Tavallisessa saippuassa on pinta-aktiivisia aineita, jotka kertyvät veden pintaan sekä veden ja rasvamaisten aineiden rajapintaan.

Kertyminen johtuu siitä, että pinta-aktiivisen aineen molekyyleissä on kaksi erilaista päätä.

Toinen on vesiliukoinen, toinen liukenee hyvin vain rasvoihin. Rasvaliukoinen pää pyrkii pois vedestä, jolloin molekyylit tunkeutuvat puhdistettavan pinnan ja siihen kiinnittyneen lian väliin. Kumpikin peittyy saippuan molekyyleillä, joiden vesiliukoinen pää törröttää ulospäin. Nyt vesi pääsee leviämään lian alle ja irrottamaan sen pinnasta hiukkasina. Vedessä hiukkaset pysyvät hienojakoisina, joten ne voi poistaa huuhtelemalla.

Saippuan kertyminen veden pintaan alentaa pintajännitystä, ja siksi saippuapitoinen vesiliuos vaahtoaa helposti. Voimakas vaahtoaminen on kuitenkin pesun kannalta huono asia, sillä veden pintaan kiinnittynyt osuus saippuamolekyyleistä ei osallistu lian irrottamiseen.

Kaupallisissa saippuoissa käytetyt pinta-aktiiviset rasvahappojen suolat kuuluvat maailman vanhimpiin kemiallisin tuotteisiin: niillä pestiin jo antiikin aikaan. Aikaisemmin niitä valmistettiin keittämällä rasvaa esimerkiksi koivutuhkan tai jonkin muun emäksisen aineen kanssa. Tavallinen mäntysuopa on puun rasvoista valmistettu sellunkeiton sivutuote.

Tavalliset saippuat eivät toimi kovassa vedessä, koska ne muodostavat esimerkiksi kalsiumin kanssa veteen huonosti liukenevia yhdisteitä. Saippuoiden liukoisuus heikkenee myös suolaisuuden kasvaessa, eli ne toimivat huonosti merivedessä. Näissä oloissa toimivat pinta-aktiiviset aineet, kuten astianpesuaineet ja jotkin erikoissuovat, eivät muodosta tällaisia liukenemattomia yhdisteitä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2006

Vastaaja:


Per Stenius


fysikaalisen kemian professori


Åkersberga, Ruotsi

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016