Värin muuttuminen johtuu ilmasta.

Kun viiniä säilytetään luonnonkorkilla suljetussa pullossa, ajan mukana viinistä vapautuu happea. Happi edistää viinin kypsymistä, ja mitä enemmän pullossa on ilmaa, sitä nopeammin punaviinin väri vaalenee ja valkoviinin väri tummuu.

Jotkin viinit ovat huomattavasti herkempiä hapettumiselle kuin toiset. Syitä on useita, mutta voimakkaimmin vaikuttanevat erot fenolien ja polyfenolioksidaasien määrissä ja laadussa. Esimerkiksi kofeiinihapon hydrolyysi hapettaa punarypäleistä helpoiten ne lajikkeet, jotka sisältävät eniten kofeiinihappoa.

Hapettumiseen vaikuttaa voimakkaasti myös viinin pH. Kun se nousee, herkästi reagoivien fenoliyhdisteiden suhteellinen osuus kasvaa ja viinit hapettuvat helpommin. Viime kädessä värin muuttuminen johtuu rakenteellisista muutoksista olemassa olevissa pigmenteissä tai niiden muodostumisessa.

Jos viinit säilytettäisiin täysin viileässä, tasalämpöisessä ja pimeässä paikassa ilmatiiviissä astiassa, värimuutoksia ei käytännössä ilmaantuisi. Moderni, korkealaatuinen kierresuljin on luonnonkorkkia ilmatiivimpi ja säilyttää viinin värin sitä paremmin.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2007

Vastaaja:


Paavo Korpikuusi ja Elina Heikkilä


tuotepäällikkö ja tutkija


Altia

Trisminismus
Seuraa 
Viestejä2
Liittynyt1.11.2014

Miksi punaviini vaalenee ja valkoviini tummenee vanhetessaan?

"Kun viiniä säilytetään luonnonkorkilla suljetussa pullossa, ajan mukana viinistä vapautuu happea."... 1) Vapautuuko ajan mukana viinistä happea, jos pullo on suljettu ns. hermeettisellä korkilla? 2)Jos vapautuu, niin kuinka paljon suhteellisesti sitä vapautuu verrattuna tällä hermeettisellä korkilla suljettuun vastaaavaan pulloon ja sisältöön? 3)Kuinka merkityksellistä yleensäkään on sillä, miten paljon "viinistä vapautuu happea" siihen kuinka paljon viiniin pääsee happea?
Lue kommentti

Wanhempien sana on kuin hyeenan paska -
ensin se on mustaa - sitten se valenee.

- afrikkalainen sananlasku, (Bernhard Grzimek)

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016