Vaaleaihoisen ihmisen pinnalliset laskimot näyttävät sinertäviltä syystä, joka on mutkikas ja liittyy ihmisen näköjärjestelmän toimintaan.

Kyse on siitä, miten aivot tulkitsevat näköaistinsolujen vastaanottamia valon aallonpituuksia. Asiaa selvitti saksalaistutkija Alwin Kienle kollegoineen Applied Optics -lehdessä viime vuonna.

Hapekas valtimoveri on kirkkaan punaista, ja vaalean ihon punertavuus johtuukin ihon hiussuonten punaisuudesta. Sen sijaan laskimoiden nähtyä väriä ei voi selittää pelkällä laskimoveren värillä, joka on mustanpunainen, ei sinertävä.

Osaltaan näköhavaintoa selittää tapa, jolla valo tunkeutuu ihoon. Valon punainen osuus pääsee sinistä syvemmälle ja joutuu siksi enemmän vuorovaikutukseen laskimoveren kanssa kuin sininen. Laskimoveri imee lähes kaikkia aallonpituuksia voimakkaammin kuin iho, ja koska punainen tunkeutuu pintalaskimoon asti, tästä aallonpituusalueesta häviää laskimoiden kohdalla enemmän kuin muun ihon kohdalla. Tämä ei riitä tekemään laskimoiden kohdalta heijastuvaa valoa aidosti siniseksi, mutta syntyvä laskimoiden ja muun ihon sävysuhde vaikuttaa siihen, miten ihmisen näköjärjestelmä tilanteen tulkitsee.

Ihmissilmän verkkokalvossa on kolmentyyppisiä tappisoluja, joista kukin vastaanottaa tiettyä valon aallonpituusaluetta: yksi sinistä, toinen vihreää ja kolmas punaista. Aivot rakentavat mielikuvan nähdystä väristä vastavärisuhteiden kautta eli vertaamalla vastavärien punaisen ja vihreän sekä sinisen ja keltaisen osuutta näkymässä. Puna-vihreä-vertailussa toimivat punaiset ja vihreät tapit. Sini-kelta-vertailussa puolestaan siniset tapit rinnastuvat punaisten ja vihreiden tappien signaalien summaan.

Aivot kalibroivat värinäön mittaamalla värikontrastit ääriviivojen eri puolilla ja olettamalla näkymän vaaleimman pinnan valkoiseksi. Siksi tietyn pinnan nähty väri riippuu muusta näkökentästä ja erityisesti värin lähiympäristöstä.

Kienlen tutkimuksen mukaan noin puolen millin syvyydessä olevista laskimoista heijastuva valo on kyllä punaista mutta ratkaisevasti vähemmän punaista kuin ympäristönsä. Suonen kohdalta heijastuva valo ärsyttää sini-keltaisella väriakselilla suhteellisesti enemmän sinistä puolta kuin ympäröivästä ihosta heijastuva valo, joka ärsyttää enemmän punaisesta ja vihreästä tapista riippuvaa keltaista puolta. Siksi suoni näyttää sinertävältä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2007

Vastaaja:


Kristian Donner


eläinfysiologian professori


Helsingin yliopisto

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016