”Pesussa” liikkuvat siittiöt erotellaan liikkumattomista siittiöistä ja muista soluista sekä siemenplasmasta.

Kyse on siis pikemminkin sperman seulomisesta kuin pesemisestä.

Koeputkihedelmöitys ei edes onnistuisi ilman tätä työvaihetta, sillä siemennesteen siittiöt eivät ole sellaisinaan valmiita hedelmöitykseen. Luonnontilanteessa ne saavat tämän kyvyn altistuessaan naisen lisääntymiskanavan hormoneille, entsyymeille ja proteiineille. Koeputkihedelmöityksessä siittiöt kuitenkin kohtaavat munasolun maljalla, joten ne on etukäteen tehtävä hedelmöityskykyisiksi eli kapasitoitava.

Käytännössä sperman pesu linkouksineen ja liuoksineen kapasitoi siittiöt. Ilman kapasitaatiota ne eivät kykenisi porautumaan munasolun suojakalvon, zona pellucidan, lävitse.

Keinosiemennyksessä, jossa siittiöt ruiskutetaan suoraan kohtuonteloon, hedelmöityminen olisi mahdollista, vaikkei spermaa pestäisi. Siittiöthän altistuvat naisen proteiineille ja kapasitoituvat matkalla munasolua kohti.

Siittiöt kuitenkin seulotaan, jotta ne voidaan ruiskuttaa kohtuun sperman sijasta soluviljelyliuoksessa. Sperma nimittäin aiheuttaisi kohdussa turhaa ärsytystä, kuten supistelua. Pesussa myös tarkistetaan siittiöiden liikkuvuus; lamaantuneita olisi turha ruiskuttaa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2006

Vastaaja:


Aila Tiitinen


naistentautien ja synnytysopin dosentti


Naistenklinikka, Helsinki

George Hanson
Seuraa 
Viestejä966
Liittynyt13.11.2014

Hedelmöityshoidoissa sperma pestään. Mitä sillä tarkoitetaan?

Rousseau 03.07.2014 klo 11:28 Eli jos mies ejakuloi esim. kouraansa, niin siinä kourassa olevat siittiöt ovat oikeastaan "impotentteja". Tämä oli todella uutta! Entä muumimukissa, jos se on etukäteen huolella pesty? http://urbaanisanakirja.com/word/muumimuki-menetelma/ Ei luulisi astian pienet epäpuhtaudet haittaavan, onhan siellä naisen elimissäkin jos jonkinlaista bakteeria ja muuta.
Lue kommentti

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016