Flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttaa yli 200 erilaista virusta.

Ne leviävät joko käsien tai ilman välityksellä. Mitä voimakkaammin flunssapotilas oireilee ja mitä pidempään hänen kanssaan on tekemisissä, sitä todennäköisempi on tartunta.

Kun taudinkantaja niistää, hänen käteensä tarttuu nenän eritteitä, kuten limaa, limakalvojen soluja, tulehdussoluja ja viruksia. Tartuntavaara on suuri, jos kättelet ihmistä, joka on juuri niistänyt tai aivastanut, ja kaivat sen jälkeen nenääsi eli siirrät kaverin virukset omalle limakalvollesi.

Myös epäsuora tartunta on mahdollinen. Viruksen voi saada bussin katosta roikkuvasta lenkistä tai tangosta, jota flunssapotilas on juuri koskettanut. Virukset kuivuvat kuitenkin helposti ja tarvitsevat nopeasti siirron uudelle limakalvolle jatkaakseen elämäänsä. Jos lenkkiä tai tankoa ei kosketa tuoreeltaan, vaara ei ole kovin suuri.

Ilmatartunta on sitä todennäköisempi, mitä lähempänä ja mitä enemmän ihmiset aivastelevat ja yskivät. Myös altistusaika ratkaisee. Riski on pieni, jos olet bussissa vain lyhyen aikaa. Täpötäysi ja ikkunat huurussa oleva ruuhkabussi luo oivalliset olot aerosolitartunnalle.

Flunssan saa silti helpommin muualta kuin bussista. Esimerkiksi tarhassa päivänsä viettävän lapsen on vaikea väistää tartuntaa. Hyvä flunssan levittäjä on nalle, jota lapset vuorotellen halivat. Flunssainen lapsi kotona lieneekin varmempi tartuttaja kuin satunnainen reissu ruuhkabussissa.

Miten sitten estää tartuntaa? Ei kannata kaivella nenää ja kannattaa pestä kädet. Enempää tuskin voi tehdä. Bussissa voi yrittää vältellä yskijöitä, mutta se on vaikeaa ja aiheuttaa helposti ihmissuhdeongelmia.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 8/2000

Vastaaja:


Pentti Huovinen


ylilääkäri


Kansanterveyslaitoksen mikrobilääkelaboratorio

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016