Äänen vaimentaminen vastaäänellä on aktiivista meluntorjuntaa.

Perusajatus on päästä eroon melusta lähettämällä korvaan vastaääni eli samaa ääntä vastakkaisessa vaiheessa.

Ääniaalto muistuttaa pinta-aaltoa, joka syntyy vesilätäkköön putoavan kiven ympärille. Erona on vain se, että ääniaalto on paineen vaihtelua ilmassa (tai muussa väliaineessa) eikä veden korkeuden vaihtelua. Ääniaalto on sarja korkean ja matalan paineen alueita.

Vastaääni on äänen peilikuva, jonka tiheät paikat, aallonhuiput osuvat yhteen eäänen aallonpohjien kanssa. Näin se tavallaan täyttää ääniaallon: paine-erot katoavat, ja samalla häipyy melu. Toisin sanoen vastakkaisissa vaiheissa olevat aallot kumoavat toisensa.

Menetelmä on tunnettu 30-luvulta saakka, mutta vasta nykyiset tietokoneet ovat mahdollistaneet käytännön sovellukset. Vaimennettava melu pitää äänittää ja vastaääni ajoittaa oikein. Menetelmä sopii erityisen hyvin pitkille aallonpituuksille eli matalille äänille, sillä tällöin pienet ajoitusvirheet vaikuttavat vähiten lopputulokseen.Tämä on onnekas sattuma, sillä perinnäinen, eristämiseen perustuva äänen vaimennus tehoaa riittävän hyvin lyhyisiin ja keskipitkiin aaltoihin.

Aktiivinen meluntorjunta on tehokkaimmillaan, kun meteli koostuu muutamasta yksittäisestä taajuudesta, kuten tasaisesta moottorin hurinasta. Vastaääntä käytetään tätä nykyä erilaisten työkoneiden hyteissä sekä potkurikoneissa ja helikoptereissa, joissa vastaääni voi tulla kuulokkeista ohjaajan korvaan. Asuntojen monimutkaisen geometrian ja pianon korkeidenäänien takia naapurin soittotuntien vaientaminen ei onnistu vastaäänelläkään. Ohjeita vastaäänitekniikan kokeilemiseksi Internet-osoitteessa http://www.val.me.vt.edu (Active noise control).

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 4/1997

Vastaaja:


Waltteri Hongisto


tutkija


Turun aluetyöterveyslaitos

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016