Sydän on eri kulttuureissa ollut ammoisista ajoista tavallisimpia vertauskuvia.

Esimerkiksi muinaiset egyptiläiset puhuivat sydämestä kaiken inhimillisen toiminnan alkuun panijana. Sydän sai kädet ja jalat liikkumaan, silmät näkemään ja korvat kuulemaan. Kipu ja ilo koettiin sydämessä, ja siellä sijaitsivat ihmisen järki, tunteet ja tahto. Muinaisissa intiaanikulttuureissa sydän oli elämän ja sielun asuinsija. Meille monet sydämeen liittyvät sanonnat ovat tulleet Raamatusta, jossa sana esiintyy yhteensä 527 kertaaa. Näistä perin harva puhuu sydämestä verenkierron keskuksena. Yleensä se liitetään tunteisiin tai omaantuntoon. Laajassa merkityksessä sydän kuvaa”sisäistä elämää”.

Eurooppalaisessa perinteessä tutuin sydämen symboli on herttakuvio. Nimitys hertta on lainattu sydäntä merkitsevästä ruotsin kielen sanasta hjärtä, jonka juuret puolestaan palautuvat kantagermaaniseen sanastoon. Suomessa hertta mainitaan ensi kerran vuonna 1786 Krisfrid Gananderin suomenkielen sanakirjassa.

Hertta-kuvio sydämen vertauskuvana on tullut käyttöön viimeistään toisen vuosituhannen alussa, jolloin sitä alettiin käyttää muun muassa lemmenrunoissa sydämen tunteita ilmaistaessa. Usein kuviossa yhdistyivät hertta ja liekit: rakkauden tuli roihuaa sydämessä. Kirkollisissa yhteyksissä liekehtivä sydän  yhdistettiin Pyhään Henkeen, joka polttaa poroksi maalliset halut ja mielen liikkeet. Katolisessa maailmassa sydän sijoitettiin myös Jeesuksen, Neitsyt Marian ja joidenkin muiden pyhimysten kuviin ilmaisemaan heidän joko ihmisiin tai Vapahtajaan kohdistuvaa rakkauttaan.

Varmasti ei tiedetä, miksi sydäntä alettiin kuvata juuri herttakuviolla. Todennäköisesti sen yläviiva on piirretty naisen rintojen muotoja mukaillen, eli lähtökohtana on ollut aistillinen, maallinen rakkaus, joka myöhemmin valjastettiin palvelemaan myös henkisen ja taivaallisen rakkauden kuvaamista. Samantapainen yhdistelmä löytyy kiinalaisista kirjoitusmerkeistä. Niissä ihmisen sisintä, tunteita ja moraalista ”sydäntä” ilmaisevat merkit ovat hyvin samankaltaisia kuin länsimainen hertta. Jotkin niistä muistuttavat naisen rintoja jopa enemmän kuin meidän herttamme.


Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2006

Vastaaja:


Pentti Lempiäinen


käytännöllisen teologian emeritusprofessori


Helsingin yliopisto

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Miksi ja milloin sydämen merkki liitettiin sydämeen?

Entä jos sydänkuvion muoto viittaa itse elimeen? Kuviossa on kaksi puolikaarta ja sydämessähän on kaksi kammiota. http://www.hevostietokeskus.fi/uploads/hevostietokeskus_sydan.jpg Jos tuosta kaavakuvasta ottaa ruskean alueen, eikö siitä silloin tule vähän sydänmäinen? (Kyseessä tosin hevosen sydän, mutta uskallan epäillä että ei se sen kummallisempi ole kuin ihmisenkään.) Sydämen liittäminen naiseen on toki ymmärrettävää psykologiselta puolelta katsottuna koska naisten täytyy sosiaalisissa...
Lue kommentti

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016