Syksyllä ilman nopea kylmeneminen nostattaa lintujen muuttovirettä, keväällä ilman lämpeneminen tekee saman.

Voimakkaat lämpötilan muutokset vaikuttavat varsinkin loppusyksyn ja alkukevään muuttajiin, ja niitä sanotaankin säämuuttajiksi.

Matkan aikana linnut suosivat kevyttä–navakkaa myötätuulta, sillä myrskyisässä myötätuulessa lintu "sakkaa" ja ajelehtii passiivisesti. Pienessä vastatuulessa onkin helpompi lentää kuin liian kovassa myötätuulessa. Sivuttainen tuuli taas painaa muuttajia helposti vikasuuntaan. Useimmat lajit muuttavat 2–4 kilometrin korkeudessa; siellä myötätuuli on parempaa kuin alempana, joten lintu säästää energiaa. Suurin osa linnuista muuttaa näkymättömissä, liian korkealla ihmisten nähtäviksi. Joskus muuttolinnut joutuvat lentämään pakosta kovaankin vastatuuleen maata tai merta nuollen. Tällöin ylemmissä ilmakerroksissa on vielä kovempi ja häiritsevämpi vastatuuli.

Poutasää ja hyvä näkyvyys helpottavat niin päivä- kuin yömuuttajienkin matkantekoa. Linnut käyttävät suunnistamisessa apunaan muun muassa auringonkiertoa ja tähtien sijaintia sekä maapallon magneettikenttää ja maastonmuotoja.

Petolinnut, kurjet ja monet muut leveäsiipiset hyötyvät aurinkoisista päivistä, jolloin aurinko lämmittää maata synnyttäen lämpimiä nousevia ilmavirtauksia eli termiikkejä. Tällöin muodostuu myös kumpupilviä. Linnut käyttävät termiikkejä hissinä purjelentokoneiden tapaan. Nousuvirtauksen "katolle" kaarreltuaan ne liitävät kilometrikaupalla ilmaista kyytiä eteenpäin etsimään seuraavaa nostoa.


Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2005

Vastaaja:


Lasse J. Laine


ornitologi


Inkoo

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016