Meiltä puuttuvat tyystin muistot oman elämämme ensi askelista. Vauvoja tutkimalla on kuitenkin selvinnyt, että jo puolivuotiaan muisti pelaa. Se vain vuotaa kuin seula.

AAAS
Yhdysvaltain tiedeviikko 2007
Maailman suurin tiedetapahtuma
San FranciscossaVauvoja tutkimalla on kuitenkin selvinnyt, että jo puolivuotiaan muisti pelaa.
Se vain vuotaa kuin seula.
Muistatko, kun synnyit? Kuinka imit äidin lämmintä rintaa? Miten otit ensimmäiset horjuvat askeleet? Luultavasti et muista. Meillä ei juuri ole mielikuvia elämämme alkutaipaleelta. Monien tutkimusten mukaan aikuisten länsimaalaisten varhaisin muisto on keskimäärin kolmen vuoden iästä.

Ilmiö on saanut nimekseen varhaislapsuuden amnesia. Se kuvattiin tieteellisessä kirjallisuudessa ensi kerran jo vuonna 1893. Muistamattomuuden syytä on ihmetelty siitä alkaen.

Psykoanalyysin isä Sigmund Freud tarjosi selitykseksi, että ihminen torjuu mielestään varhaislapsuuden kokemukset, koska ne ovat epämiellyttäviä, seksuaalisia ja siksi traumaattisia. Toinen, laajemmin vaikuttanut teoria oli, että alle kolmivuotiaan kypsymättömät aivot eivät vielä pysty muodostamaan muistoja.


Nyt osataan tutkia kokeellisesti

Hassua kyllä, 1980-luvulle saakka teoriat varhaislapsuuden amnesiasta kyhättiin tutkimatta lainkaan pikkulapsia. Sittemmin vauvojen ja taaperoiden kanssa tehty tutkimus on näyttänyt toteen, että muisti kehittyy valtavaa vauhtia ensimmäisen elinvuoden loppupuoliskolla, sanoo Duke-yliopiston psykologian professori Patricia Bauer, pikkulasten muistin tutkimuksen uranuurtaja, avatessaan Yhdysvaltain tieteenedistämisseuran helmikuisen tiedeviikon muistiseminaarin.

Imeväisikäisten muistia on siitä hankala tutkia, että mukelot eivät osaa puhua. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole.

Eri-ikäisten vauvojen lyhytkestoista näkömuistia on keksitty testata esimerkiksi näyttämällä rinnakkain kahta kuviota lyhyen aikaa kerrallaan. Toinen kuvioista vaihtuu näyttöjen välillä, toinen pysyy samana. Vauvat katsovat pitempään uutta kuviota. Se osoittaa, että nähty kuvio pysyy pienenkin mielessä. Kuusikuinen ihmislapsi pystyy muistamaan yhden kuvion mutta kymmenkuinen peräti kolme.


Jäljittely todistaa muistamisesta

Patricia Bauer on itse tutkinut vauvojen ja taaperoiden pitkäkestoista muistia, joka säilyttää tietoja, taitoja ja tapahtumia päivien ja viikkojen, jopa kuukausien ja vuosien ajan.

Näissä muistikokeissa lapsille voidaan näyttää, kuinka esineitä käytetään. Heille esitetään esimerkiksi, miten pienen oven edestä poistetaan hankala este ja ovi avataan. Oven takana odottaa söpö otus.

Kun oven avaamisen vaiheet näytetään kuuteen kertaan, kuusikuisista joka neljäs pystyy toistamaan tehtävän vuorokauden kuluttua. Yhdeksänkuisista puolet muistaa vaiheet vielä kuukaudenkin päästä. Vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäisistä jokainen osaa avata oven kuukauden kuluttua opetuksesta.

Muisti tulee luotettavammaksi mutta myös pitenee. Vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäisistä tenavista suuri osa pystyy säilyttämään muiston yli vuoden päähän.

Ilman muistia pikkulapsen sosiaalisesta ja taidollisesta kehityksestä tuskin tulisikaan mitään. Hän ei edes tietäisi, kuka on hänen äitinsä, ja maailma olisi joka aamu vieras. Tosiasiassa vauvakin jo tunnistaa äidin, ja yksivuotias on jo kerännyt valtavasti tietoa siitä, kuinka maailma toimii.

Osa 2,5-vuotiaista pystyy kertomaan pieniä tarinoita oman elämänsä sattumuksista, jotka ovat tapahtuneet puoli vuotta aiemmin.


Pikkulapset nopeita unohtamaan

Bauer on havainnut aivosähkömittausten avulla, että muistin voimakas kehitys varhaislapsuudessa on yhteydessä aivojen kehitykseen. Pikkulapsen aivojen eri osat, niiden toiminnot ja yhteistyö käyvät läpi suuria muutoksia.

Eri alueet kehittyvät eri tahdissa. Hippokampus on valmis jo puolivuotiaalla, mutta etuotsalohkon kuoriosan solut kypsyvät vasta yli vuoden iässä. Pykäläpoimu on kehittynyt aikuisen tasolle vasta 4-5-vuotiaalla. Kullakin on oma vaikutuksensa muistijälkien muodostumiseen, vahvistamiseen, säilömiseen ja mieleen palauttamiseen.
Minne lapsuuden muistot hukkuvat? - Ne vain unohtuvat, arvelee Bauer.

Unohdamme jatkuvasti paljon asioita elämästämme. Arvoitukselliselta tuntuu, että varhaislapsuudesta on unohtunut lähes kaikki. Se ei kuitenkaan ole ihme. Jos muistaminen muuttuu aivojen kehittyessä, niin muuttuu unohtaminenkin. Pienimmät lapset unohtavat kaikkein eniten, nopeimmin ja helpoimmin.


Ensin pulmana jälki, sitten säilytys

Aivotutkimusten tulokset viittaavat siihen, että aluksi keskeinen syy unohtamiseen on muistijälkien puutteellinen muodostuminen. Myöhemmin suurin syyllinen on vuotava varastointi, mutta aivojen kehittyessä myös säilytys muuttuu varmemmaksi. Lopulta ykkösongelmaksi jää mieleen palauttaminen. Sekin käy helpommaksi, kun muistot tallentuvat yhä tarkempina ja moniulotteisempina. Omaelämäkerrallinen muisti alkaa toimia aikuisen lailla ensimmäisten kouluvuosien vaiheilla.

Bauer vertaa pikkulapsen ja aikuisen muistia erilaisiin lävikköihin. Terveellä aikuisella lävikkö on tiheä, siinä voi valuttaa kuivaksi vaikka riisiä. Pikkulapsella muistin lävikössä on suuret reiät. Riisi valuu auttamatta ulos, mutta pennepasta sentään pysyy hetken kyydissä. 

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25753
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1187
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.