Tähtien lepattaminen ei ole sisäistä, vaan niitä vilkuttaa ilmakehän rauhattomuus ja epätasaisuus.


Ilmakehän ajatellaan muodostuvan pienistä elementeistä, joilla on eri tiheys ja eri taitekerroin. Kun elementit liikkuvat nopeasti toistensa suhteen, tähden valon suunta ja voimakkuus muuttuvat. Silmä aistii nämä muutokset tuikkimisena.

Rauhallisessakin ilmakehässä eri aallonpituiset säteet kulkevat hieman eri reittejä. Näin eri värit heikkenevät ja vahvistuvat eri tahtiin. Kun esimerkiksi sininen säde himmenee, tähti näyttää hetken entistä punaisemmalta.

Mitä rauhattomampi ilmakehä, sitä villimpi vipinä tähtitaivaalla. Myös tähden paikka vaikuttaa sen tuikkimiseen: mitä lähempänä horisonttia, sitä suuremman ilmamassan läpi tähden valo tunkeutuu ja sitä enemmän se tuikkii.

Ilmiö on oivallinen tapa erottaa planeetat tähdistä, sillä edelliset vilkkuvat vain vähän. Tämä johtuu planeettojen läheisyydestä: pienestä koostaan huolimatta ne eivät näy täysin pistemäisinä. Siksi ilmakehän liikkeet voivat synnyttää planeetan pinnalle yhtäaikaisesti valomaksimin ja –minimin. Näin kokonaiskirkkaus ei muutu.

M. Minneart neuvoo kirjassaan Maiseman valot ja värit (Ursa 1987) likinäköisiä pyörittämään silmälasejaan tuikkivien tähtien edessä (3-4 kierrosta sekunnissa). Näköaistin hitaudesta johtuen laseihin muodostuu ympyrä, jonka kehällä näkyvät tähden kaikki peräkkäiset värin- ja kirkkaudenvaihtelut. Komea näky, kun tuikkiminen on voimakasta.

Lisätietoa ilmakehän ilmiöistä löytyy Karttusen, Koistisen, Saltikoffin ja Mannerin kirjoittamasta upouudesta teoksesta Ilmakehä ja sää (Ursa 1997).

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1998

Vastaaja:


Leena Tähtinen


tähtitieteen dosentti


tiedetoimittaja

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016