Jos napajäätiköt sulavat, niistä tuleva vesi voisi levitä koko maapallolle kymmeniä metrejä paksuna kerroksena.

Merenpohja antaa kuitenkin periksi lisäveden painolle ja vajoaa arviolta 15 metriä, jolloin mantereet nousevat vastaavasti noin 35 metriä.

Tällä tavalla maapallo pulskistuu vyötäröltään sen verran, että sen hitausmomentti kasvaa noin viisi miljoonasosaa. Koska pyörimismäärä säilyy, pyörimisvauhdin täytyy hidastua samat viisi miljoonasosaa. Samanlainen pyörimismäärän säilyminen hidastaa taitoluistelijan piruettia, kun luistelija ojentaa käsivarret sivulle.

Viisi miljoonasosaa merkitsee vuorokauden pitenemistä 0,4 sekunnilla. Jos muu ajanlasku pidetään entisellään, käyttöön on otettava karkaustunti, jotta kellon mukainen keskipäivä vastaa todellista keskipäivää. Karkaustuntia käytettäisiin 25 vuoden välein.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2001

Vastaaja:


Juhani Kakkuri


professori


Geodeettisen laitoksen ylijohtaja 1977-1998

Reifengas
Seuraa 
Viestejä2942
Liittynyt30.5.2010

Hidastaako napajäätiköiden sulaminen maapallon pyörimistä?

Höpö-höpö! Merenpohjat ovat kilometrien syvyyksissä, eikä siinä parinkymmenen metrin pinnannousu tunnu missään. Manteret ja meret pysyvät paikoillaan - matalat (siis parinkymmenen metrin) rannikot vain vaihtavat paikkojaan. Mutta maapallon pyöriminen hidastuu teoriassa, vaan emme me sitä käytännössä huomaa.
Lue kommentti

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

syytinki
Seuraa 
Viestejä8031
Liittynyt18.8.2008

Hidastaako napajäätiköiden sulaminen maapallon pyörimistä?

Hyvä vastaus muutenkin. Kertoo jotain outoa - etten sanoisi yleisen ilmastonmuutos-totuuden vastaista - ilmaston muutoksen seurauksena sulavien napojen aiheuttamista tulvista. Veikkaisin kuitenkin, että jos noin käy, että merenpohja painuu ja navat pullistuvat, olisi seurauksena pientä/suurta maanjäristystä ja tulivuoren purkauksia. Mikä on sellainen kauhukuva, jota en ole vielä lukenut ilmastoalarmistien huomanneen, mutta eivätköhän ne siitä.
Lue kommentti

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016