Kun minulle muutama vuosi sitten ensimmäisen kerran esitettiin tämä kysymys, piti vastata nopeasti ja tiivistetysti.

Vastasin, että höpö höpö. Ilmakehä on kuitenkin niin mutkikas, että periaatteessa mitään uutta näkemystä ei voida noin vain höpö-höpöttää. Pitäisi tutkia ja etsiä vastausta kirjallisuudesta. Tästä aiheesta ei kuitenkaan ole osunut silmiini mitään, joten jouduin edelleen pohtimaan omillani.

Pääosa ilmakehän otsonista on ylhäällä otsonikerroksessa. Vaikka ilma niin korkealla on jo aika harvaa, otsonimäärä on kuitenkin melkoinen. Kuinka pystyisimme valmistamaan ja kuljettamaan tarvittavan kasumäärän?

Otsonikerroksesta purkautuu otsonia alaspäin - aina maan pinnalle saakka - erilaisten sääilmiöiden yhteydessä. Tällaisia purkauksia tapahtuu eri puolilla maapalloa joka päivä. Luulen, että jo yksi purkaus siirtää otsonia alempiin kerroksiin enemmän kuin ihmiskunta voi kuljettaa ylös otsonikerrokseen. Otsonin valmistukseen ja kuljetukseen näin valtavissa määrin liittyisi myös iso joukko ympäristöongelmia, jotka jo itsessään voisivat kumota hyödyn, joka kenties muuten olisi saavutettavissa.

Toinen asia on sitten, olisiko varastojen täydentämisestä hyötyä. Otsonikerroksessa on aina tuhoutunut ja syntynyt otsonia. Siellä vallitsee tasapaino tuottavien ja hävittävien mekanismien välillä. Niin on nykyäänkin. Me olemme vain voimistaneet hävittäviä mekanismeja, ja tasapaino saavutetaan nyt alemmalla otsonitasolla. Jos haluaisimme muuttaa tasapainoia tuottajien eduksi, joutuisimme vakituisiksi tuottajiksi: meidän pitäisi kuljettaa otsonia ylös koko ajan. Tilannetta voisi verrata padottuun altaaseen, jossa pato olisi vesirajan alapuolella. Vesirajaa olisi vaikea pitää korkealla katamalla vettä altaaseen. Olisikohan oikea vastaus se, että ei kannettu vesi kaivossa pysy - varsinkaan, jos kaivo on Atlantiakin suurempi?

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1996

Vastaaja:


Juhani Rinne


tutkimusprofessori


Ilmatieteen laitos

Varvaskuviot ovat yhtä yksilölliset kuin sormenjälkikuviot.

Ihmisellä on varpaissa ja jalkapohjissa vastaavia harjanteita kuin sormissa ja kämmenissä. Harjanteet kehittyvät sikiövaiheen alussa. Kuvioinnin ratkaisevat geenit, ja se on aivan yhtä yksilöllinen kuin sormenpäiden kuviointi.

Sormenjälkikuvioita on pitkään hyödynnetty rikostutkinnassa yksilöiden tunnistukseen. Tutkimusmenetelmät on pitkälle standardoitu, ja sormenjälkien haku ja vertailu tietokannoista on rutiinia.

Varpaanjälkiä voidaan periaatteessa käyttää rikostutkinnassa. Niiden tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole yhtä kehittyneitä eikä poliisi hyödynnä niitä yhtä rutiininomaisesti kuin sormenjälkiä. Syynä on esimerkiksi se, että rikospaikalle jää tavallisesti enemmän sormen- kuin varpaanjälkiä.

Sen sijaan poliisi turvautuu säännöllisesti muihin jalan yksilöllisiin piirteisiin, kuten jalan- ja kengänjälkiin, rikoksia selvittäessään.

Vastaajana Antti Sajantila,

geneettisen oikeuslääketieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Pitäisi tuntea kieli ja lähettäjä.

Jos E.T. ottaisi yhteyttä, edellytyksemme tulkita sen viestejä ovat rajalliset.

Mikäli viesti on varta vasten suunnattu meille ihmisille – mikä tuntuu epätodennäköiseltä – lähettäjät ovat kenties osanneet muotoilla sen jollain tapaa aisteillemme ja logiikallemme sopivaksi eivätkä yritä viestittää mitään liian monimutkaista. ”Moi, olemme tämän toisen tähden vieressä tarkkailleet teitä!” -viestin tulkitseminen voisi siis onnistua.

Jos taas kyse on satunnaisesta viestistä, jonka ihmeen kaupalla satumme erottamaan avaruuden taustakohinasta, tilanne on paljon vaikeampi.

Viestin ymmärtäminen edellyttää edes jonkinlaista käsitystä lähettäjien elämänmuodosta ja tarkoitusperistä. Osaisimme enintään paikantaa lähettimen tai tarkoitetun vastaanottajan sijainnin sekä määritellä viestin sisällön monimutkaisuuden.

Vertailun vuoksi voi ajatella eläimiä, luolamaalauksia tai hieroglyfejä.

Emme oikein ymmärrä maapallolla elävien toisten olentojen keskinäisiä tai ihmisille suunnattuja viestejä. Emme myöskään osaa tulkita muinaisten ihmisten jättämiä kirjoituksia tai muita esityksiä ilman jonkinlaista koodiavainta.

Avaruusviestin aitouden, alkuperän ja merkityksen tutkiminen kestäisi todennäköisesti paljon pidempään kuin hieroglyfien tai eläinten välisen viestittelyn tarkka selvittäminen.

Vastaajana Tuukka Perhoniemi,

planetaarion johtaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Samalla suunnalla kuin helvetin kuusikin.

Kansankielessä on paljon sanontoja, joissa mainitaan kuusi lopettamis- tai poistumiskehotuksen yhteydessä.

Lista on pitkä: Mee ny kuuseen munimaan (Nivala), Mene sie sen kuushen! (Rovaniemi) tai Mene kuuseen mateita onkimaan (Nivala).

Sanontaa on tehostettu voimasanalla: Meh helkkarin kuuseen (Tyrvää), Me helkatin kuuseen! (Tyrvää) tai Se meni se hemmeti kuusee (Ulvila). Nykykieli tuntee sanonnat Suksi kuuseen tai Painu helvetin kuuseen. Hevonkuusi lienee kaunisteltu versio helvetin kuusesta.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016