Maapallolla eläneiden ihmisten määrän laskemista voisi pitää mahdottomana tehtävänä, vaikka ihmiskunnan - suunnilleen nykymuotoisen ihmisen - iäksi olettaisi "vain" 100 000 vuotta.

Ensimmäisillä kansallisilla väestölaskennoilla on ikää runsaat 200 vuotta, ja koko maailman kattavia kelvollisia tilastoja on laadittu vasta joitakin vuosikymmeniä. Kohtuullisissa virherajoissa liikkuvia arvioita maapallon väkiluvun kehityksestä on parin vuosituhannen ajalta. Näiden tietojen perusteella voidaan kuitenkin laskea mielekäs arvio maapalloa kansoittaneiden ihmisten määrästä, koska väestömäärä on lähtenyt toden teolla kasvuun vasta parin viime vuosisadan kuluessa. Miljardin ihmisen raja ylitettiin vuoden 1800 vaiheilla, ja ajanlaskun alussa väestöä oli vain joitakin satoja miljoonia. Tätä aiemmin eli suurimman osan ihmiskunnan historiaa määrä on ollut enintään joitakin satojatuhansia.

Kaikki tämä merkitsee sitä, että suurin osa maailman ihmisistä on elänyt ajanlaskun alun jälkeisinä kahtena vuosituhantena. Kun meillä lisäksi on varsin hyvä käsitys syntyneisyydestä eli syntyneiden lasten määrästä väestömäärään verrattuna, voidaan esittää arvio maapallolla eläneiden ihmisten määrästä: se on sama kuin kaikkina aikoina syntyneiden ihmisten määrä.

Arviot vaihtelevat hieman sen mukaan, mitä väkiluku- ja syntyneisyysoletuksia käyttää, mutta yleensä laskelmat tuottavat 46-53 miljardia henkeä. Eikä arvio juuri muutu, vaikka ihmiskunnan katsoisi vanhemmaksi kuin satatuhatta vuotta. Koko ihmismäärästä runsaat 30 miljardia on elänyt 2000 viime vuoden aikana. Itse asiassa nykyinen 5,75-miljardinen väestö muodostaa yli kymmenesosan kaikista maapalloa kansoittaneista ihmisistä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1996

Vastaaja:


Kari Pitkänen


väestötieteen dosentti


Helsingin yliopisto

SamikoKu
Seuraa 
Viestejä5378
Liittynyt12.7.2010

Paljonko ihmisiä on elänyt maapallolla tähän mennessä?

http://www.worldometers.info/fi/ Niin se aika rientää. Tuonkin artikkelin julkaisemisesta on jo 18 vuotta ja samaan aikaan väkiluku on kasvanut noin puolellatoista miljardilla maapallolla. Yllä reaaliaikanen laskuri maailman populaatioon.
Lue kommentti

Uskomalla tieteeseen voi olla vain hetkittäin oikeassa.
"Olet väärässä: Kirjoitusoikeutesi on peruttu."

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016