Syyt voivat olla joko elimellisiä tai psyykkisiä.

Usein taustalta paljastuu stressi, sillä jännitys heijastuu palan tunteena kurkkuun tahdosta riippumattoman hermoston välityksellä (sydämen tykytyksessä on kyse samasta ilmiöstä). Lääketieteessä tätä vaivaa, jossa pala takertuu kurkkuun tyhjää nieltäessä, kutsutaan globus-oireyhtymäksi.

Tuntemus esiintyy mm. paniikkikohtauksen yhteydessä. Pulmaa potevat usein nuoret ja erityisesti naiset. Sairauden pelko pitkittää usein globus-oireyhtymää. Suurimmalla osalla psyykkisten syiden aiheuttama oireilu häviää itsestään parissa vuodessa.

Tuntemuksen voi aiheuttaa myös jokin elimellinen vika. Usein siihen liittyy muitakin ongelmia: ääni kangertelee, ruoka tarttuu nieluun, närästää ja ylämahassa polttelee. Syynä voivat olla mm. nielun tai ruokatorven tulehdus, ruokatorven ahtautuma tai laajentuma, suurentunut kilpirauhanen tai muutokset kaularangassa. Jos nielemisvaiva jatkuu pitkään, syyt on hyvä selvittää ja hoitaa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/2000

Vastaaja:


Kalevi Hyrynkangas


korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri


Oulun yliopistollinen sairaala

jussipussi
Seuraa 
Viestejä25635
Liittynyt6.12.2009

Mistä johtuu palan tunne kurkussa?

Vatkain 09.05.2014 klo 20:15 Mistähän voi johtua nielemisongelmat? Että vaikka kuinka pieneksi puree ruoan ja syö korostetun rauhallisesti ja ehdottomasti hotkimatta, niin ruoka ei vaan nielaudu vaan jää painamaan ruokatorvea. Sitten on pakko juua nestettä paljon ja pienin kulauksin ja tavallaan pakottaa se ruoka alas kurkusta. Tämä sattuu ihan perkeleesti, joskus tuntuu että melekin lähtee taju siitä kivusta. Saattaa tulla myös hikka tässä rytäkässä, tai siis pallean kohdalla tulee hikkaa...
Lue kommentti
Jäärä
Seuraa 
Viestejä3259
Liittynyt6.9.2006

Mistä johtuu palan tunne kurkussa?

Meikäläisellä on toisinaan näitä nielemisvaikeuksia ja ihan sattumalta jostain luin, että voivat liittyä myös anemiaan. No sitä oiretta meikäläisellä on myös ollut, että ehkä se ei ole kaukaa haettua. Nielemisongelmat tuntuvat olevan hivenen "kausittaisia" ja tiedän lievän anemiani olevan luonteeltaan myös kausittaista, tosin en ole mitenkään ottanut asiakseni vertailla, että menevätkö käsi kädessä. Herkästi voisi luulla. Mulla se tosin liittyy juuri siihen nielemisrefleksiin, joka ikään kuin "...
Lue kommentti

Nimimerkki Jäärä, vaihtaisiko allekirjoituksesi. Kiitos.

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016