Käytäntö pukea poikavauvat vaaleansiniseen ja tytöt vaaleanpunaiseen alkoi vakiintua vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Sitä ennen niin vauvat kuin isommatkin lapset saivat satojen vuosien ajan tyytyä lähinnä valkoiseen tai harmaaseen, joskus tummansiniseen. Ennen kuin varsinaisen lastenmuoti 1900-luvun alussa kehittyi, tytöt ja pojat puettiin kuin pienet aikuiset ja värit määräytyivät sen mukaisesti.

Väreihin on kaikkina aikoina liitetty symbolisia merkityksiä, jotka kumpuavat kulttuurista ja sosiaalisista käytännöistä, ei niinkään väreistä itsestään. Niinpä yhdellä värillä on eri kulttuureissa jopa vastakkaisia merkityksiä.

Punainen ei aina ole ollut naisten väri. Sotilasasut olivat vielä parisataa vuotta sitten usein punaisia, kunnes ampuma-aseet tekivät silmiinpistävyydestä hengenvaarallista. Jo Euroopan pakanallisissa kulttuureissa ja myöhemmin kristinuskossa punainen on liitetty ensisijaisesti maskuliinisuuteen.

Punaista pidetään yhä urheilullisuuden, miehisen voiman ja kiihkon värinä muun muassa urheiluautoissa. Punainen herättää mielleyhtymän vereen ja sitä kautta elämään mutta myös marttyyrikuolemaan tai elämän uhraamiseen taistelussa. Myös antiikin Kreikassa punainen korosti miehistä aktiivisuutta; sininen oli ”passiivinen” ja siis paremmin naisille sopiva.

Kun punainen laimenee vaaleanpunaiseksi, se kadottaa edellämainitut ominaisuutensa ja tulee pehmeyden ja hempeyden symboliksi. Koska vaaleanpunaisen voi kuitenkin mieltää maskuliinisen punaisen muunnokseksi, sitä on joissakin maissa pidetty sopivimpana värinä poikavauvoille. Vaaleansininen, Neitsyt Marian väri, taas sopi tyttöjen asusteisiin.


Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2006

Vastaaja:


Harald Arnkil


väriopin lehtori


Taideteollinen korkeakoulu, Helsinki

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Miksi punainen on tyttöjen väri?

Haile Selassie jr 18.09.2014 klo 19:34 Punainen symbolisoi naisen häpyhuulia ja emätintä, jotka ovat helakanpunaisia. Siksi punainen on rakkauden väri. Milläs tavis voi sinne vaginaan kurkistaa ja nähdä että se on "helakanpunainen"? Eiköhän se ole vulva minne normaalein keinoin näkee, vaikka oikein levälleen leviteltäisiinkin esmes miestenlehtikuvia varten. *** Muistelisin jostain kuulleeni että kaikki pikkulapset pitävät punaisesta, mutta että pikkutytöt alkavat myöhemmin fanittaa...
Lue kommentti

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016