnittelijoille. He voivat koskettaa mallia ja vaikka lentää sen ympäri. Prototyypin yksityiskohdat erottuvat millintarkasti. Mukaan saa myös auringonvalon ja varjot.

13.35

Koulu loppuu tänään aikaisin. Martti alkaa pelata videopeliä. Kun perhonen laskeutuu ruudulta hänen kämmenselälleen, hän tuntee sen. Disneyn kehittämä kosketuksellinen AIReal ohjaa ilmarenkaita näppäimistön eteen samaan kohtaan, johon perhonen heijastuu ruudulta. Syvyyskamera mittaa, mihin ilmapyörre ammutaan. Ilmavirta koskettaa ihoa voimakkaastikin, jos niin haluaa.

Jos tietokoneeseen yhdistää monta AIRealia, voi tuntea kosketuksia kaikkialla. Ja jos kytkee itsensä vielä tärinätuoliin, se on menoa.

Koskettavia sovelluksia tulee koko ajan lisää. Martti odottelee niitä innoissaan.

Kodissa on 2010-luvun supertietokoneen laskuvoima. Se nollien ja ykkösten virta, jota aikoinaan tarvittiin lääkkeiden kehittelyyn ja mustien aukkojen laskemiseen, on kotona valjastettu enimmäkseen tietokonepeleihin. Ne ovat niin realistisia varjoineen ja kasvonpiirteineen, että Marttia välillä hirvittää. Tulevatko ihmiset ja örkit ruudulta ulos? Jotkin pelit ovat niin pelottavia, että ne on kielletty alle 16-vuotiailta.

Olohuoneessa on myös vanhanaikainen 110-tuumainen jätti-tv. Se on tehty hyvin värikylläiseksi, värikkäämmäksi kuin itse luonto.

14.56

Martti lohduttautuu juttelemalla sohvalta tabletilla isosiskonsa Leenan kanssa. Leena opettaa PisaProjectissa Marokossa.

5G siirtää dataa nopeasti, olipa se liikkuvaa kuvaa tai muita raskaita tiedostoja. Se ei paljon näy perheen sähkölaskussa. Eikä ole piuhoja, jotka sotkeentuisivat jalkoihin. Koko koti on langaton. 5G tarjoaa vasteajan, joka on alle millisekunnin. Se on niin nopea, että Leena voi soittaa viulua orkesterinsa kanssa New Yorkin nuorten lupausten festivaalilla.

Tableteilla voi säätää kotia: muuttaa valaistusta, tarkistaa murtolukituksen ja kurkistaa jääkaappiin. Worldkit yhdistää kaikki kamerat ja tietokoneet. Seinille, pöydille, oviin, minne vain heijastuu kuvia, joilla voi ohjata kodin laitteita: tv:tä, videoita, hifilaitteita ja valoja.  Keittiön pöydälle voi heijastaa ruokareseptit.

Heijastuma pyydetään kädenheilautuksella. Ihmisten elehdintä on alkanut muistuttaa taijin harjoittelua, sillä käden oikea liike ratkaisee, onnistuuko säätö.

Paperia ei käytetä enää muuhun kuin suun pyyhkimiseen. Vessakin on paperiton. Se on automatisoitu niin kuin Japanissa jo edellisellä vuosituhannella. Joka käynnillä saa alapesun, tuuletuksen ja kuivauksen.

16.25

Talo on vähentänyt lämmitystä, koska kevät­aurinko paahtaa antureita. Katon isot aurinkopaneelit syöttävät virtaa kotiin ja sähköauton akkuun. Auto on ollut yön latauksessa. Kun aurinkokennoista tulee virtaa yli talon tarpeen, perhe myy sen sähköyhtiöille. Tällä kertaa VoimaVoima näyttää tarjoavan sähköstä parasta hintaa.

Äiti ottaa auton ja lähtee kauppaan. Hän on lähettänyt ostoslistan edeltä jo aamupäivällä. Kaupassa ostoksia kerää robotti, ja äiti saa valmiin ruokakärryn. Kassa on laskenut summan valmiiksi.

Kassalla nuori äiti yrittää selittää lapsilleen, mitä raha on. Yksi kassa vielä palvelee asiakkaita, jotka maksavat kortilla tai jopa käteisellä. Muut maksavat langattomalla yhteydellä. Hinta siirtyy rfid-koodin perusteella paketin kyljestä kännykkään, ja äidin tarvitsee vain hyväksyä lasku.

Kotona äiti molskauttaa aasialaisen karpin keittiön akvaarioon. Siitä saa takuulla tuoretta kalaa pöytään. Tuoreita ovat myös kasvikset, jotka kasvavat ruukussa. Niitähän oli kaupoissa jo 1990-luvulla, siis viime vuosituhannella! Hyvästä perinteestä ei ole tässä kodissa luovuttu.

Äiti kokeilee keittiössä ravinteiden pienimuotoista kierrätystä. Se onnistuu kalojen ja kasvien yhteistyönä. Bakteerit hajottavat akvaariokalojen ulosteet, ja niistä saadaan ravinneliuosta kaalille ja timjamille, jotka kasvavat nesteessä akvaarion vieressä. Maailmalla menetelmän nimi on aquaponics, vesiviljely. Jotkut pitävät sitä osana slow food -liikettä. Äidille se on keino saada taatusti tuoretta ruokaa. Kun tekee osan ruoasta itse, tulee hyvä mieli.

17.23

Isä palaa töistä älykästä kokeilutietä pitkin. Se ei oikaise, mutta on muuten kiinnostava. Kaista on täysvalaistu ja merkitty. Tienpintaan heijastuu isoja lumi­hiutaleita. Odotettavissa on siis lumisadetta. Ne alkavat loistaa, jos tien pinta viilentyy vaarallisesti ja uhkaa liukastua.

Pinnassa on jauhetta, joka valaisee kaistaviivat. Illalla ne vapauttavat vih­reää hohdetta ja palvelevat lamppuina.

Matkalla on pysäkkejä, jotka lataavat sähköauton akut tienpinnasta tarpeen mukaan. Päivällä tie toimii aurinkopaneelina ja varaa energiaa. Pientareella pienet tuulimyllyt jauhavat sähköä, kun autot ajavat niiden ohi ja liikuttavat ilmavirtaa. Myös auton yliladatusta akusta voi antaa virtaa kaupungin verkkoon. Siitä saa tietysti korvausta.

Isä muistaa vasta nyt, että hänen piti paineistaa renkaat. Renkaan web-yhteys huomautti siitä jo toissa päivänä.

19.00

Perhe maistelee varovasti hyönteis­­ateriaa. Se on katettu nätisti, mutta kukaan ei ole vielä oikein tottunut siihen.

Tarjolla on myös keinolihaa, lähiruokaa, joka on kasvatettu kodin lähellä kantasoluista. Salaatti on kasvatettu keinovalossa, joka säteilee sinistä. Valo lisää vihanneksiin kemikaaleja, joita esiintyy luonnostaan superruoassa.

Äiti ottaa illallisen jälkeen yhteyden vanhustelaan. Giraffiplus vahtii siellä sensorien avulla, mikä on Stina-mummon verenpaine ja ruumiinlämpö. Se rekisteröi mummon liikkeet ja ilmoittaa, jos mummo makaa paikallaan epätavallisen pitkiä aikoja tai kaatuu. Tieto tulee vanhustelan valvojille ja omaisille myös kameran kautta.

Äiti ei nyt käy kameralla mummolassa. Stina-mummo ei pidä yllätysvieraista. Se muistuttaa liikaa valvontaa.

23.00

Isä toteuttaa tänä yönä pienen paheensa. Hän menee 1990-luvun huoneeseen. Se on ulkorakennuksessa autotallin kupeessa.

Hän ei katso televisiota eikä viesti 5G:ssä vaan kuuntelee aluksi ulkomaisia radioasemia, vieläpä radioharrastajien vanhalla dx-laitteella isoisän tyyliin.

Isä on lisäksi päättänyt nukkua tämän yön kelluntatankissa. Se tuottaa äärimmäisen aistien riiston. Jos lojuu tankissa kolmatta päivää, pääsee irti kaikesta. Aivot alkavat tuottaa hallusinaatioita. Osa niistä on mieluisia, mutta jotkin voivat olla ilkeitä.

Isä muistaa nuorena käyneensä toisenlaisessa virtuaalitankissa, työmatkalla Amsterdamissa. Tankin nimi oli Orgastrom. Siitä ei puhuta äidille eikä lapsille. Oikeastaan hän ei tehnyt mitään pahaa. Hän teki vain ajatusrikoksen, kun peuhasi halujensa mukaan virtuaalisten hahmojen kanssa.

Mutta yksi yö tässä tankissa, se on todettu keholle hyväksi. Tankki palauttaa alkuperäisiä tunnetiloja. Laput silmille. Huone täysin pimeäksi. Vain pieni led-valo jää kellon ylle näyttämään aikaa – myös elämänaikaa.

Kello kertoo myös isän elinajanodotteen. Isä on lukuun aika tyytyväinen. Ennusteen mukaan hänellä on jäljellä 66,6 x 365 päivää. Hän päässee siis kepeästi satavuotiaitten kerhoon. Eikä hänen ilmeisesti tarvitse vaihtaa sitä ennen maksaansa tai pernaansa. Ne ovat varmuuden vuoksi kasvaneet jo useita vuosia kansalaisten biopankissa. Isä tuntee pientä mielihyvää – ilman kantasoluhoitoja niin vanhaksi!

00.07

Satavuotispäivät. Hän suunnittelee jo satavuotisjuhlia, kun tankki nukuttaa hänet etäperäiseen uneen. Hän tietää omasta ja muiden kokemuksesta, että pääsee ehkä yöksi savannille. Tällä kertaa häntä ei jahtaisi leijona. Hän pääsisi jutteluun leirinuotiolle, lasten, lastenlasten, vanhempien, tuttavien – koko elämänpiirinsä kanssa. Hän voisi jutella kaikkien kanssa yksin ja yhtä aikaa.

Edellisenäkin yönä isä on nukkunut makoisasti. Unen laatua mittaava herätin antoi hänen vetää sikeitä yli aamu-unen rem-vaiheen. Isä heräsi lempeästi asteittaiseen valoon. Samanlaisia herättimiä oli jo 00-luvulla. Nyt ne ovat vakiovaruste jokaisessa makuuhuoneessa. Se on tehnyt päivistä parempia.

Jos mieluisaa unta ei heti tule, unensäätelijä Lucidream auttaa. Vilkeunettaja, se on hyvä laite. Sillä saa aina kauniita unia.

Timo Paukku on  Helsingin Sanomien toimittaja ja Kymmenen uutta ihmettä -kirjan kirjoittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2013

Avainsanat

tekniikka , tulevaisuus
Kommentoi kirjoitusta   10

Kommentit

Tänään kotona 2026

Muuten on ihan ymmärrettävää, paitsi sen auton osalta. Kaikki muu on kehittynyt, mutta auto on jumittunut viime vuosituhannelle. Autohan lentää kattojen yli automaattiohjauksella eikä mitään teitä tarvita. Autojen käyttämät väylät ovat vain tietokoneissa olevia väyliä ja eri suuntiin kulkevat autot käyttävät eri korkeuksia.

[quote author="Ertsu" time="05.12.2013 klo 20:30"]

Muuten on ihan ymmärrettävää, paitsi sen auton osalta. Kaikki muu on kehittynyt, mutta auto on jumittunut viime vuosituhannelle. Autohan lentää kattojen yli automaattiohjauksella eikä mitään teitä tarvita. Autojen käyttämät väylät ovat vain tietokoneissa olevia väyliä ja eri suuntiin kulkevat autot käyttävät eri korkeuksia.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Juu. Ihan menettelee. Vähän Kannustaa (vituttaa) silti se, että, Ylistetyt olkoon, Persut karsii elinkelposuutta kuntien työntekijöiltä. Ne kun ei täytä kaikki Halla-ahon, ylistetty olkoon sen korkea otsa, Heill, kuntatalousrasittavuusindeksin alapäämäärää. 

Muuten tänä 2020- luvulla asiat on menneet kohti parempaa. Ei tarvitse ymmärtää moniarvoisuutta. Yksi On Tosi, Yksi On Uusi Puolue, Yksi On Moniäänisyys, Yksi On Järjettömyys. 

[quote author="Vaari" time="05.12.2013 klo 20:50"]

Juu. Ihan menettelee. Vähän Kannustaa (vituttaa) silti se, että, Ylistetyt olkoon, Persut karsii elinkelposuutta kuntien työntekijöiltä. Ne kun ei täytä kaikki Halla-ahon, ylistetty olkoon sen korkea otsa, Heill, kuntatalousrasittavuusindeksin alapäämäärää. 

Muuten tänä 2020- luvulla asiat on menneet kohti parempaa. Ei tarvitse ymmärtää moniarvoisuutta. Yksi On Tosi, Yksi On Uusi Puolue, Yksi On Moniäänisyys, Yksi On Järjettömyys. 

[/quote]

"Jos sanon olevani väärässä siinä että Jumala on olemassa, väitän samalla Jumalan olevan väärässä, mitä hän taas ei voi olla. Olen siis oikeassa m.o.t." (LivingHeart)

Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Muuten on ihan ymmärrettävää, paitsi sen auton osalta. Kaikki muu on kehittynyt, mutta auto on jumittunut viime vuosituhannelle. Autohan lentää kattojen yli automaattiohjauksella eikä mitään teitä tarvita. Autojen käyttämät väylät ovat vain tietokoneissa olevia väyliä ja eri suuntiin kulkevat autot käyttävät eri korkeuksia.

Ei lennä, letämisen estää jo pelkästään melu, tarvitaan järjetön määrä energiaa, että 1-2 tonnia saadaan ilmaan.

Nousu ja laskuhan on tapahduttava pystysuoraan, roottorin lavatkaan ei voi kovin pitkät olla kun ajatellaan marketin parkki paikkaa.

[quote author="Maldorado" time="05.12.2013 klo 20:53"]

[quote author="Ertsu" time="5.12.2013 klo 20:30"]

Muuten on ihan ymmärrettävää, paitsi sen auton osalta. Kaikki muu on kehittynyt, mutta auto on jumittunut viime vuosituhannelle. Autohan lentää kattojen yli automaattiohjauksella eikä mitään teitä tarvita. Autojen käyttämät väylät ovat vain tietokoneissa olevia väyliä ja eri suuntiin kulkevat autot käyttävät eri korkeuksia.

[/quote]

Ei lennä, letämisen estää jo pelkästään melu, tarvitaan järjetön määrä energiaa, että 1-2 tonnia saadaan ilmaan.

Nousu ja laskuhan on tapahduttava pystysuoraan, roottorin lavatkaan ei voi kovin pitkät olla kun ajatellaan marketin parkki paikkaa.

[/quote]

Mistä sen tietää, vaikka maa olisi jonkin toisen taivaankappaleen helvetti.
( Aldous Huxley )

Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Niin ja tosiaan, ellei ufomiehiltä saada teknologiaa niin onhan lentäminen aivan helvetin rankkaa puuhaa tulevaisuudessakin.

[quote author="CE-hyväksytty" time="05.12.2013 klo 21:19"]

Niin ja tosiaan, ellei ufomiehiltä saada teknologiaa niin onhan lentäminen aivan helvetin rankkaa puuhaa tulevaisuudessakin.

[/quote]

Te ette arvosta Gary Moorea kylliksi muusikkona ja artistina.

Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Miksei Martti syönyt sitä perhosta?

Söihän se tavallaan sen. Just tällaset kirjallisen viestinnän karikot harmittaa mua. Pertsahan nimenomaan painotti sitä että Stande vastaa järjestelyistä. Minä luotan siihen. Kun Sepi soittaa, niin me laukastaan kutonen ja kasi, niin kuin oli puhe. Vähänkö meinaa latistaa yhteishenkeä kun joku jankkaa koko ajan asiaa, josta sovittiin, että se saa jo olla. Mennyt mikä mennyt. 

[quote author="Vaari" time="05.12.2013 klo 22:00"]

[quote author="CE-hyväksytty" time="5.12.2013 klo 21:17"]

Miksei Martti syönyt sitä perhosta?

[/quote]

Söihän se tavallaan sen. Just tällaset kirjallisen viestinnän karikot harmittaa mua. Pertsahan nimenomaan painotti sitä että Stande vastaa järjestelyistä. Minä luotan siihen. Kun Sepi soittaa, niin me laukastaan kutonen ja kasi, niin kuin oli puhe. Vähänkö meinaa latistaa yhteishenkeä kun joku jankkaa koko ajan asiaa, josta sovittiin, että se saa jo olla. Mennyt mikä mennyt. 

[/quote]

"Jos sanon olevani väärässä siinä että Jumala on olemassa, väitän samalla Jumalan olevan väärässä, mitä hän taas ei voi olla. Olen siis oikeassa m.o.t." (LivingHeart)

Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Tulee mieleen 50-luvun Tekniikan Maailman ennustukset vuodesta 2010 ,osuivat yhtä oikeaan kuin tämäkin juttu todennäköisesti osuu.

 

 

 

 

[quote author="installer" time="05.12.2013 klo 23:29"]

Tulee mieleen 50-luvun Tekniikan Maailman ennustukset vuodesta 2010 ,osuivat yhtä oikeaan kuin tämäkin juttu todennäköisesti osuu.

 

 

 

 

[/quote]

"– Ei tämä ole mikään beduiinien maa. "

Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Juu. Ihan menettelee. Vähän Kannustaa (vituttaa) silti se, että, Ylistetyt olkoon, Persut karsii elinkelposuutta kuntien työntekijöiltä. Ne kun ei täytä kaikki Halla-ahon, ylistetty olkoon sen korkea otsa, Heill, kuntatalousrasittavuusindeksin alapäämäärää. 

Muuten tänä 2020- luvulla asiat on menneet kohti parempaa. Ei tarvitse ymmärtää moniarvoisuutta. Yksi On Tosi, Yksi On Uusi Puolue, Yksi On Moniäänisyys, Yksi On Järjettömyys. 

 

Niin, ja perheessä roolimallit ovat ihanasti 1950-lukulaiset. Äiti on kotona, ja sisustaa taloa! Isi käy työssä ja tekee Tärkeitä Asioita.

[quote author="BCK" time="07.12.2013 klo 18:33"]

[quote author="Vaari" time="5.12.2013 klo 20:50"]

Juu. Ihan menettelee. Vähän Kannustaa (vituttaa) silti se, että, Ylistetyt olkoon, Persut karsii elinkelposuutta kuntien työntekijöiltä. Ne kun ei täytä kaikki Halla-ahon, ylistetty olkoon sen korkea otsa, Heill, kuntatalousrasittavuusindeksin alapäämäärää. 

Muuten tänä 2020- luvulla asiat on menneet kohti parempaa. Ei tarvitse ymmärtää moniarvoisuutta. Yksi On Tosi, Yksi On Uusi Puolue, Yksi On Moniäänisyys, Yksi On Järjettömyys. 

[/quote]

 

Niin, ja perheessä roolimallit ovat ihanasti 1950-lukulaiset. Äiti on kotona, ja sisustaa taloa! Isi käy työssä ja tekee Tärkeitä Asioita.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Toivottavasti kuntauudistus olisi tuolloin viimeinkin tehty, nyt oli uutisissa että valtio jakaa 20 miljoonaa "sossutukea" kunnille. Nämä saajakunnat oli sitten niitä peräkyliä joitten kohdalla aina miettii että mitähän järkeä tuollakin kunnalla on missä ei oikeastaan mitään ole. Kunnantalo, vaakuna ja kesätapahtuma on varmaan tärkeitä mutta jos kerran niin on niin maksakoon lystinsä myös itse.

[quote author="Flick" time="07.12.2013 klo 23:44"]

Toivottavasti kuntauudistus olisi tuolloin viimeinkin tehty, nyt oli uutisissa että valtio jakaa 20 miljoonaa "sossutukea" kunnille. Nämä saajakunnat oli sitten niitä peräkyliä joitten kohdalla aina miettii että mitähän järkeä tuollakin kunnalla on missä ei oikeastaan mitään ole. Kunnantalo, vaakuna ja kesätapahtuma on varmaan tärkeitä mutta jos kerran niin on niin maksakoon lystinsä myös itse.

[/quote]
Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö

Tiistaina 8.12.2026 katselen korpimökissäni iltauutisia hologrammi vastaanottimestani leijuvalla sängylläni loikoillen, popsien juustotorakoita ja leväsipsejä kuunnellen uutistenlukijan infernaalisia uutisia maailmalta: Suurimpien kaupunkien ilmanlaatu hengenvaarallisella tasolla, Afrikassa sotia, nälänhätää, sairauksia, pakolaisvirtoja, sisällissota Kiinassa, Yhdysvaltojen ja Australian puolustuksellinen linnoittautuminen alkanut, Eurooppa sisäisten taistelujen kourissa ja sen rannoille huuhtoutuu suuret määrät siirtolaisia, Aasiassa taas on vakava ruoka ja vesikriisi, elämää ympäri maailman hallitsevat uudet muutokset ja konfliktit, jne.

[quote author="John Carter" time="08.12.2013 klo 12:45"]

Tiistaina 8.12.2026 katselen korpimökissäni iltauutisia hologrammi vastaanottimestani leijuvalla sängylläni loikoillen, popsien juustotorakoita ja leväsipsejä kuunnellen uutistenlukijan infernaalisia uutisia maailmalta: Suurimpien kaupunkien ilmanlaatu hengenvaarallisella tasolla, Afrikassa sotia, nälänhätää, sairauksia, pakolaisvirtoja, sisällissota Kiinassa, Yhdysvaltojen ja Australian puolustuksellinen linnoittautuminen alkanut, Eurooppa sisäisten taistelujen kourissa ja sen rannoille huuhtoutuu suuret määrät siirtolaisia, Aasiassa taas on vakava ruoka ja vesikriisi, elämää ympäri maailman hallitsevat uudet muutokset ja konfliktit, jne.

[/quote]

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Vastaa Lainaa Ilmoita asiaton sisältö
Keskusteluun osallistuminen vaatii kirjautumista.
tilaa tiede tarjous