Suomen kielen näkökulmasta sekä hampurilainen että kirpputori ovat 1900-luvun käännöslainoja.

Hampurilainen on lyhennelmä sanaliitosta hampurilainen pihvi tai Hampurin pihvi, joka puolestaan on käännös alun perin englanninkielisestä ilmauksesta Hamburger Steak eli sananmukaisesti ’hampurilainen pihvi’. Määriteosa viittaa Hampurin kaupunkiin, mutta englannissa sanan alkuosa on kansanetymologisesti yhdistetty kinkkua merkitsevään sanaan ham, ja alkuosaa vaihtamalla on saatu myös muita aineksia sisältävien pikaruokien nimityksiä, kuten esimerkiksi juustoon viittaava cheeseburger tai kasvissyöjille sopiva vegeburger.

Hampurin pihvillä on 1900-luvun alkupuolella tarkoitettu yleensä pihviä, jonka päällä on paistettu muna. Alkuperäiseen hampurilaiseen pihviin ei ole kuulunut halkaistua sämpylää, ja pihvi on normaalin liharuoan tavoin syöty lautaselta veitsellä ja haarukalla. Sotien jälkeen hampurilaisesta on tullut tunnetun pikaruokalajin nimitys. Koska hamburger-sana on englannin lisäksi käytössä monissa muissakin kielissä, on mahdotonta varmasti sanoa, onko sana tullut suomeen suoraan englannista vai jonkin toisen kielen kautta. Ruotsissa sana on nykyään hamburgare, joten juuri tämänmuotoisesta sanasta ei suomen sanaa ei ole voitu lainata, mutta myös ruotsissa on käytetty sitaattilainaa hamburger ja käytetään vieläkin esimerkiksi hampurilaisbaarin nimityksessä hamburgerbar.

Kirpputorin kohdalla tilanne on sikäli samanlainen, että vastaavansisältöinen, suomen sanan esikuvaksi sopiva sana on jo aiemmin ollut käytössä monissa kielissä. Euroopan kuuluisin kirpputori on epäilemättä Pariisin Marché aux puces, joka sekä nimen että toimintatavan suhteen on ollut mallina monille muillekin kirpputoreille. Koska kirpputoreilla vanhojen esineiden lisäksi myydään yleensä myös vanhoja vaatteita, tuntuu luonnolliselta ajatella, että kirput ovat tulleet kaupanpäällisinä. On kuitenkin arveltu, ettei kirppu markkinapaikan nimityksessä viittaisi alkuaan todellisiin syöpäläisiin, vaan se olisi eräänlainen halventavan tai väheksyvän määritteen tapainen aines. Tällaiseksi se olisi saattanut kehittyä sanassa kirppusirkus, jota vastaava sana Flohzirkus on ainakin saksan kielessä vanhempi sana kuin kirpputoria merkitsevä Flohmarkt. Kirppusirkuksessa on kysymys todellisesta pienoissirkuksesta, jossa opetetut kirput tekevät yksinkertaisia temppuja, mutta oikeaan sirkukseen verrattuna tällainen kirppusirkus on tietysti ollut varsin vähäpätöinen nähtävyys.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2004

Vastaaja:


Kaisa Häkkinen


suomen kielen professori


Turun yliopisto

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016