Kuva: Rodeo

Testasimme muutamien kesään liittyvien kansanviisauksien ja arjen uskomusten todenperäisyyden.

Kansanperinne on tulvillaan kesäisiä uskomuksia. Testasimme muutamien kansanviisauksien ja arjen uskomusten todenperäisyyden.

Kestävät vihdat vain kesä-heinäkuun vaihteessa

Vanha kansa neuvoo taittamaan saunavihdakset kesä-heinäkuun vaihteessa, jotta niistä olisi iloa pitkään. Sanotaan, että kesäkuun alussa tai syksymmällä sidotut koivukimput eivät kestä varastointia tai montaa kylpykertaa, vaan ne karistavat lehtenä. Talvivihdat tavattiinkin tehdä Pietarin päivänä (29.6.), jota pidettiin vuoden lämpimimpänä. Takarajana oli Pärttyli (24.8.), jonka sanottiin löyhdyttävän lehtien kannat.

Ikiaikaisten vitsanvääntäjien näppituntuma on sikäli kohdallaan, että vanhaan juhannuksen mennessä (24.6.) koivun lehti on kasvanut täyteen kokoonsa ja istuu tiukasti kiinni varressa. Myöhemmin hyönteiset käyvät lehvien kimppuun ja niihin syntyy vihdantekijän vierastamia syöntivaurioita. Alkukesästä lehdet ovat pieniä ja saattavat irrota rivakan kylpijän käsissä.

Vastoilla voi vihtoa ja niitä kääriä huoletta koko heinäkuun ja myöhemminkin, sillä irtautumissolukko alkaa kypsyä lehtien kannassa vasta elokuun lopulla. Vihtakauden päättäjäiset ovat edessä, kun lehdet irtoavat kimpusta saunan lämmössä.

Jos hyttysen antaa ahertaa rauhassa, se vetää lopettaessaan piikkinä pois, eikä pistokohta kutise

Tämä sitkeä elävä arjen uskomus on silkkaa hölynpölyä. Pistäessään naarashyttynen sujauttaa ihoon sylkeä, jossa on kymmeniä allergisoivia valkuaisaineita. Hetken päästä pistokohtaan ilmestyy immuunipuolustuksen tuottamien sylkivasta-aineiden ja histamiinin nostattama paukama, joka häipyy nopeasti. Muutaman tunnin kuluttua samaan paikkaan syntyy pariksi päiväksi kutiseva näppy.

Putkimaisen piikin isku ei sinällään aiheuta oireita, eikä nirhaisun lyhytaikaisuus tai syljen vähäisyys toisaalta vaimenna allergista reaktiota, jos se on tullakseen. Noin puoli miljoonaa suomalaista saa pistoista voimakkaita oireita, ja paukamia podetaan vuodesta toiseen. Kiusa on pahimmillaan alkukesästä ja laantuu syksyä kohden.

Osa meistä on siinä onnellisessa asemassa, että pääsee kokonaan eroon kutinasta. Säännöllisten sääskisulkeisten ansiosta joka toinen lappilainen on kokonaan immuuni iskuille.

Hyttysen syljessä on myös lajikohtaisia eroja. Saattaa olla, että metsähyttynen (Aedes communis) raavituttaa sinua ilkeämmin kuin rannoilla liihotteleva lintuhyttynen (Culex) tai varhain keväällä ja myöhään syksyllä saalistava kirsihyttynen (Culiseta).

Aterian jälkeen ei pidä uida, koska täysi vatsa painaa ihmisen pohjaan kuin kiven

Olisikohan tämä väsähtäneiden vanhempien keksintöä? Ruokailun jälkeinen tauko takaa isälle ja äidille hengähdystauon, kunnes on pakko palata valvomaan muksujen rantaleikkejä.

Ruoan päälle polskimisen haittoja ei ole varsinaisesti tutkittu, mutta täysi maha tuskin upottaa ketään pohjaan. Satojen grammojen hetkellinen lisäpaino ei hetkauta kehon kellumisominaisuuksia. Lihasten liike laineilla voi kuitenkin olla kankeaa ja olo raskas, koska ruoansulatus vaatii toimiakseen verenkiertoa, jolloin lihakset saattavat kärsiä veren vähyydestä. Huviuintiin täydellä vatsalla ei liene vaikutusta, mutta rajuun liikuntasuoritukseen ei kannata heittäytyä suoraan ruokapöydästä.

Piharatamon lehti parantaa haavan

Näin ainakin meidän äiti neuvoi: pieni sormihaava paranee nopeammin, kun sen päälle sidotaan ruohon avulla ratamonlehteä, joka on murskattu kädessä puristelemalla.

Suomalaisessa kansanlääkinnässä piharatamo (Plantago major) tunnetaan nimillä laastarheinä ja haavalehti. Elias Lönnrot suositti tätä rohtoa myös "sisällisesti keitteenä verenjuoksuihin, ulko- ja punataudin asettamiseksi, kurkkuhuuhteeksi, siemenet vatsan vahvistukseksi, juuri hammastaudin lääkkeeksi".

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvissa on roppakaupalla yhdisteitä, jotka ovat antiseptisiä ja vauhdittavat immuunijärjestelmän puolustussolujen toimintaa. Ratamon lehdistä on eristetty iridoidiyhdisteitä, joilla on voimakas tulehdusta hillitsevä vaikutus. Tulehduksen torjuntaan osallistuvat myös antioksidantit, kuten linoliini-, öljy-, salisyyli-, ursoli-, vanilliini-, ja ferulihapot.

Suomessa piharatamo alalajeineen kasvaa lähes koko maassa Etelä-Lappiin asti. Saatavuus lienee yksi syy haavayrtin suosioon. Samalla sillä on voinut olla myös ikäviä seurauksia, koska kasvia kerättiin pihoilta ja teiden varsilta, missä lehdet olivat usein hevosenlannan likaamia. Tetanus-bakteereiden tahrimat lehdet levittävät jäykkäkouristusta.

Etana, etana, näytä sarves, onko huomenna pouta

Vanha lastenloru on ehkä tutuin esimerkki siitä, että eläimillä on uskottu olevan ihmistä tehokkaammat aistit, jotka ovat omiaan havaitsemaan vihjeitä tulevasta säästä. Etana ei taida kuitenkaan siihen pystyä.

Tämä nilviäinen nimittäin nostaa aina antenninsa pystyyn, kun se lähtee liikkeelle. Etana ei pysty piilottelemaan sarviaan, koska sen pään alue on siihen aivan ahdas. Reissuun se heittäytyy vain silloin, kun on tarpeeksi kosteaa. Etana kykenee varastoimaan tietyn määrän vettä ruumiiseensa, ja sen sisäinen säätelyjärjestelmä kertoo, milloin nestettä on riittävästi liikkumiseen.

Etanoihin törmääkin useimmiten juuri sadekelillä, ellei varta vasten pengo niitä esiin kivien ja kantojen alta. Kansanuskomuksen vahvuus saattaa olla siinä, että sadetta seuraa yleensä pouta.

Koira syö ruohoa ennen sadetta

Esteri puhuu piakkoin, jos härät nuolevat jalkojaan, jos hämähäkki lopettaa verkon kutomisen, jos koirat syövät ruohoa…Lukuisista ennustajaeläimistä myös koiran käyttökelpoisuus on kyseenalainen.

Koira syö ruohoa, mutta lähinnä silloin, kun se voi pahoin. Heinän nyhtämisen tarkoituksena on avittaa oksentamista, jotta esimerkiksi vatsaa ärsyttävä luupalanen poistuisi elimistöstä.

Toisaalta tiedetään, että niin ihmiset kuin eläimet aistivat varsin hyvin ilman lämpötilaa, epäsuorasti jossain määrin myös ilman kosteutta. Koska hautova ilma eli korkea lämpötila ja kosteus enteilevät kesäukkosta, on tietysti mahdollista, että koira voisi aistia säämuutoksen pahoinvointina ja turvautua heinätukkoon hoitaakseen oloaan. Tämä on kuitenkin vain spekulaatiota.

Jaakko heittää kylmän kiven

Jaakon päivänä (25.7.) on kaikkien pulikoinnin ystävien kauhistus. Kun Jaska viskaa viileän lohkareen tuhansiin järviin, ne alkavat kylmentyä.

Ajankohdassa saattaa piillä totuuden siemen, sillä helteet ovat yleensä heleimmillään heinäkuun puolivälissä. Vanhan kansan mukaan isokesä alkaa juhannuksesta ja on huipussaan 13.7. eli noin viikkoa aikaisemmin kuin tilastoista poimitut keskimääräisen kesän lämpimämmät ajat. Pian sen jälkeen ilmat alkavat kylmetä, ja vesien lämpötila seuraa perässä pienellä viiveellä. Jaakon päivä osuu keskimäärin kauteen, jolloin Suomen järvien vedet ovat lämpimillään. Monissa tapauksissa vesi on vielä tuolloin lämpenemässä.

Moni tietysti toivoo, että jostakin siunaantuisi ystävällisempi Jaakko ja viskaisi kuuman kiven veteen, jotta saisimme uida pidempään. Lohtua tuo se, että heinäkuun loppu tummentaa yöt ja tarjoaa oivallisen tilaisuuden kuutamouinteihin.

Mätäkuussa kaikki mätii

Monen huulilla on uskomus, että mätäkuussa (23.7.–23.8.) kannattaa varoa loukkaamasta itseään, koska silloin haavat märkivät ja levenevät eivätkä hevillä parane. Kotikokit taas pelkäävät, että maito happanee ja liha pilaantuu. Esimerkiksi kankaanpääläinen kansanviisaus sanoo, että "mätäkuussa ei saa tehdä lahtia taikka liha tulee matoihin".

Mätäbuumin puolesta puhuu se, että heinä-elokuussa on kuumaa ja kosteaa, mikä tarjoaa ihanteellisen ilmaston mikrobeille. Niitä muhii niin ihmisissä kuin maastossa. Bakteerit viihtyvät hikipisaroita pursuavalla iholla – toisaalta voimistuva verenkierto saa myös immuunipuolustuksen varpailleen. Mätäkuun keli ei siis välttämättä lisää tulehdusten määrää. Mitkään tilastot eivät myöskään vahvista sitä, että loppukesä olisi hankalien haavainfektioiden kultakautta.

Entisaikoina huono hygienian ja infektioiden torjunnan takia tilanne on ollut toinen. Nyt haavat hoidetaan tehokkaasti, joten ne eivät pääse leviämään.

Ruoan säilyvyys on sen sijaan todellinen ongelma nykyisinkin. Kesäisen kahvihetken päätteeksi auringonpaisteeseen unohdettu kermanekka on paratiisi stafylokokkibakteereille, jotka lisääntyvät pian moninkertaisiksi ja aiheuttavat herkästi ripulia sekä oksentelua.

Kirkonkellojen soitto karkoittaa lahnan kudultaan

Vanhan tarinan mukaan kirkonkellojen soitto kiellettiin lahnan kudun aikaan, jotta lähilahtiin kerääntyvien kalojen lisääntyminen ei häiriintyisi.

Kalat aistivat veden värähtelyjä ja paineen muutoksia, monet hyvinkin tarkasti. Äänet eivät kuitenkaan hevin tunkeudu ilmasta veteen. Kellojen matala kumu voi kuitenkin veteen siirtyessään kiiriä lahdessa lekottelevan kalan korviin, sillä ne aistivat herkästi juuri matalia ääniä ja värähdyksiä. Kirkonmenojen säikäyttämien lahnojen voisi ajatella karkaavan pois ja rynniessään ehkä repivän kalastajien verkkoja.

Ongelmana on se, ettei varsinaisesti tiedetä, miten kalat reagoivat tällaisiin ääniin. Asiaa ei ole juurikaan tutkittu. Lahnojen on kuitenkin havaittu käyttäytyvän hermostuneesti, kun rantatiellä jyrryytetään kuorma-autolla. Veneessä istuvan puhe tuskin hetkauttaa kaloja, mutta kolistelu ja airojen läiskyttely saattaa ne karkoittaa.

Haastateltavina olivat Pentti Huovinen ja Henrikki Brummer-Korvenkontio Kansanterveyslaitoksesta, Raimo Hiltunen, Esa Ranta ja Ilmari Valovirta Helsingin yliopistosta, Kai Pelkonen Kuopion yliopistosta ja Pertti Mustajoki Peijaksen sairaalasta. Tietoja antoivat myös meteorologi Tapani Peltonen ja biologi Seppo Vuokko. Muina lähteinä Juhani Rinteen, Jarmo Koistisen ja Elena Saltikoffin toimittaman Suomalainen sääkirja – etanasta El Niñoon (Otava 1999) ja Lauri Kolin Kalakirja (Otava 1997)

Kansanuskomuksista lisää Leea Virtasen kirjassa Arjen uskomukset – punatukkaiset ovat intohimoisia (WSOY 1994).

TEKSTI: Jukka Ruukki

Julkaistu Tiede2000-lehdessä 4/1999.

Lihan tuottamiseen laboratoriossa tarvittaisiin vain vähän eläimiä, ja niillä voisi olla hyvät oltavat.

Tekolihasta tehty hampurilaispihvi nousi kuuluisuuteen kolme vuotta sitten, eikä vähiten hurjan hintansa takia. Vaatimaton pihvi maksoi 250 000 euroa.

Halvempaa on kuitenkin luvassa, kertoo Helsingin Sanomien juttu. Ensimmäisen tekopihvin valmistaja, Maastrichtin yliopiston tutkija Mark Post totesi viime vuonna, että tekolihan kilohinta olisi painettavissa kymmeniin euroihin, jolloin pihvi olisi melkein kohtuuhintainen.

Laaja tuotanto onnistuu kuitenkin vasta 20–30 vuodessa. Toistaiseksi tekolihaa tehdään käytännössä käsityönä.

Hollantilaistutkijoiden yritys tosin lupaili BBC:ssä tekolihaa myyntiin viidessä vuodessa ainakin erikoistuotteena.

”Tekolihan valmistaminen on vielä kallista, koska siinä käytetään saman tyyppisiä prosesseja kuin lääketeollisuudessa ja kantasolujen tuotannossa”, kertoo tutkija Hanna Tuomisto Lontoon School of Hygiene & Tropical Medicine -keskuksesta.

”Tekolihaa kehittää jo useita yrityksiä, kun vielä pari vuotta sitten sitä tutki vain muutama ryhmä”, Tuomisto tietää.

Tavoite on kehittää aluksi jauhelihan kaltainen tuote. 

Ensimmäinen iso haaste on kehittää lihassoluille ravintoliuos ravinteineen ja kasvutekijöineen. Sitä tarvittaisiin teollisessa tuotannossa paljon.

Nyt tekolihaa kasvatetaan pieniä määriä eläinperäisessä, kalliissa ravintoliuoksessa. Siihen tarvitaan esimerkiksi seerumia naudan vasikoista.

Tavoitteena on kasvipohjainen ravintoliuos, joka olisi eettisesti kestävämpi ja halvempi vaihtoehto.

”Pulmana on, että sama kasvipohjainen ravintoliuos ei sovi kaikille solutyypeille”, Tuomisto sanoo.

Liuosten suuri määrä ei silti ole Tuomiston mielestä ongelma. Nytkin tuotantoeläimille täytyy tuottaa valtavasti rehua.

Naudanlihakilon tuottaminen vaatii kilokaupalla viljaa. Tekolihan tuotannossa hyötysuhde olisi parempi.

Tekolihaa varten ei tarvitse kasvattaa kokonaista eläintä, vain eläimestä eristettyjä soluja.

”Tarvittaisiin vain vähän eläimiä, ja niillä voisi olla hyvät oltavat”, Tuomisto toteaa.

Perinteinen lihantuotanto kuormittaa ympäristöä. Lihantuotanto on vallannut maatalousmaan. Se kuluttaa valtavan määrän makeaa vettä ja tuottaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin liikennevälineet.

Tekoliha rasittaisi ympäristöä merkittävästi vähemmän.

Söisitkö tekolihaa?

Ikäviä asioita työstävien aivoalueiden yhteydet ovat vahvemmat kuin terveillä.

Kiinalaistutkijoiden aivokuvaus vihjaa, miksi onnellisuus on masentuneelle vaikeaa.

Kun jotain mukavaa tapahtuu, tietty alue aivoissa vilkastuu ja alkaa tuottaa mielihyvää. Paitsi jos olet masentunut, raportoi kiinalais-brittiläinen tutkijaryhmä.

Ilmiötä tarkasteli Jianfeng Feng Fudanin yliopistosta työtovereineen. Tutkijat värväsivät 909 kiinalaista vapaaehtoista aivojen magneettikuvaukseen. Lähes puolella tutkimukseen osallistuneista oli diagnosoitu vakava masennus, loput olivat terveitä.

Kuvat paljastivat, että masentuneen palkitsemisesta ja rankaisemisesta huolehtivien aivoalueiden kytkennät olivat erilaiset kuin terveiden verrokkien.

Palkintoalueen yhteydet muistiin olivat tavallista heikommat. Tutkijoiden mukaan tämä voi liittyä masennusoireisiin muun muassa siten, että masentuneen on hankala tavoittaa myönteisiä muistoja.

Sen sijaan yhteydet ikäviä asioita, kuten rangaistuksia, työstävälle aivoalueelle osoittautuivat masentuneilla lujemmiksi kuin terveillä. Erityisesti reitit mieleenpalauttamisen sekä itsetietoisuuden alueille olivat vahvat.

Tämä voi aiheuttaa sen, että masentuneen on vaikea olla tyytyväinen itseensä. Ikävät kokemukset palaavat mieleen helposti.

Masennuslääke voi tasoittaa epätasapainoa, tutkijat huomasivat. Kun he vertasivat lääkityksellä olevia masentuneita muihin potilaisiin, ilmeni, että lääkkeitä syövien aivoissa rangaistusalue toimi laiskemmin.

Tutkimuksen julkaisi Brain.

Kiertoradalla olevaa emoluotain toimii odotetusti, Esan lennonjohto kertoo.

Euroopan avaruusjärjestön Esan lennonjohto ei saanut viestiä Marsista torstaina aamupäivään mennessä. Laskeutuja Schiaparellin kohtalosta ei näin ollen ole varmuutta.

Laskeutuja pääsi Marsin kaasukehän ylempien kerrosten läpi suunnitellusti.

”Laskeutujan lämpökilpi toimi kuten sen piti. Se suojasi laskeutujaa”, operatiivinen johtaja Andrea Accomazzo Esan lennonjohdosta lisäsi torstaina aamupäivällä tiedotustilaisuudessa.

Laskeutujan laskuvarjokin toimi ”tiettyyn rajaan”, mutta sen jälkeen jotain odottamatonta tapahtui.

Laskeutuja Shciaparelli hiljeni keskiviikkona noin minuutti ennen kuin sen piti koskettaa punaisen planeetan pintaa. Esa ehti vastaanottaa laskeutujalta heikon signaalin.

Signaali katosi ilmeisesti siinä vaiheessa, kun jarrurakettien piti toimia. Yksi vaihtoehto on Esan mukaan se, että laskuvarjo irtosi liian aikaisin, mutta tapahtumia pitää vielä analysoida. Esan lennonjohto korosti, että laskeutujasta saatiin arvokkaita tietoja viime hetkiin asti.

Tärkeintä oli pääjohtaja Jan Wörnerin mukaan, että laskeutujan emoluotain TGO on asettunut Marsin kiertoradalle ja toimii odotetusti ja pystyy tieteelliseen työhön. Siksi ExoMars on jo onnistunut.

Laskeutujan kohtalo on avoin kysymys, johon ei vielä torstaina aamupäivällä ollut selkeää vastausta.

”Miksette pyydä amerikkalaisia ajamaan Curiositya paikalle katsomaan, mitä tapahtui”, joku oli kuulemma kysynyt illalla Wörneriltä, ilmeisesti Yksin Marsissa -elokuvan innostamana. Hän hymähti, että Nasan mönkijä taitaa olla liian kaukana.

Laskeutujan keskeinen tehtävä oli kokeilla Esan laskeutumismenetelmää seuraavia lentoja varten. Euroopan avaruusjärjestö ja Venäjän Roskosmos lähettävät Marsin pinnalle mönkijän vuonna 2020.

Schiaparellissa on myös suomalaisia mittalaitteita. Ilmatieteen laitoksen laitteet mittaavat kaasukehän kosteutta ja painetta.

Laskeutujan emoluotain TGO (Trace Gas Orbiter) on nyt toimintakunnossa ja Marsin kiertoradalla. Kun lennonjohto sai vahvistusviestin luotaimelta, avaruusjärjestön työntekijät hihkuivat ja halailivat toisiaan.

Ennen kiertoradalle asettumista TGO-luotaimellakin oli kriittisiä hetkiä. Sen piti polttaa rakettimoottoreitaan jonkin aikaa. Se antoi kuitenkin illalla signaalin Esalle normaalisti putkahdettuaan jälleen esiin Marsin takaa.

Osa tehtävästä on siis jo onnistunut. Luotain alkaa havainnoida Marsin kaasukehää ja tutkii muun muassa merkkejä metaanista.

Laskeutuja Schiaparelli olisi joka tapauksessa toiminut vain muutamia päiviä ennen kuin sen akku simahtaa. Laskeutumispaikka on lähellä Marsin päiväntasaajaa oleva Meridiani-tasanko.

TGO ja Schiaparelli ovat ensimmäinen osa ExoMars-ohjelmaa, jonka seuraavana tavoitteena on saada Marsiin liikkuva tutkimuslaite eli mönkijä vuonna 2020.

Hanke on Esan ja Venäjän Roskosmosin yhteinen. TGO ja Schiaparelli laukaistiin kohti Marsia Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista maaliskuussa.

Schiaparellin matka Marsiin kesti seitsemän kuukautta. Vaikka Mars on Maan naapuriplaneetta, sinne on matkaa lyhimmilläänkin pitkälti yli 50 miljoonaa kilometriä.

Mars-laskeutuja on nimetty italialaisen astronomin ja tiedehistorioitsija Giovanni Schiaparellin (1835–1910) mukaan. Hän tutki ja nimesi Marsin rakenteita teleskoopilla.

Tutkijat kävivät sukukokouksissa testaamassa, osuvatko geenit ja lahjakkuus yhteen.

Jos suvussa sattuu olemaan muusikoita, kannattaa kokeilla musisointia itsekin. Musikaalisuudesta äärimmillään kaksi kolmasosaa selittyy perimällä, sanoo geneetikko Jaana Oikkonen.

”Musikaalisuuden vaihtelusta yksilöiden välillä 21–68 prosenttia on perinnöllistä”, tarkentaa Oikkonen, jonka väitöskirja tarkastettiin vastikään Helsingin yliopistossa.

Musikaalisuuteen vaikuttaa lisäksi ympäristö, jossa perheellä ja suvulla on suuri merkitys. Musikaalisuus kehittyy, kun ihminen altistuu musiikille lapsena ja opettelee soittamaan.

Oikkonen yhdisti tiedot noin 800 ihmisen perimästä testeihin, joilla tutkijat ovat testanneet ihmisten musikaalisuutta.

”Tutkijat ovat käyneet esimerkiksi sukukokouksissa vuosien aikana”, Oikkonen kuvailee. Perheitä ja sukuja oli tutkimuksessa lopulta mukana yli sata.

Ihmiset pantiin arvioimaan sävelten korkeutta, kestoa ja sävelrakenteita. Yhdessä testissä koehenkilö kuunteli syntetisaattorilla tuotettuja ääniä ja toisessa eri soittimilla tuotettuja ääniä. Säveltämisen ja sovittamisen taipumukset todettiin kyselyn perusteella.

Perimästä etsittiin geenejä, jotka liittyvät todettuihin musikaalisiin kykyihin. Tulosten perusteella kromosomin numero neljän eräs alue kytkeytyy niihin laajasti.

”Alueella on satoja geenejä, joista emme tiedä, moniko vaikuttaa varmasti musikaalisuuteen. Meta-analyysin perusteella erityisen kiinnostavina pitäisin seitsemää geeniä”, Oikkonen sanoo.

Tunnistetuilla alueilla on sisäkorvan kehitykseen ja aivojen toimintaan vaikuttavia geenejä.

Aikaisemmissa tutkimuksissa musikaalisuus on yhdistetty jopa yhdeksään perimän alueeseen.

”Musiikkiin liittyy oletettavasti satoja tai tuhansia geenejä, jotka vaikuttavat esimerkiksi muistiin.”

Oikkonen liitti väitöskirjassaan musiikin myös perintötekijöihin, jotka vaikuttavat hormonien – kuten esimerkiksi stressihormoni kortisolin – välityksellä ihmisen hyvinvointiin.

”Kuuntelun on havaittu vaikuttavan paranemiseen. Todella paljon on tutkimuksia siitä, miten musiikki vähentää kipulääkkeiden tarvetta.”

Jotkin musikaalisuusgeenit liittyvät myös linnunlauluun. Linnunlaululla ja ihmisten musiikilla voi olla osittain yhteinen geneettinen tausta.

”Se tukee teoriaa, että musikaalisuudella on pitkä evolutiivinen historia.”

Musiikki on saattanut edeltää puhetta viestinnän muotona.

Oikkosen aineisto on maailmassa harvinainen. Helsingin yliopisto ja Sibelius-akatemia alkoivat tutkia musikaalisuuden perinnöllisyyttä ja biologista taustaa jo vuosikymmen sitten.