Kompassineulan magnetoituminen voi muuttua, jos neula viedään voimakkaaseen magneettikenttään, esimerkiksi magnetoituneen rautaesineen lähelle.

Kompassineula ei kuitenkaan ”väsy”, sillä altistumisen kesto ei tässä ole ratkaiseva. Neula menettää magnetoitumisensa eli se demagnetoituu osittain tai kokonaan heti, jos vieressä olevan rautaesineen magneettikenttä on riittävän voimakas.

Neulan osittaiseen demagnetointiin (noin 10 % pienennys) riittää magneettivuo, jonka tiheys on 1 000 mikroteslaa. Kokonaan neula demagnetoituu vasta noin 10 000 mikroteslan vuossa. Tätä suurempi demagnetointivuo magnetisoi neulan uudelleen, mutta silloin neulan pohjois- ja eteläpää vaihtavat paikkaa.
Maan magneettikenttä on vain noin 50 mikroteslaa, joten kompassi on hyvin herkkä magneettisten materiaalien häiriökentille, vaikka ne eivät riittäisi demagnetoimaan neulaa. Paras lääke häiriöitä ja demagnetoitumista vastaan on etäisyys, sillä magneettikentän voimakkuus pienenee etäisyyden kasvaessa hyvin nopeasti: kun magneettisen esineen ja neulan etäisyys kasvaa viisinkertaiseksi, häiriökenttä heikkenee alle sadasosaan aiemmasta.

Kymmenen prosentin demagnetoituminen ei vielä tee kompassista käyttökelvotonta, mutta jos magneettinen esine tuodaan hetkeksikään vielä lähemmäksi neulaa, neulan magnetoituminen saattaa pienentyä niin paljon, ettei neula enää jaksa kääntyä Maan magneettikentän suuntaiseksi. Kompassi voidaan kuitenkin korjata yksinkertaisesti magnetoimalla se kestomagneetilla jälleen alkuperäiseen pohjois–eteläsuuntaan.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/2000

Vastaaja:


Eero Punkka


tekniikan tohtori, tuotekehityspäällikkö


Suunto Oy

syytinki
Seuraa 
Viestejä8012
Liittynyt18.8.2008

Väsyykö kompassi rautaesineen vieressä?

Mitenkäs toimivat nuo kännyköiden kampassit. Onko siellä joku magneetti aihetta hoitamassa? Tuli mieleen kun yritin pistää kännykkääni (android) kompassin. Oli ihan nätti, mutta en tykännyt suunnista. Kännykällä oli kotelo, jossa magneettiläppä sulkimena. Aivan kuin olisi napottanut sen läpän suuntaan. Otin kotelon pois ja pohjoinen vaihtoi paikkaa. Vertasin vanhanaikaisen kompassin suuntaan ja otin kompassiohjelman pois. Uskon mieluummin vanhan käsikompassin suunnan. Ehkä olin vain huono, enkä...
Lue kommentti
jeremia2
Seuraa 
Viestejä1040
Liittynyt2.3.2009

Väsyykö kompassi rautaesineen vieressä?

Ulkopuolinen voimakas magneetti ei ilmeisesti vähennä neulan magneettisuutta jos neula pääsee kääntymään vapaasti? Voimakas vaihtovirtakenttä (moottorin / muuntajan tms.) poistaa neulan magneettisuuden? Sanokaas kuinka voimakas magneetti tarvitaan edesmennee HD-korpun tietojen hävittämiseen? Siitä varoiteltiin (disketin tietojen häviämimen) kovaäänisten tms. mageettien läheisyydessä. Olen kokeillut hävittää HD-korpulla olevaa tietoa erilaisilla kesto- ja vaihtovirtamagneeteilla ja asiasta tuli...
Lue kommentti

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016