Monilla maapallon alueilla pohjavettä on pumpattu jo niin paljon, että sen pinta on alentunut jopa satoja metrejä, jolloin maan alle on syntynyt runsaasti ”tyhjää tilaa”.

Näillä alueilla yläpuolisten maakerrosten tai rakennusten paino on johtanut maanpinnan painumiseen, enimmillään jopa kymmenen metriä. Yleensä painuminen on hidasta, mutta joskus sortumat ovat olleet äkillisiä. Rakennukset ovat vaurioituneet tai tuhoutuneet ja maanalaiset putkistot ja kaapelit katkeilleet.

Tällaisia alueita on Yhdysvalloissa (Arizona, Texas), Kiinassa, Intiassa ja Thaimaassa.
Suomessa vastaava ilmiö havaitaan joskus rakennustyömailla, kun pohjaveden pintaa alennetaan.
Kun pohjavesi alenee pysyvästi tai pitkäksi aikaa, maaperän mineraalit hapettuvat huokosiin työntyvän ilman takia. Tämä on havaittu Suomen pohjavesiasemilla: vuosien 2002–2003 kuivuuden jälkeen pohjaveden metallipitoisuus on noussut.

Merten rannikoilla pohjavesi muuttuu syvemmälle mentäessä suolaiseksi. Jos pohjavettä pumpataan runsaasti, suolaisen veden pinta voi saavuttaa kaivon alimmat osat, jolloin kaivovesi muuttuu käyttökelvottomaksi. Monilla maapallon rannikkoseuduilla, myös Itämerellä, suolainen vesi on liikakäytön vuoksi pilannut pohjavesimuodostumia.

Myös kasvien vedensaanti ehtyy, jos pohjaveden pinta laskee juurikerroksen alapuolelle. Pahimmillaan tämä voi johtaa aavikoitumiseen tai vähintään kasvillisuuden muutoksiin Suomessa vuosien
2002–2003 kuivuus tappoi havupuita erityisesti etelä- ja lounaisrannikoilla sekä saaristossa.


Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2004

Vastaaja:


Esko Kuusisto


hydrologi


Suomen ympäristökeskus

syytinki
Seuraa 
Viestejä8016
Liittynyt18.8.2008

Mitä tapahtuu, jos pohjaveden pinta laskee pysyvästi liian alas?

Tästäpä tuli mieleen artikkeli jsotain lehdestä vuosikymmenien takaa. Metsän poistohan kuulemma voi pudottaa pohjavesipintaa (meillä se voi myös nostaa). Artikkelissa kerrottiin yrityksestä nostaa pohjavesipinta takasin. Pistivät maahan syvän reiän ja rekään tiputettiin pitkä karsittu raippa. Vain latvatupsu oli jäljellä ja jäi pinnalle näkyviin. Taisivat olla poppelia nuo raipat. Artikkelista lähtien on vaivannut mitenkä tuossa kävi.? Nousiko pohjavesipinta eli onnistuiko homma?
Lue kommentti

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016