Vesipihi teknovessa ottaa kakan ja pissan hyötykäyttöön.

Tekniikka-palsta

Teksti: Kalevi Rantanen

Vesipihi teknovessa ottaa kakan ja pissan hyötykäyttöön.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2012

Maailman ihmisistä noin joka kolmannella eli 2,6 miljardilla ihmisellä ei ole käytössään minkäänlaista vessaa. Sähkökin puuttuu paljon harvemmilta, noin 1,3 miljardilta ihmiseltä.

Vesiä saastuttamalla ihmisen jätökset tappavat yli kaksi miljoonaa ihmistä vuodessa. Ne ovat toiseksi suurin ympäristöongelma hiilidioksidin jälkeen.

Länsimainen vesiklosetti on kuitenkin huono vientituote maihin, joissa vedestä on pulaa. Maailma tarvitsee vettä säästäviä vessoja.

Innovaatioiden ansiosta tulevaisuuden vessanpönttö on pieni jätteenkäsittelylaitos, joka parhaimmillaan tuottaa energiaa enemmän kuin itse tarvitsee. Vesiklosetille on vaihtoehtoja.

Pöntöstä energiaa

Käymäläkehittely käy kuumana yliopistoissa ja yrityksissä ympäri maailman. Esimerkiksi Hollannissa Delftin tekninen yliopisto kehittää tekniikkaa, joka valmistaa kakasta sähköä.

Prosessien tehostamiseen erikoistuneen professori Georgios Stefanidisin idea perustuu mikroaaltoihin. Mikroaallot synnyttävät plasmaa, joka kaasuttaa ulosteet hiilimonoksidiksi ja vedyksi. Polttokennoon syötettynä kaasu tuottaa sähköä.

Sähköä käytetään edelleen prosessin omiin tarpeisiin eli plasman valmistamiseen. Tutkijoiden laskelmien mukaan laitos tuottaa itse tarvitsemansa energian ja on vieläpä edullinen. Tekniikka sopisi niin yhden kotitalouden kuin isommankin laitoksen tarpeisiin.

Polttokennoteknologiaan nojataan myös Kaliforniassa. Professori Michael Hoffman Kalifornian teknisestä yliopistosta kehittää aurinkoenergiaa hyödyntävää vessaa.

Aurinkopaneelin tuottama sähkö ruokkii sähkökemiallista reaktoria, joka valmistaa jätöksistä vetyä. Vety varastoidaan vetypolttokennoihin, jotka tuottavat sähköä silloin, kun aurinko ei paista: yöllä ja pilvisinä päivinä.

Ideoita armeijalta

Moni innovaatio on saanut alkunsa sotateollisuuden tarpeista, eikä saniteettitekniikka ole poikkeus. Intian armeijan kehittämä vessaidea on äskettäin päätetty kaupallistaa kaiken kansan käyttöön.

Jäätikkövessaksi nimetty keksintö syntyi Kashmirin lumisilla vuorilla, joilla sotilaat tekivät tarpeensa suoraan luontoon. Lumien sulaessa liete pilasi jokia ja tunnelmaa.

Ratkaisuksi löytyi biomädättämö, jossa työskentelee tarkasti valittu bakteerien armeija. Mikro-organismien hampaissa ihmisen jätöksistä syntyy vain vettä ja metaania.

Mikrobit löytyivät alun perin Antarktikselta, mutta uusittu cocktail toimii myös kuumassa ilmastossa, joka vallitsee valtaosassa Intiaa.

Kotimaa kompostoi

Myös vesirikas Suomi on innostunut kuivien vessojen kehittämisestä. Monet perinteiset pihanperät ovat jalostuneet moderneiksi kuivikekäymälöiksi. Kompostoivia käymälöitä markkinoidaan myös kesämökeille, mutta ne toimivat yhtä hyvin normaaleissa sisätiloissa. Kuivavessoja kehittävä Biolan on näyttänyt esimerkkiä rakentamalla Euraan pääkonttoriinsa ja yhteen tehtaistaan kierrätysvessat, jotka eivät tarvitse viemäriverkkoa.

Kehittyneimmät kompostivessat hävittävät myös keittiöjätteet, ja kotikäytössä säiliöiden tyhjennysväli on pitkä, jopa vuosi. Erottelevissa malleissa kiinteät ja nestemäiset jätteet käsitellään erikseen. Kompostipöntössä kuivike tehostaa kompostoitumista, suurin osa nesteistä haihtuu prosessin aikana ja ilmanvaihtojärjestelmä huolehtii hajuttomuudesta.

Biolan aikoo viedä kierrätystekniikkansa maailmanmarkkinoille vielä tänä vuonna.

Ongelmana ihailu

Suomalaiset levittävät kuivasanitaation ilosanomaa muutenkin, kun Tampereella pidetään elokuussa neljäs kansainvälinen kuivakäymäläkongressi, Dry Toilet 2012.

Kongressin tieteellisessä komiteassa puhetta johtaa vesihuollon asiantuntija, tutkijatohtori Pekka E. Pietilä Tampereen teknillisestä yliopistosta. Hän muistuttaa, että olot vaihtelevat eri puolilla maata ja maailmaa. Siksi tarvitaan monenlaisia vessaratkaisuja.

Kuivakäymälä on usein paras vaihtoehto niille miljoonalle suomalaiselle, jotka asuvat vakituisesti viemäriverkkoalueen ulkopuolella. Kiinteistökohtainen vedenpuhdistamo on vaikea huoltaa.

Eniten kuivakäymälälle olisi käyttöä vähävetisissä maissa, joissa on usein pulaa myös vessoista, mutta tekniikka ei ratkaise kaikkea. Myös kulttuuri vaikuttaa.

Koska Euroopassa kaikki käyttävät vesivessaa, kehittyvissä maissa se on vaurauden vertauskuva. Eurooppalainen neuvonantaja, joka suosittaa kuivaa laitosta mutta itse käyttää vesivessaa, herättää helposti epäluuloja, Pietilä muistuttaa.

Kalevi Rantanen on diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Vettä säästäviä vessainnovaatioitaErottelija. Uloste ja virtsa kerätään erikseen.– Alipaineinen. Veden sijaan huuhtelun hoitaa paineilma.– Paineavusteinen. Vettä syötetään paineilmalla. Esimerkiksi Kohler.– Kompostoija. Lämpöeristetty pönttö kompostoi myös biojätteet. Esimerkiksi Biolan.– Haihduttaja. Sähkölämmitin haihduttaa vettä ja jouduttaa kompostoitumista. Esimerkiksi MulToa.– Pakastaja. Pakkanen pitää hajut loitolla sisätiloissa ennen kompostoimista. Esimerkiksi Privetti.– Polttaja. Kiinteät jätteet tuhkataan sähköllä. Esimerkiksi Incinolet.– Sähkön tuottaja. Mikroaallot tuottavat jätteistä sähköä. Kehittäjä Delftin teknillinen yliopisto Hollannissa.– Hiiltäjä. Pyrolyysin sivutuotteena syntyy puhdasta vettä. Loughboroughin yliopisto, Stanfordin yliopisto.– Vedyn tuottaja. Aurinkosähkö tuottaa jätöksistä vetyä vetypolttokennoon. Caltech. 

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25744
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1186
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.