Mahdollisesti.

Se, näkyykö ilmakehässä putoava hiekka tähdenlentona, riippuu hiekanjyvästen liike-energiasta, toisin sanoen niiden koosta, tiheydestä ja erityisesti nopeudesta. Myös ilmakehän olot vaikuttavat asiaan.

Tähdenlennot syntyvät, kun meteoroidit, esimerkiksi komeetoista peräisin olevat hiekanjyväset, osuvat maapallon ilmakehään 10–70 kilometrin sekuntinopeudella ja menettävät liike-energiaansa ilmakehän vastuksen takia.

Vapautunut energia höyrystää ja ionisoi sekä meteoroidin pintaa että sitä ympäröiviä ilmamolekyylejä. Näin meteoroidi menettää massaansa ja sen liike-energia pienenee pienenemistään. Samalla se vajoaa yhä alemmaksi ilmakehään. Vajaa prosentti menetetystä energiasta muuttuu näkyväksi valovanaksi, tähdenlennoksi. Niitä syntyy tyypillisesti mesosfäärissä noin 80 kilometrin korkeudessa.

Kansainvälinen avaruusasema kiertää Maata noin 330 kilometrin korkeudessa. Sen nopeus on kahdeksan kilometriä sekunnissa. Asemalta heitetyt hiekanjyväset saavat saman nopeuden ja jäävät aluksi samalle kiertoradalle. Vähitellen ne muiden meteoroidien tapaan menettävät energiaansa ja vaipuvat alemmaksi.

(Ilmakehän kitka toisi avaruusasemankin alas muutamassa kuukaudessa, jollei sen rataa korjattaisi moottoreilla).

Epäselvää on, riittääkö avaruusasemalta heitetyn hiekan nopeus tuottamaan näkyvää valoa. Todennäköisintä lienee, että jyväset menettäisivät vähäisen energiansa ilman suurempaa hohtoa. Ne siis putoaisivat hitaasti ilmakehän läpi sulaen osittain tai kokonaan. Jyvästen elinaika vaihtelisi koon mukaan. Osa tuhoutuisi muutamassa tunnissa, mutta osa saattaisi leijua kuukausia ja päätyä Maahan asti.


Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2007

Vastaaja:


Jenni Virtanen


erikoistutkija


Geodeettinen laitos

offmind
Seuraa 
Viestejä11977
Liittynyt19.8.2008

Näkyisikö avaruusasemalta heitetty hiekka tähdenlentona?

SamBody 09.04.2015 klo 17:14 Entäpä kakka? Hiekkaa tuskin kukaan on avaruusasemalta ulos heittelemässä, mutta ulostettahan nauteilla syntyy oletettavasti n 1/2 kg vuorokausi per sierainpari. Jollei tätä jatkojalosteta tai kuljeteta maahan (tuskin), niin muita vaihtoehtoja kuin pukkaaminen avaruuteen ei taida juuri olla? Jätteet poltetaan ilmakehässä Progressin tai jonkin muun kertakäyttöisen rahtialuksen kyydissä.
Lue kommentti

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

SamBody
Seuraa 
Viestejä5367
Liittynyt3.5.2008

Näkyisikö avaruusasemalta heitetty hiekka tähdenlentona?

Entäpä kakka? Hiekkaa tuskin kukaan on avaruusasemalta ulos heittelemässä, mutta ulostettahan nauteilla syntyy oletettavasti n 1/2 kg vuorokausi per sierainpari. Jollei tätä jatkojalosteta tai kuljeteta maahan (tuskin), niin muita vaihtoehtoja kuin pukkaaminen avaruuteen ei taida juuri olla?
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016