Useimmat uusista elimistä toimivat istutteina, mutta keuhkoille ja munuaisille tarvitaan kassi.
Ahtaumatautiselle keuhkot

n Keinokeuhkot muodostuvat elimistön ulkopuolisesta cd-levyn kokoisesta laitteesta, joka yhdistetään putkilla rintakehän, käsivarren tai jalan valtimoon ja laskimoon. Sydämestä tuleva veri kiertää laitteen kautta. Siinä on kalvo, joka siirtää tehokkaasti happea ilmasta vereen. Kalvon entsyymit myös kiihdyttävät hiilidioksidin poistumista verestä.

2009: Kehitteillä kaksi keinokeuhkolaitetta Biolung ja Novalung, joista jälkimmäinen kliinisissä kokeissa.


Keinomunuaiset kulkevat mukana

Keinomunuaiset ovat jatkuvatoiminen kannettava laite, joka sidotaan vyötärölle. Laite kierrättää verta ja vettä sekä poistaa epäpuhtaudet ja puhdistaa veden.

2009: Perinnäiset keinomunuaishoidot ovat olleet käytössä vuosikymmeniä. Dialyysihoito aikaavievää, laitteet isoja.

Michiganin yliopistossa kehitetty biologinen keinomunuaislaite on ensimmäisissä kliinissä kokeissa. Luovuttajalta saadut munuaissolut hoitavat aineenvaihdunnan, kun veri suodatetaan laitteen läpi.


Diabeetikolle keinohaima

Keinohaima on joko vyötärölle kiinnitettävä pieni laite tai niskalaskimoon asennettava istute, joka mittaa jatkuvasti verensokeria ja vapauttaa tarpeen mukaan insuliinia verenkiertoon. Diabeetikolle voidaan tehdä myös geeninsiirto, jolla suoliston tai haiman solut saadaan tuottamaan insuliinia.

2009: Kehitteillä on erilaisia keinohaimalaitteita, joista ensimmäiset ovat jo koekäytössä.
Geeninsiirroilla saatiin diabetesta sairastavien hiirten insuliinintuotanto käyntiin.


Aivotuhot korjataan kantasoluilla

Parkinsonin ja Alzheimerin taudin tai aivovamman vuoksi tuhoutuneita aivosoluja voidaan korvata kantasoluilla.

2009: Astonin yliopiston tutkijat ottivat syöpäsoluja ja ohjelmoivat ne kehittymään aivosoluiksi. Solurypäät toimivat kuten aivojen perusyksiköt: ne käsittelivät signaaleja, yhdistyivät toisiinsa ja viestivät keskenään.


Halvaantuneet raajat liikkeelle

Sairauden tai vamman vuoksi halvaantuneet kädet ja jalat saadaan toimimaan yhdistämällä aivojen liikeaivokuoren hermosoluja elektrodeilla yksittäisiin raajojen lihaksiin. Kun potilas aktivoi liikeaivokuoren hermosolun ajattelemalla, sähköinen impulssi kulkee suoraan lihakseen ja saa aikaan liikkeen.

Amputoidut raajat voidaan korvata kehittyneillä robottikäsillä ja -jaloilla, jotka toimivat normaaliin tapaan aivojen ohjaamina.

2009: Washingtonin yliopiston tutkijat ovat apinakokeissa saaneet halvaannutetun käden toimimaan, kun apinat oppivat aktivoimaan liikeaivokuoren hermoja.

Käytössä ovat ensimmäiset aivoilla ohjattavat robottikädet ja -jalat.

Sokea saa näkönsä

Tekoverkkokalvot koostuvat tuhansista mikroskooppisista valonilmaisimista, jotka aktivoivat silmän hermosoluja. Sähköinen impulssi kulkeutuu aivoihin tulkittavaksi.

2009: Harvardin tutkijat ovat saaneet synnynnäisesti sokeat koehenkilöt näkemään valoa keinotekoisen verkkokalvon avulla.


Kuuro kuulee

Toisen polven sisäkorvaistutteissa korvakäytävän mikrofoni poimii äänen ja lähettää sen korvan taakse ihon alle asennettuun puheprosessoriin. Prosessori muuntaa äänen sähköiseksi signaaliksi, joka johdetaan stimuloimaan kuulohermoa tai suoraan aivorunkoa. Kun aivot havaitsevat ärsykkeen, syntyy kuuloaistimus.

Istute voidaan asentaa jo vastasyntyneelle. Se toimii jatkuvasti ja kestää uimista. Akut ladataan kerran viikossa langattomasti, radiotaajuutta käyttäen. Akutkin kestävät koko eliniän.

2009: Sisäkorvaistutteet yleisesti käytössä, osat ulkopuolella, laitteet isoja, lataaminen tiheää.


Kaljulle hiukset geeninsiirrolla
Kaljuuntuneen kohdan soluihin siirretään karvantuotannossa tarvittavat geenit ja hoidettuun kohtaan sivellään kasvutekijäliuosta, jolloin hiukset lähtevät kasvamaan.

2009: Kaljuuntumista voidaan hoitaa hiussiirroin.


Uusi hammas omista soluista

Potilaan omista kantasoluista kasvatetaan laboratoriossa hampaan aihio, joka istutetaan paikalleen. Hampaaseen muodostuu luonnollinen juuri. Proteetikko viimeistelee hampaan koon ja värin.

2009: Leukaluuhun ruuvataan titaanista tai keraamista tekojuuri. Sen päälle kiinnitetään akryylimuovinen hammasproteesi.


Verensiirrossa siirtyy tekoveri

Aikuisen luuytimen kantasoluista tai kantasoluiksi palautetuista ihosoluista erilaistetaan verensiirroissa tarvittavia punasoluja.

2009: Illinoisin yliopiston tutkijat kykenivät erilaistamaan alkion kantasoluista punasoluja, jotka sitoivat happea normaalisti.

Mari Heikkilä on maatalous- ja metsätieteiden lisensiaatti, mikrobiologi ja Mediuutiset-lehden toimittaja.

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25775
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.