Kappaleen painoksi sanotaan voimaa, jolla maan vetovoima vetää kappaletta puoleensa.

Kun käyt esimerkiksi vaa’assa, se näyttää painoksesi sen vetovoiman määrän, joka sinuun kohdistuu.

Tilapäinen painottomuus syntyy, kun kappale päästetään putoamaan vapaasti. Tähän on muutamia keinoja.
Lyhytaikaisen, noin 10 sekuntia kestävän painottomuuden voi toteuttaa pudottamalla kappaleen alas tornista tai pystysuoraan kuiluun. Yhdysvaltain avaruushallinnolla Nasalla on Ohiossa 145 metriä syvä pudotuskuilu, jossa on tyhjiö. Siinä vapaa pudotus kestää viisi sekuntia. Tekniikka ei luonnollisesti sovellu ihmisille.

Avaruuslentäjät harjoittelevatkin avaruuskävelyä vesialtaassa. Kun kappale upotetaan veteen, veden noste kompensoi painovoiman lähes kokonaan. Venäjän avaruushallinnon kosmonautit harjoittelevat avaruuskävelyä Moskovan lähellä sijaitsevan Star Cityn suuressa vesitankissa.

Lyhytaikaisille painottomuuskokeille paras ja suhteellisen halpa tapa on painottomuuslento lentokoneella. Siinä kone lentää ensin jyrkästi ylöspäin, vetää sitten moottorit tyhjäkäynnille ja putoaa vapaassa heittoliikkeessä alaspäin. Kyydissä olijat eivät painu koneen lattiaa tai seiniä vasten vaan leijuvat lähes painottomina, sillä he ovat vapaassa pudotuksessa Maata kohti. Ilmanvastus kohdistuu vain lentokoneen runkoon.

Lentokoneella luotava painoton tila kestää noin 22–25 sekuntia, minkä jälkeen lentäjät kääntävät koneen takaisin vaakalentoon. Yhden lennon aikana tehdään kuitenkin yleensä 31 paraabelia, joten lentopäivää kohti painottomuutta kertyy noin 12 minuuttia.

Euroopan avaruusjärjestön Esan Airbus A300 Zero-G on maailman suurin painottomuuslentoja tekevä lentokone. Se on periaatteessa tavallinen liikennelentokone, jonka keskiosan istuimet on poistettu ja seinät ja lattia päällystetty pehmusteilla.

Lisää: www.glenbrook.k12.il.us/gbssci/phys/Class/circles/u6l4d.html


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2007

Vastaaja:


Väinö Kelhä


tutkimusprofessori


Helsinki

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016