Avaruuskävelyn jälkeen puvussa tuoksahtaa kuulemma pihvi. Kuva: Shutterstock
Avaruuskävelyn jälkeen puvussa tuoksahtaa kuulemma pihvi. Kuva: Shutterstock

Nenään ei kulkeudu mitään, vaikka hajuja muodostuu.

Avaruus sinänsä ei tuoksu, mutta hajuja syntyy siellä liikkuvista aineksista.

Hajuaistin toiminta perustuu siihen, että nenäämme kulkeutuu ilmassa kaasuina tai pisaroina esiintyviä hajumolekyylejä. Kun hajusolut välittävät aivoihin tiedon molekyylien tyypistä eli hajusta, koemme hajuaistimuksen.

Ilmakehä harvenee mitä ylemmäs mennään, ja yleisesti käytetyn määritelmän mukaan se ulottuu sadan kilometrin korkeuteen. Sen jälkeen ilmamolekyylejä esiintyy satunnaisesti, ja tarpeeksi kaukana maapallosta voidaan puhua tyhjiöstä.

Avaruudessa vallitsee siis tyhjiö, eli siellä ei ole ilmaa eikä nenään niin ollen kulkeudu mitään aistittavaa. Täten avaruus itsessään ei tuoksu miltään.

Toki avaruudessa esiintyy kaasu- ja tomupilviä. Niissä on erilaisia monimutkaisiakin molekyylejä, jotka voisivat tuoda mieleen vaikkapa mädät kananmunat tai imelän sokerin.

Hiili-, pii- ja metallitomu tuoksuu ruudin savulta, kertovat kuupölyä avaruusaluksessaan haistelleet astronautit.

Kansainvälisen avaruusaseman astronautit ovat puolestaan raportoineet, että avaruuskävelyltä palattua avaruuspukujen pinnasta lähtee käristetyn pihvin tuoksua.

Vastaajana Rami Rekola,

dosentti, Embry-Riddlen avaruustieteen yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2017

Juuriyhteydet pitävät hengissä pitkään. Kuva: Shutterstock

Vanhimmat ovat olleet lähes satavuotiaita.

Kanto voi elää omilla varastoravinteillaan ja -hiilihydraateillaan pari vuotta, mutta ne kannot, joilla on juuriyhteyksiä eläviin puihin, saattavat säilyä elossa vuosikymmeniä. Juuriyhteyksiä on löydetty yli 150 puulajilta, muun muassa männyltä, kuuselta ja koivulta. Eniten niitä syntyy tiheässä kasvaville puille.

Kannon elossaolo havaitaan helpoimmin paksuuskasvusta, mikä havupuilla näkyy uusien vuosirenkaiden muodostumisena. Kantojen paksuuskasvusta on runsaasti tutkimuksia yli sadan vuoden ajalta pääosin Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta.

Suomessa professori Paavo Yli-Vakkuri havaitsi 1940–1950-luvulla, että kaadettujen mäntyjen kannoista joka kymmenes oli jäänyt eloon. Hänen tuloksensa viittasivat siihen, että kanto voi juuriyhteyksillä säilyä elossa yhtä kauan kuin sen isäntäpuukin eli vuosikymmeniä.

Yli-Vakkuri havaitsi myös, että vesi voi kulkeutua kaadettujen puiden juuristoista niiden kanssa juuriyhteydessä oleviin eläviin puihin.

Keski-Euroopasta Juravuoristosta on raportoitu vuonna 1743 kaadetun hopeakuusen kannon olleen elossa vielä vuonna 1836. Kannossa oli 92 vuosirengasta, jotka olivat syntyneet hakkuun jälkeen. Kannon vanha keskiosa hakkuuta edeltäneeltä ajalta oli kokonaan kadonnut.

Vastaajana Heljä-Sisko Helmisaari,

metsämaatieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2017

Joillakin virtsaamistarve syntyy jo 2,5 desilitrasta.

Aikuisen ihmisen virtsarakkoon mahtuu melko helposti noin neljä desilitraa virtsaa. Viimeistään silloin tekee mieli tyhjentää rakko. Jos tässä vaiheessa jää pidättelemään, tulee melko pian niin tukala olo, että haluaa vessaan ja kiireesti.

Virtsaamistarve on kuitenkin yksilöllinen. Joillakin pissahätä syntyy jo 2,5 desilitrasta.

Virtsan määrä vaihtelee juodun nestemäärän mukaan. Keskimäärin nautimme nesteitä sen verran, että pissaamme päivässä vähintään litran, usein enemmänkin. Pissakäyntejä kertyy siten vähintään kolme päivässä, mutta monesti useampia.

Jos pissaamista lykkää, virtsarakko venyy yli, ja se tuntuu kipuna. Kukaan ei kykenekään pidättämän pissaamista niin pitkään, että siitä olisi elimellistä haittaa.

Joissakin sairauksissa virtsarakon tyhjeneminen häiriintyy, ja silloin rakkoon voi toistuvasti kertyä liikaa virtsaa. Jos tilaa ei hoideta ajoissa, seuraukset ovat huonot. Rakon ylipaine välittyy virtsanjohtimia munuaisiin, jotka vaurioituvat nopeasti.

Vastaajana Pertti Mustajoki,

professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2017