Maito on nisäkkään ravintoa, jota aikuiset eläimet eivät yleensä kykene täysin sulattamaan – eivät myöskään useimmat maailman aikuisista ihmisistä.

Kyky käyttää hyväksi maitosokeria alkoi ilmeisesti säilyä osalla ihmisiä samoihin aikoihin, kun ryhdyttiin pitämään karjaa. Maito oli hyvä ravinnonlisä niille, jotka pystyivät sitä juomaan.
Hapanmaitovalmisteista ja kypsytetyistä juustoista maitosokeri on suurelta osin hajonnut, joten niitä pystyvät syömään nekin, joille maitosokeri ei sovi.

Maito on hyvä kalsiumin lähde. Maitoa juomattomissa kulttuureissa ei kuitenkaan välttämättä eletä kalsiumin puutteessa. Esimerkiksi juustoja syödään melkein kaikkialla, ja kaakkoisaasialaiset saavat kalsiumia kastikkeesta, johon käytetään pieniä kaloja ruotoineen. Ihmiselimistö voi myös sopeutua erilaisiin kalsiumin määriin: jotkut tarvitsevat lähes gramman vuorokaudessa, toiset selviävät puolella tästä.

Kalsiumia saa kasveistakin, ja kasvikunta lienee ihmiskunnan alkuperäinen kalsiumin lähde. Kasvien kalsium imeytyy kuitenkin huonommin kuin esimerkiksi maidon ja vaatii riittävästi imeytyäkseen D-vitamiinia.

Tropiikissa eläneelle alkuihmiselle kalsiumin imeytyminen ei ollut ongelma, sillä iho valmistaa D-vitamiinia auringon ultraviolettisäteilyn ansiosta. Suomen oloissa on kuitenkin huolehdittava D-vitamiinin saannistaan, mikäli haluaa pärjätä pelkästään kasveista saatavalla kalsiumilla. Auringon ohella hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat margariini, kala ja kananmuna.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1996

Vastaaja:


Leena Räsänen


ravitsemustieteen apulaisprofessori


Helsingin yliopisto

Kurkö
Seuraa 
Viestejä134
Liittynyt16.10.2013

Tarvitseeko aikuinen maitoa?

Itselläni taitaa olla lievä laktoosi-intoleranssi. Vatsa paisuu ja turpoaa kaksinkertaiseksi pelkästä puolittaisesta lasista. Sen jälkeen on armottomat pieru oireet. Joten en nauti maitoa kuin homejuuston ja kerman muodossa. On naurettavaa kun sanotaan, että ihmisen tarvitsee juoda kolme lasia maitoa päivässä. Se vain tuntuu kovin oudolta kun ottaa huomioon etteivät kaikki ihmiset voi juoda maitoa. Mitä heille sitten tapahtuu? Osteoporoosi? Ehei. Maitoa mainostetaan luun hyvinvoinniksi vain...
Lue kommentti

''Mikään ei ole niin varmaa, kuin epävarmaa.''

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016