Sinkkiarkut ovat ikivanha käytäntö: jo muinaiset egyptiläiset hautasivat vainajansa niissä.

Syyt juuri sinkkiarkkujen käyttämiseen ovat säilyneet paljolti samanlaisina noista ajoista asti. Sinkki on halpaa, kevyttä ja helposti saatavissa, ja siitä tehtyjen arkkujen saumat on helppo juottaa täysin ilmatiiviiksi. Nykyään ei tosin enää juoteta, vaan saumat tiivistetään silikonilla.

Ruumiiden kuljettamisesta on olemassa kansainvälinen sopimus, jonka tavoitteena on yksinkertaistaa ruumiiden kansainväliseen kuljettamiseen liittyviä muodollisuuksia ja varmistaa, ettei kuljettaminen aiheuta terveydellisiä vaaroja. Sopimuksen mukaan arkku voi koostua ”joko seinämiltään vähintään 20 mm vahvuisesta ulommasta puuarkusta ja sisemmästä arkusta, joka on tarkasti kiinni juotettua sinkkiä tai yhdestä seinämiltään vähintään 30 mm vahvuisesta puuarkusta, joka on vuorattu sinkillä.”

Käytännössä kotimaahan lähetettävät vainajat pakataan tätäkin tarkemmin. Ensin vainaja pannaan sinkkiarkkuun, sinkkiarkku ruumisarkkuun, ruumisarkku kuljetuslaatikkoon, kuljetuslaatikko rahtiarkkuun ja rahtiarkku vielä muovin sisään.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2006

Vastaaja:


Helena Ranta, Jorma Kivinen


oikeushammaslääkäri, toimistoinsinööri


Helsingin yliopisto, Ilmailulaitos

o_turunen
Seuraa 
Viestejä8006
Liittynyt16.3.2005

Miksi vainajat lähetetään kotimaahan sinkkiarkuissa?

Lainaus: "Sinkki on halpaa, kevyttä ja helposti saatavissa" Sinkki ei ole halpaa eikä se ole kevyttä eikä sitä ole antiikin aikaan ollut helposti saatavissa. Hankalaa työstettävää, eikä nykyäänkään umpisinkistä tehdä muuta kuin laivojen korroosion estämiseen sinkkianodeita ja sähköpattereiden elektrodeja.
Lue kommentti

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Miksi vainajat lähetetään kotimaahan sinkkiarkuissa?

No hemmetti. Tarkemmin kun asiaa ajattelen, niin en kyllä itsekään ole ikinä MISSÄÄN lukemassani kirjassa tai näkemässäni dokumentissa kuullut mainittavan mistään muinaisegyptiläisistä sinkkiarkuista puolta sanaakaan! Muistan lukeneeni että egyptiläiset eivät olisi tunteneet muuta rautaakaan kuin meteoriittien mukana tulleen. Suuresta Pyramidista tosin on löydetty muunkinlaista rautaa: http://www.gizapyramid.com/hidden.htm
Lue kommentti

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016