Virukset ovat elottomia partikkeleita, jotka koostuvat pienikokoisesta perimästä pakattuna yksinkertaiseen, lähinnä valkuaisesta koostuvaan kuoreen.

Virusten elollisuus ilmenee vasta, kun virus pääsee isäntäsoluun. Tällöin viruksen perimä ohjaa isäntäsolun tuottamaan uusia viruspartikkeleita.

Virus on ”kuollut”, jos se ei enää pääse isäntäsoluun tai ei pysty enää lisääntymään siellä. Pääsy isäntäsoluun voidaan estää vaurioittamalla viruspartikkelin kuorta. Tämä onnistuu kuumentamalla, vahvalla happo- tai emäskäsittelyllä tai erityisillä desinfektioaineille. Varmempi tapa viruksen tappamiseksi on sen perimän tuhoaminen esimerkiksi UV- tai röntgen- tai gammasäteilytyksellä.

Jonkin viruslajin tappaminen lajina on vaikeampaa. Isorokkovirus, joka eli vain ihmisissä, onnistuttiin hävittämään maailmanlaajuisella rokotuskampanjalla. Kun ihmiset saatiin immuuneiksi, virus ei enää löytänyt isäntäsoluja lisääntyäkseen. WHO on aloittanut samanlaisen ohjelman hävittääkseen polioviruksen, joka sekin elää pelkästään ihmisissä.

Viruksen sairautena voidaan pitää sen perimässä tapahtuneita mutaatioita, jotka estävät tai vaikeuttavat lisääntymistä. Jokaisessa isäntäsolussa syntyy tuhansia tai kymmeniä tuhansia viruspartikkeleita, ja tällaisessa massatuotannossa monien perimään tulee virheitä. Luonnonvalinta karsii sitten ”sairaat” eli ne, jotka eivät pysty tehokkaasti infektoimaan uutta isäntäsolua.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/1996

Vastaaja:


Carl-Henrik von Bonsdorff


Apulaisprofessori


Helsingin yliopiston Haartman-instituutti, virologian osasto

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5275
Liittynyt9.1.2011

Eivätkö virukset koskaan sairastu tai kuole?

Huono vastaus. Esimerkiksi mimiviruksella on infektoivia viruksia, joten myös virukset voivat sairastua virustauteihin. Kuolleen ja elävän välinen raja on epäselvä ja on hyvin epäselvää kuinka virukset tulisi luokitella. Selvää on että virukset ovat paljon monipuolisempi eliöryhmä kuin kaikki muu elämä yhteensä.
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016