Tätä nykyä puhdasta rypsiöljyä voidaan käyttää sähkö- ja kaukolämpövoimaloiden dieselmoottoreissa.

Autojen ja muiden kulkuvälineiden dieselmoottoreita varten rypsiöljy on jalostettava rypsiöljymetyyliesteriksi.
Kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan Suomessa oli 1990-luvun lopulla noin 100 000 hehtaaria kesantoa, joka olisi mahdollista ottaa rypsinviljelyyn. Tältä alalta saataisiin arviolta 60 000–70 000 tonnia rypsiöljymetyyliesteriä, mikä kattaisi vajaat viisi prosenttia maamme nykyisestä dieselöljynkulutuksesta.

Dieselöljyn kokonaiskulutus on 1,8 miljoonaa dieselöljytonnia. Sen tyydyttämiseksi rypsipeltoa tarvittaisiin 3 miljoonaa hehtaaria. Tämä on täysin mahdotonta, koska Suomessa on peltoalaa vain noin 2,2 miljoonaa hehtaaria.

Suomalaisissa dieselmoottoreissa rypsiöljyä ei käytetä kalliin hinnan vuoksi. Saksassa, jossa rypsiöljyä tuetaan verohelpotuksin, käyttö on yleisempää, ja sadoilla huoltoasemilla voi tankata rypsiöjymetyyliesteriä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2003

Vastaaja:


Kai Sipilä


professori


VTT Energia

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7843
Liittynyt1.2.2010

Miten isoilta rypsiviljelmiltä saataisiin öljyt Suomen dieselmoottoreihin?

Kosh 05.05.2014 klo 13:00 Pacanus Rusticanus 05.05.2014 klo 08:08 2007 tuo oli firman pöydällä ja päädyttiin 20% peltopinta-alaan öljykasveja karkeasti arvioiden, jotta ruuan alkutuotanto ja kuljetus tehtaan portille pyörisi sillä. Tuo sillä edellytyksellä, että sähköä on normaalisti saatavilla prosessointiin. Esimerkissä käytettiin perinteistä viljelyä ja suoraa kasviöljyn moottori- ja energiakäyttöä lisälaittein, ilman esteröintiä. 20% on ideaalinen suhdeluku rypsinviljelylle, koska esim...
Lue kommentti

- Ubi bene, ibi patria -

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5000
Liittynyt21.6.2009

Miten isoilta rypsiviljelmiltä saataisiin öljyt Suomen dieselmoottoreihin?

jkeskir 05.05.2014 klo 16:48 Rypsiöljyn esteröinti kannattaa jos siemenet saa omalta tilalta ja puristusjätteet käytettyä valkuaisrehuna. Suurin syy miksi esteröityjen kasvirasvojen tuotanto polttoainekäyttöön ei kannata on verotus . Tämä on totta. Tanskassa ajelevat kuulemma myös esteröimättömällä rypsiöljyllä. Luulen, että onnistuisi Suomessakin jos on polttoainetankin lämmitys (viileämpinä aikoina) ja hieman perinteisempää tekniikkaa käyttävä dsl-moottori. Pienentää kustannuksia ja työmäärää...
Lue kommentti

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016