Taudin sairastaneet ovat suojassa, mutta heitä on vain kourallinen.

Suomen viimeinen isorokkotapaus on vuodelta 1937. Lapsena saatu rokote ei välttämättä estä tartuntaa, mutta tauti saattaa olla lievempi. Rokotuksen teho säilyy noin 20–30 vuotta. Tautisuoja puuttuu kokonaan puolelta suomalaisista, koska rokotukset lopetettiin tarpeettomina 1980.

Kansanterveyslaitos on kuitenkin varautunut mahdolliseen bioaseuhkaan. Sillä on varastoissaan riittävästi rokotetta koko kansan suojaamiseen. Urakkaan ei ole kuitenkaan syytä ryhtyä vain varmuuden vuoksi, koska eläviä taudinaiheuttajia sisältävään isorokkorokotteeseen liittyy enemmän vaaroja kuin mihinkään muuhuun immunisaatioon. Yksi miljoonasta rokotetusta kuolee ja yksi neljästätuhannesta saa aivotulehduksen.

Viimeisin sairaustapaus todettiin Afrikassa 1976, ja nyt virusta on jäljellä vain kahdessa turvalaboratoriossa Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2001

Vastaaja:


Pauli Leinikki


tutkimusprofessori


Kansanterveyslaitos

kfa
Seuraa 
Viestejä2255
Liittynyt13.3.2008

Antaako lapsena saatu rokotus tai aiempi sairastaminen suojan isorokkoa vastaan?

Tiede-lehti 05.05.2002 Viimeisin sairaustapaus todettiin Afrikassa 1976, Viimeisin isorokkotapaus olisi Wikipedian mukaan ollut vuonna 1978 eli kaksi vuotta myöhemmin: "The last cases of smallpox in the world occurred in an outbreak of two cases (one of which was fatal) in Birmingham , UK in 1978. A medical photographer, Janet Parker , contracted the disease at the University of Birmingham Medical School and died on September 11, 1978, [1] " Tiede-lehti 05.05.2002 ja nyt virusta on jäljellä...
Lue kommentti

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016