Useimmiten tähti ja planeetta on helppo erottaa toisistaan.

Nyrkkisääntö on: tähti loistaa tuottamaansa ydinenergiaa, mutta planeetan on tyydyttävä (oman lämpösäteilynsä lisäksi) heijastamaan tähtensä valoa.
Sääntö ei kuitenkaan aina toimi, sillä tähti saattaa olla niin pieni, ettei se syty. Pieniä, loistamattomia kääpiötähtiä ja suuria planeettoja, joita on löydetty muiden tähtien ympäriltä, ei ole helppo erottaa toisistaan. Varsinkin kun tähdetkin voivat kiertää toisiaan aivan kuin planeetat tähtiä; yli puolet tähdistä on kahden tai useamman tähden järjestelmiä.

Säteilemättömän tähden eli ruskean kääpiön ja planeetan ero piilee syntytavassa.

Tähti syntyy luhistumalla oman vetovoimansa vaikutuksesta kaasu- ja pölypilveen kertyneestä suuresta tihentymästä. Loistava tähti muodostuu, kun luhistuva massa on vähintään 80 kertaa Jupiterin kokoinen. Pienemmistä massoista luhistuvat tähdet jäävät pimeiksi.

Planeetta puolestaan syntyy tähden muodostumisen sivutuotteena. Tuoreen tähden ympärille jää kaasu- ja pölykiekko, johon kertyy pieniä epätasaisuuksia. Kiertäessään tähteään näiden planeetta-alkioiden vetovoima kerää lisää massaa kiekosta. Planeetta-alkiot kasvavat myös törmäillessään toisiinsa.

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, mikä on tähdeksi luhistumisen vaatima minimimassa. Havaintojen mukaan yllättävän pienikin, noin 40 kertaa Jupiterin massainen kappale voi muodostua luhistumalla. Ehkä jopa 20 kertaa Jupiterin kokoinen, ehkä ei.

Miksi planeetta ja ruskea kääpiö sitten pitäisi erottaa toisistaan? Muun muassa siksi, että planeettakuntien yleisyyttä on vaikea selvittää, ellei tiedetä, onko uusi eksoplaneettalöytö todellakin uusi planeetta vai näkyvän tähden kumppanitähti.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2002

Vastaaja:


Leena Tähtinen


tähtitieteen dosentti, tiedetoimittaja

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016