Uutiset

Julkaistu:

Kirput imuriin

600x0 file18122007080416
Kirppu kuolee imuriin. Kuva: Wikipedia.org

Imurointi hävittää kirput ympäristöystävällisesti.

Hyviä uutisia joulun suursiivoojille: jos kissa tai koira on tuonut taloon kirppuja, niistä pääsee tehokkaasti eroon imurilla. Imurointi hävittää kirpun toukkavaiheet sataprosenttisesti ja aikuisetkin 96 prosenttisesti, kertoo tuore tutkimus.

Ohion valtioyliopiston tutkimuksessa imuroitiin pitkään ja hartaasti. Ensin hankalasti imuroitavalla matolle sijoitettiin sata aikuista kirppua, minkä jälkeen matto imuroitiin. Koska kirput hävisivät odottamattoman tehokkaasti, tutkija Glen Needham toisti kokeen – samoin tuloksin. Koe suoritettiin itse asiassa kuusi kertaa, ennen kuin Needham uskoi tulosten pitävän paikkansa. Myös kirppujen toukkavaiheita ja koteloita imuroitiin monta kertaa.

Tutkimuksen suurin yllätys oli se, miten tehokkaasti imurointi tappoi kirppuja. Needhamin mukaan imurin harjakset luultavasti vahingoittavat kirpun ruumista suojaavaa vahapeitettä, joka estää hyönteistä kuivumasta. Tämän jälkeen tyhjiön väkivaltainen imu ja pölypussin kuivuus vievät työn loppuun. Imurointi on ihanteellinen tapa hoitaa kirppuongelma, sillä siinä ei tarvita ympäristöä vahingoittavia kemikaaleja.

Tutkimuksen koe-eläimenä käytettiin kissankirppua (Ctenocephalides felis). Siitä kertoi Entomologia Experimentalis et Applicata.

Kommentoi kirjoitusta

Kommentit

Keskusteluun osallistuminen vaatii kirjautumista.
tilaa tiede tarjous