Kysy

Julkaistu:

Miksi oluen vaahtokukka lässähtää lämmetessään?

Vaahdon lässähtäminen ei liity lämpötilan muutokseen.

Se lässähtää jonkin ajan kuluessa, vaikka lämpötila pysyisi samana.

Kun olutta kaadetaan tuoppiin, juoman sisältämä hiilidioksidi vapautuu ja muodostaa kuplia. Vaahto syntyy, kun oluen muut ainesosat muodostavat keskenään löyhiä sidoksia ja kaasukuplat jäävät tähän verkkoon. Ajan kuluessa kuplia ympäröivä verkko rikkoutuu, kuplat yhtyvät suuremmiksi ja puhkeavat, ja vaahto laskeutuu. Kaatotekniikka vaikuttaa lähinnä kuplien kokoon ja vaahdon tiheyteen.

Vaahtoa edistäviä aineita ovat mm. mallasperäiset proteiinit ja suurimolekyyliset hiilihydraatit sekä humalaperäiset katkerot. Vaahdon syntyyn ja pysyvyyteen vaikuttavatkin paljolti näiden aineiden suhteelliset osuudet oluessa. Erilaiset rasvat taas heikentävät vaahtoa. Jos lasin reunoilla on rasvatahroja tai pesu- ja huuhteluainejäämiä, vaahtoa muodostuu hyvin vähän tai ei ehkä lainkaan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2002

Vastaaja:
Silja Home
johtava tutkija
VTT Biotekniikka

Kommentoi kirjoitusta

Kommentit

Tieteen tarjous