Ulostetta voi hyödyntää energiantuotannossa, ja kehitysmaissa näin paljon tehdäänkin.

Suomessa ulosteiden käyttö on kuitenkin olematonta.

Ulosteiden tehollinen lämpöarvo ei ole huono. Tämä käy ilmi, kun ulostetta verrataan esimerkiksi voimaloissamme yleisesti käytettyyn jyrsinturpeeseen.

Jyrsinturpeen tehollinen lämpöarvo saapumistilassa (kosteana) on 9 400–10 100 kJ/kg ja kuiva-aineessa 20 700–21 000 kJ/kg. Lehmänlannan vastaavat teholliset lämpöarvot ovat 13 600 kJ/kg ja 16 200 kJ/kg. Osittain kompostoituneen nautakarjan lannan tehollinen lämpöarvo laskee jyrkästi. Se on saapumistilassa 3 100 kJ/kg ja kuiva-aineessa 3 900 kJ/kg. Sian vetisten ulosteiden tehollinen lämpöarvo on saapumistilassa niinkin alhainen kuin -1 200 kJ/kg, eli sen polttaminen kuluttaa energiaa enemmän kuin tuottaa. Kuiva-aineessa tehollinen lämpöarvo nousee selvästi ja on 12 800 kJ/kg. Parhaan tuloksen saavat kanojen ulosteet. Niiden teholliset lämpöarvot ovat 12 700 kJ/kg ja 18 400 kJ/kg.

Lisää tietoa eri polttoaineiden ominaisuuksista voi käydä katsomassa esimerkiksi hollantilaisessa Phyllis-tietokannassa: www.ecn.nl/phyllis/

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2002

Vastaaja:


Raili Vesterinen


erikoistutkija


VTT Prosessit, Energiantuotanto, Jyväskylä

lokki
Seuraa 
Viestejä3726
Liittynyt3.1.2010

Mikä on ulosteen polttoarvo?

" Ulostetta voi hyödyntää energiantuotannossa, ja kehitysmaissa näin paljon tehdäänkin. Suomessa ulosteiden käyttö on kuitenkin olematonta . " Melko asiantuntematon kommentti. Jopa suomessa viemärijätteestä saadaan energiaa. Yhteensä Biokaasun tuotanto/talteenotto 0,7 TWh/v. Asiaan voi tutustua tarkemmin Suomen Biokaasuyhdistyksen sivuilla, tai aloittamalla vaikka tästä. http://www.biokaasuyhdistys.net/docs/semin2012/Lampinen_Ari_historia.PDF
Lue kommentti
optimistx
Seuraa 
Viestejä852
Liittynyt14.1.2008

Mikä on ulosteen polttoarvo?

Kiitos Paul M. Kun oli epätavallisen hiljaista muuten tässä säikeessä, niin pengoin englanniksi aiheesta. Tosin ennen sitä käytännöllisenä wanna-be-keksijänä välähteli mielessä rakennella erinäisiä tee-se-itse-viritelmiä pyttyyn ja vanhalla poisheitettävällä paistinpannulla kuivaamista keittiön hellalla. Sitten mielikuvissa ilmestyi takavasemmalta armas vaimoni ihmettelemään homman nimeä ja kaikkea. Virtuaaliset jauhot suussa ("Myllyn paras, puolikarkea") en oikein keksinyt täysin tyydyttävää...
Lue kommentti

1. Päätä, mikä (tutkimus-)tulos TUNTUISI mukavalta
2. Etsi tulosta tukevia todisteita, hylkää kaikki muut todisteet
3. Pysy kannallasi lopun elämää ja toista sitä kaikille herkeämättä.
4. Valmis!

http://www.tiede.fi/keskustelu/66231/ei_yliopistollinen_tutkimus_taikako...

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016