Yleisimmin hyväksytty käsitys on, että ihmislaji kehittyi Afrikassa alun perin tummaihoisena noin 200 000 vuotta sitten.

Varhaiset nykyihmiset vaelsivat Afrikasta Eurooppaan ja Aasiaan ja sieltä edelleen Amerikkaan todennäköisimmin viime jääkauden lämpimien välivaiheiden aikana 120 000–20 000 vuotta sitten. Kun ihmisiä siirtyi päiväntasaajan läheltä pohjoisemmille seuduille, väestöissä alkoi yleistyä vaaleampi ihonväri, jota luonnonvalinta vahvasti suosi.

Tumma iho on päiväntasaajan seuduilla edullinen, koska se suojelee auringon voimakkaan ultraviolettisäteilyn haitoilta. Toisaalta ihmisen elimistö tarvitsee ihoon tunkeutuvaa auringonsäteilyä D-vitamiinin tuottamiseen. Heikommassa auringonpaisteessa ihmisen kannatti siis vaalentua. Emme tiedä, kuinka pitkän ajan tämä kesti eri väestöissä. Joka tapauksessa se on vaatinut tuhansia, ehkä jopa kymmeniätuhansia vuosia.

Äskettäin kalifornialaiset antropologit vertasivat yli kymmenen vuoden aikana satelliittimittauksin kerättyjä vuotuisen uv-säteilyn määriä alkuperäisväestön ihonväriin eri puolilla maailmaa, ja yhteys osoittautui niin selväksi kuin uskottiinkin (Science 289:1461).

Ihmisen ihonväri pistää silmään mutta ei oikeasti erota ihmisiä roduiksi. Esimerkiksi ”euripideissä” ja ”negrideissä” on molemmissa sekä hyvin vaaleita että hyvin tummia väestöjä. Kaikkien ihmiskunnan ”rotujen” väliset geneettiset erot ovat sitä paitsi pienempiä kuin erot samaan ”rotuun” kuuluvien yksilöiden välillä, joten ihmislajin jakaminen roduiksi ei edes ole tieteellisesti perusteltavissa. Parempi olisi puhua alueiden alkuperäisväestöistä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/2000

Vastaaja:


Juha Valste


biologi


ihmisen evoluutioon erikoistunut tiedetoimittaja

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016