Paleltumia aiheuttavat pakkasessa oleskelu tai kosketus kylmään pintaan.

Kylmävaurioita voi tosin syntyä leudoissakin säissä märkien vaatteiden, tuulen ja liikkumattomuuden yhteisvaikutuksesta. Varsinaiset jäätymisvammat eli kudosvauriot tapahtuvat kudosten jäädyttyä alle -2 celsiusasteen.

Kylmän esineen koskettaminen aiheuttaa kudoksen välittömän kuoleman. Solutuho on edessä, kun kosket taskulämpimin sormin 30 asteen pakkasessa lyhtypylvääseen.

Hitaissa paleltumissa kylmyys supistaa verisuonia ja samalla ääreisverenkierto hiipuu. Veri ei enää lämmitä kehon uloimpia osia, kuten korvia, nenää, sormia, varpaita ja poskia, joiden jäähtyminen kiihtyy entisestään. Vähitellen solujen aineenvaihdunta hidastuu, ne vaurioituvat ja kuolevat. Elimistö tavallaan uhraa ääreisosat suojellakseen elämän jatkumisen kannalta tärkeät sisäelimet.

Aineenvaihdunnan hiipumisen lisäksi soluissa tapahtuu muitakin muutoksia. Solujen ulkopuoliseen nesteeseen muodostuu jääkiteitä ja soluista poistuu nestettä, jonka seurauksena ne kuolevat.

Paikallisen paleltuman ensioireita ovat pistelevä kipu ja sitä seuraava tunnottumuus sekä vahankalpea iho. Pakkasenpurema voi syntyä myös salakavalasti ilman selviä oireita. Syvässä paleltumisvammassa ihokudos tuntuu koskettaessa kovalta.

Pakkasvoiteitä ei pitäisi käyttää, sillä ne tuudittavat väärään turvallisuuteen. Vaikka rasvan vuoraama iho ei tunnu kylmältä, se voi olla jo paleltunut.

Paras suoja pakkasta vastaan on paksu kerros tuulenpitäviä vaatteita. Muista, että tuuli lisää pakkasen purevuutta moninkertaisesti.

Vamman sattuessa lämmitä ja sulata paleltuma mahdollisimman pian. Mitä nopeammin toimit, sitä varmemmin vältät syvän paleltuman. Älä hankaa vahingoittunutta kohtaa lumella tai yritä lämmittää sitä kuumalla esineellä. Lämmin käsi tai ruumiinlämpöinen vesi ovat turvallisin ensihoito.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 2/2000

Vastaaja:


Eero Lehmuskallio


lääkintäeverstiluutnantti


Puolustusvoimat

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016