Aistimuksia, jotka ihminen kokee ilman ulkoista ärsykelähdettä, kutsutaan aistiharhoiksi eli hallusinaatioiksi.

Aistiharhat ovat yleisiä psykoottisissa sairauksissa, mutta niitä voi esiintyä myös psyykkisesti terveillä. Laajan eurooppalaisen kyselyn vastaajista noin 39 prosenttia oli kokenut hallusinaatioita. Terveillä ihmisillä melko yleisiä ovat erityisesti nukahtamiseen ja heräämiseen liittyvät harhat.

Tutkimuksissa on todettu, että samat aivojen osat aktivoituvat sekä kuuloharhoissa että todellisissa kuuloaistimuksissa. Kuuloharhat ovat siis niitä kuuleville yhtä todellisia kuin oikeat kuuloaistimukset.
Kuuloharhojen synnystä on esitetty kaksi pääteoriaa. Yhden mukaan kuuloaivokuori aktivoituu omia aikojaan ja aiheuttaa aistimuksen. Mekanismi olisi siis samankaltainen kuin epilepsiassa, jossa aivojen säätelemätön aktivaatio aiheuttaa sähköpurkauksen ja sen myötä kouristuksia ja muita oireita.

Toisen teorian mukaan ääniä kuuleva tulkitsee erheellisesti sisäisen puheensa ulkoa kuulluksi. Tätä teoriaa tukevat tutkimukset, joiden mukaan ääniä kuulevilla ihmisillä aktivoituvat ensin sisäisen puheen tuottamiseen liittyvät aivo-alueet, Vasta sitten aktivoituu kuuloaivokuori, ja tällöin äänet koetaan.

Kumpikin perusteoria voi osaltaan selittää, miksi ulkoisten ärsykkeiden puuttuminen edistää aistiharhojen syntymistä. Ärsyketyhjiössä kuuloaistimuksia tuottavat aivojen osat voivat helpommin irrota muun keskushermoston palautejärjestelmästä ja aktivoitua itsestään. Sitä paitsi ihmisen ajattelu, muistot ja sisäinen puhe nousevat etualalle, kun ulkoinen viestintä puuttuu.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2005

Vastaaja:


Pertti Hella


psykiatrian erikoislääkäri


Kuopion yliopistollinen sairaala

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Liittynyt1.1.2010

Miksi ihminen alkaa hiljaisuudessa kuulla ääniä?

taucalm 22.01.2015 klo 13:56 Olisi hienoa, jos Suomessakin edistettäisiin tiedettä ja annettaisiin Guggelheimerien sijaan rahaa, vaikka hiljaisen huoneen rakentamiseen, jonne pääsisi tutustumaan ja oleskelemaan pientä maksua vastaan. Heurekassa on ainakin ollut kaiuton huone. Siinä alkaa pian kuulemaan oman verenkiertonsa ääniä.
Lue kommentti
taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009

Miksi ihminen alkaa hiljaisuudessa kuulla ääniä?

Olisi hienoa, jos Suomessakin edistettäisiin tiedettä ja annettaisiin Guggelheimerien sijaan rahaa, vaikka hiljaisen huoneen rakentamiseen, jonne pääsisi tutustumaan ja oleskelemaan pientä maksua vastaan.
Lue kommentti

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016