Tulevaisuuden televisio ei nökötä olohuoneen nurkassa. Se on lasilevy seinässä ja puolijohde ihon alla. Ennen tätä näemme monta muutosta nykyisessä ruudussa.

Tekniikka-palsta

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2013

Teksti: Petri Forsell

Tulevaisuuden televisio ei nökötä olohuoneen nurkassa. Se on lasilevy seinässä ja puolijohde ihon alla. Ennen tätä näemme monta muutosta nykyisessä ruudussa.

3D syntyy näytössä

Kolmiulotteinen televisio on tehnyt tuloaan vuosikymmeniä. Teknisesti asia ei ole vaikea: tarvitaan vain keino näyttää kumpaankin silmään oma kuva. Nykyisin käytetään katselulaseja, jotka suodattavat ohjelman kahdeksi kuvaksi ja muuttavat linssit vuoron perään läpinäkymättömäksi kymmeniä kertoja sekunnissa ja tarkasti tv-kuvan tahdissa.

Vaikeampaa on panna ruudun eteen suodatin, joka suuntaa kumpaankin silmään eri kuvan. Katsoja ei tarvitse laseja, mutta pienikin pään liike voi pilata kolmiulotteisuuden vaikutelman. Insinöörit kehittävät ruutuja, jotka seuraavat katsojan silmänliikkeitä kameralla ja korjaavat katselukulman muutokset.

Kolmiulotteisuuden ääritavoite on toistaa 360 asteen kuvia. Silloin television ympäri voi kulkea ja katsella ohjelmaa kaikista suunnista. Prototyyppejä on jo olemassa, mutta tarvitaan kymmeniä laitesukupolvia, ennen kuin vastaanottimia nähdään kodeissa.

Oma kuva kummallekin

Samantapaisilla laseilla, joilla luodaan kolmiulotteinen vaikutelma, voi ratkaista myös vanhan ongelman: kumpi kahdesta katsojasta päättää, mitä kanavaa katsotaan.

Koska lasit tahdistavat kaksi erilaista tv-kuvaa näkymään vuorotellen, ne voi asentaa vuorottelemaan myös kahden eri ohjelman välillä. Kuva vaihtuu 60–100 kertaa sekunnissa, missä nopeudessa aivot eivät ehdi huomata mitään kummallista.

Katsoja A voi katsella omien lasiensa läpi jääkiekko-ottelua ja katsoja B siinä vieressä  romanttista komediaa – kuulokkeet korvilla, etteivät herkistelyt peity voittomaalin kirvoittamien tunteenpurkausten alle.

Eräät laitevalmistajat ovat ratkaisseet kahden katsojan ongelman ruudun jaolla.  Ominaisuus on toistaiseksi vain pikkuauton kokoisissa ja hintaisissa  huippulaitteissa, mutta yleistynee tavallisissakin televisioissa näyttötekniikan kehittyessä.

Terävin piirtää luonnollista

Parhaat jo nyt kaupan hyllyiltä löytyvät televisiot toistavat kuvaa tarkemmin kuin elokuvateatterien digilaitteet,  tv-kanavien lähettimistä puhumattakaan. Tästä terävyys yhä kasvaa, yksityiskohdat pienevät ja värit luonnonmukaistuvat. Kehitystä rajoittaa lähinnä katsojien ja televisioyhtiöiden halu ja kyky ostaa uutta tekniikkaa, ei insinöörien taito. He voisivat vaikka samantien parantaa ruudun terävyyden 15-kertaiseksi.

Laitevalmistajat kuitenkin uskovat, että kuluttajat haluavat terävämpiä ja suurempia näyttöjä sekä kolmiulotteisuutta. Niinpä televisiokuva lähestyy luonnonmukaisuudessa näkymää ikkunasta – sillä erotuksella, että televisiossa näkymän voi pysäyttää, kelata taaksepäin ja katsoa uudelleen.

Penkkiurheilijan unelman huipentaa näppärä pikku keksintö: televisio kääntyy jalustalla myös pystysuuntaan: uimahyppyjä voi katsoa pysty- ja keihäänheittoa vaakakuvasta.

Yhden sijaan monta ruutua

Tulevaisuuden televisiossa ei päde yhden luukun periaate. Jo nykyään uutislähetyksen alareunassa juoksee nauhana uutissähkeitä, ja moni katsoja seuraa toisella silmällä tietokoneestaan sosiaalisen median kommentteja katsomastaan ohjelmasta.

Ihan lähivuosina televisioon ilmaantuu ruutuja kuin imukaloja valaaseen. Kun ladon­oven kokoisella näytöllä kolmiulotteinen olympiaurheilija keskittyy suoritukseensa, pikkuikkunassa tai erillisessä näytössä vaihdetaan hänestä mielipiteitä. Kolmannessa ruudussa urheiluhullu voi tutkailla tilastotietoja ja neljännessä puhua kuvapuhelua.

Televisiokaan ei ole enää laite, josta tv-yhtiön pumppaama sisältö valuu olohuoneisiin tiettyyn aikaan tietyssä muodossa. Se on laite, joka etsii tarjonnasta kiinnostavat ohjelmat tunnistetietojen mukaan, tuo ne nähtäväksi pyydettäessä ja kaupan päälle kertoo, mitä mieltä nettiyhteisö niistä on.

Tv katsoo ja kuulee katsojaa

Kaukosäädin joutuu helposti kadoksiin, mutta kohta sitä ei löydy edes sohvatyynyjen välistä. Televisiota ohjataan käsimerkein ja äänikomennoin. Televisio alkaa siis katsella ja kuunnella katsojaa.

Aivan kokonaan käskytys tuskin muuttuu viitonnaksi, sillä tv:n ja internetin liitto merkitsee sitä, että television kautta lähetetään myös paljon tietoa tietoa: osallistutaan keskusteluihin, tilataan elokuvia ja luodaan profiileja. Tällaisessa käytössä näppäimistö on helpoin ja nopein väline. Nykyisiin smart-tason laitteisiin sen voi jo kytkeä ja edistyneimpiin malleihin saa myös älypuhelinsovelluksen.

Tulevaisuudessa oman television voi komentaa lähettämään halutun ohjelman mobiililaitteeseen minne tahansa ja liittämään mukaan vielä kotikatsomon kommentit. Silloin itsenäisyyspäivän vastaanoton seuraaminen onnistuu vaikka palmun alla.

Toledi katoaa seinään

Lähivuosina on odotettavissa orgaanisten ledien eli oledien paraati televisioruutuihin. Tekniikkaa käytetään yleisesti puhelimissa ja muissa pienlaitteissa, mutta soveltaminen suuriin näyttöihin on ollut ongelmallista.

Nykyisissä leditelevisioissa kuva muodostuu nestekiteistä, joita valaistaan ledilampuilla. Oleditelevisiossa jokainen kuvapiste on pieni ledi. Tällöin kuva on terävämpi ja energian kulutus pienempää.

Läpinäkyvä oledi eli toledi on tämän tekniikan kruununjalokivi. Toleditelevisio on virta sammuksissa lasilevy, jota tuskin huomaa seinästä, ennen kuin sähkö herättää tuhannet ledit säteilemään. Ruutuja voi olla useita ja niitä voi kytkeä päälle samaan tapaan kuin nyt internet-selaimen ikkunoita.

Seinätelevisioiden rinnalle tulevat henkilökohtaiset televisiot. Äärimmillään tv voi pienentyä piilolinssiin ja saada virtansa katsojan kehosta.

Televisio alkaa tuntua

Jonakin päivänä televisio tullee kirjaimellisesti iholle. Tämän mahdollistaa digitaalinen tatuointi, ihon alle asennettava taipuisa puolijohde, joka langattomasti välittää ohjelmien tunnetilat katsojalle. Futurologien visioissa piilolinssinäyttö ja digitaalinen tatuointi tarjoavat kaikenkattavan tv-elämyksen. Äärimmäisissä tulevaisuushahmotelmissa televisiota ei enää katsota vaan koetaan virtuaalitodellisuudessa hermostoon kytketyllä laitteella.

Petri Forsell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25729
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1186
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.

Hirmun anatomia on selvinnyt sääsatelliittien mikroaaltoluotaimilla. Ne näkevät pilvien läpi myrskyn ytimeen ja paljastavat ukkospatsaat, joista myrsky saa vauhtinsa. Kuva: Nasa/Trimm

Pyörivät tuulet imevät energiansa veden lämmöstä.

Trooppiset rajuilmat tappoivat vuosina 1995–2015 yli 242 000 ihmistä, koettelivat muuten 660 miljoonaa ihmistä ja tuhosivat omaisuutta yli 1 000 miljardin dollarin arvosta, enemmän kuin mitkään muut mullistukset, esimerkiksi tulvat tai maanjäristykset.

Näin arvioi maailman luonnonkatastrofeja tilastoiva belgialainen Cred-tutkimuslaitos vuosiraportissaan 2016, jossa se laskee katastrofien pitkän aikavälin inhimillistä hintaa.

Raportin ilmestymisen jälkeen tuholukuja ovat ennättäneet kasvattaa muun muassa Winston, Nepartak, Linrock, Haima ja Matthew. Elokuun lopussa Harvey hukutti Houstonin, nyt Karibialla ja kohta Floridassa riehuu Irma, Atlantin myrskyjen mittaushistorian voimakkain hurrikaani.

Ilmastonmuutos suosii myrskyjä?

Myrskytuhot ovat panneet myrskytutkijat ahtaalle. Kaikki tahtovat tietää, mistä näitä rajuilmoja tulee. Lietsooko niitä ilmastonmuutos?

Hallitsevan käsityksen mukaan hirmuista ei voi syyttää ilmastonmuutosta vielä kotvaan. Se kyllä voimistaa myrskyjä mutta vasta pitkällä aikajänteellä.

Jotkut ovat kuitenkin alkaneet empiä. 

Kerry Emanuel, Massachusettsin teknisen yliopiston myrskyspesialisti, laski jo 2005, Katrinan runnottua New Orleansia, että Atlantin ja Tyynenmeren myrskyt ovat nykyään 60 prosenttia voimakkaampia kuin 1970-luvulla.

Keväällä 2013 Nils Bohr -instituutin Aslak Grinsted raportoi puolestaan, että lämpenemiskehitys vaikuttaa myrskyissä syntyviin tulva-aaltoihin.

Kun maapallon keskilämpötila nousee 0,4 astetta, myrskytulvien määrä tuplaantuu. Tämä rajapyykki on jo ohitettu. Kun lämpötila nousee kaksi astetta, tulvat kymmenkertaistuvat. Silloin superrajuja myrskyjä hyökyy Atlantilta joka toinen vuosi. Tähän asti niitä on nähty kerran 20 vuodessa.

Meri lämpenee otollisesti

Kummassakin tutkimuksessa tärkein muutosvoima löytyi sieltä, mistä myrskyt ammentavat energiansa ja mihin ilmastonmuutoksen otaksutaan vaikuttavan: meriveden lämpötilasta. Se kehittyy myrskyille otolliseen suuntaan.

Esimerkiksi Meksikonlahdella, hurrikaanien voimanpesässä, on tänä vuonna mitattu pari astetta tavallista korkeampia meriveden lämpötiloja.

Kun Haiyan, yksi kaikkien aikojen kovimmista taifuuneista, marraskuussa 2013 jätti kaksi miljoonaa filippiiniläistä kodittomiksi, meri oli myrskyn syntyalueella vielä sadan metrin syvyydessä kolme astetta normaalia lämpimämpi.

Meressä tapahtuu muutakin epäedullista: pinta nousee. Se kasvattaa myrskyjen nostattamia tulva-aaltoja, jotka usein saavat aikaan pahinta tuhoa.

 

Näin hirmumyrsky kehittyy

Hirmun syntymekanismi on sama kaikkialla, vaikka nimitykset vaihtelevat. Atlantilla ja Amerikan puoleisella Tyynellämerellä puhutaan hurrikaaneista, Aasian puolella taifuuneista ja Intian valtamerellä ja Oseaniassa sykloneista. Grafiikka: Mikko Väyrynen

 

Trooppisia hirmumyrskyjä syntyy päiväntasaajan molemmin puolin 5. ja 25. leveyspiirin välillä. Päiväntasaajalla niitä ei muodostu, sillä sieltä puuttuu coriolisvoima, jota myrsky tarvitsee pyörimiseensä

Kehittyäkseen myrsky vaatii tietynlaiset olot. Suursäätilan pitää olla laajalla alueella epävakaa ja ukkossateinen ja meriveden vähintään 26 asteista 50 metrin syvyydeltä. Lisäksi tuulien pitää puhaltaa heikosti 12 kilometrin korkeuteen asti. Voimakkaissa virtauksissa myrskynpoikanen hajoaa.

1. Merestä nousee lämmintä, kosteaa ilmaa. Se kohoaa nopeas­ti ja tiivistyy ukkospilviksi, jotka kohoavat 10–15 kilometrin korkeuteen. Samalla vapautuu lämpöä, mikä ruokkii matalapainetta.

2. Fysiikan säilymislakien mukaan ylös kohoavan ilman tilalle virtaa ympäriltä korvausilmaa, jolloin ilmanpaine alueella laskee.

3. Lämpöä kohoaa ylös yhä laajemmalti, ukkospilvien jono venyy, ja ilman virtausliikkeet voimistuvat. Ilmanpaine laskee lisää, ja alueelle syntyy liikkuva matalapaineen keskus.

4. Paine-ero tuottaa voiman, joka alkaa pyörittää tuulia kiihtyvää vauhtia. Maan pyörimisliikkeestä aiheutuva coriolisvoima kiertää niitä spiraalin lailla vastapäivään kohti matalan keskusta. Kun tuulen sekuntinopeus nousee yli 33 metrin, on syntynyt trooppinen hirmumyrsky.

Hurjimmissa myrskyissä tuulen nopeus nousee 70–90 metriin sekunnissa. Pyörteen halkaisija vaihtelee puolestaan 400 kilometristä 1 000 kilometriin.

5. Myrskyn voimistuessa sen ylle muodostuu korkeapaine, joka pyörii tuulia vastaan. Laskeva ilmavirtaus kuivattaa ja lämmittää keskusta, ja se seestyy myrskynsilmäksi.

6. Silmää kiertävät tuulet sekoittavat tehokkaasti meren pintaa 50–100 metrin syvyydeltä. Kun lämmintä vettä painuu syvyyksiin ja viileää kohoaa pintaan, ”lämpövoimala” jäähtyy ja hitaasti liikkuva myrsky voi heikentyä. Nopeaan myrskyyn jarru ei ehdi vaikuttaa, ja silloin kumpuava vesi voi loppumatkasta muuttua vaaralliseksi.

7. Kun ranta lähestyy ja meri madaltuu, tuulet pakkaavat vettä myrskyn tielle tulva-aalloksi, joka syöksyy myrskyn mukana maalle tuhoisin seurauksin.

Maalle saavuttuaan myrsky laantuu, kun se ei enää saa käyttövoimaa meren lämmöstä.

 

Tuula Kinnarinen on Tiede-lehden toimitussihteeri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2014. Päivitetty 8.9.2017. Korjattu hurjimpien myrskytuulten nopeudeksi metriä sekunnissa 8.9.2017.