Lypsyllä vuonna 1933 Pohjois-Alankomaissa. Kuva: Willem van de Poll -kokoelma, Alankomainen kansallisarkisto

Maidon käyttäminen aikuisiällä ei ole pelkästään luonnollista, vaan yksi merkittävimmistä evoluution saavutuksista.

Ylellä vaikuttaa olevan jotain hampaankolossa maitoa kohtaan. Heillä tuntuu olevan into liittää maitoon ties mitä salaliittoteoriaa. Eilen Kuningaskuluttaja jatkoi maidon parjaamista. Ohjelmassa Vegaaniliiton Johanna Kaipiainen kertoi, että: "Ihminen on ainoa laji, joka on keksinyt käyttää toisen lajin maitoa aikuisena. Jos tällainen idea esitettäisiin uutena tänä päivänä, sitä pidettäisiin täysin absurdina."

Humpuukia. Maito on ollut suomalaisille niin merkittävä, ja luonnollinen, ravinnon lähde, että vähintään liputuspäivä olisi paikallaan.

Kaipiainen oli siinä oikeassa, että mitkään muut nisäkkäät eivät voi käyttää maitoa hyödyksi aikuisena. Maidon käyttö vaatii aktiivista laktaasientsyymin tuotantoa ja tämä eläimillä - ja kahdella kolmanneksella ihmisistäkin - loppuu sukukypsyyden lähestyessä. Kysymys ei ole kuitenkaan keksimisestä, vaan geenien ja kulttuurin kauniista yhteisestä historiasta: noin 6500 vuotta sitten Unkarin aroilla tapahtui karjanpaimentajille mutaatio, joka oli muuttava maailmanhistoriaa. Mutaatio johti siihen, että sen kantajat pystyivät käyttämään maitoa hyödyksi aikuisenakin.

Se on vielä epäselvää, miksi tämä mutaatio oli niin tavattoman menestyksellinen. Joka tapauksessa maidonkäyttäjät saivat arviolta viidenneksen enemmän jälkeläisiä kuin ne, jotka eivät maitoa pystyneet hyödyntämään. Tämä on luultavasti suurin tunnettu valintaetu millään eläimellä koskaan, jonka mikään yksittäinen mutaatio on saanut aikaan. Tämä kyky yleistyi nopeasti ja niinpä laajalti Euroopassa, ja myös monilla alueilla Lähi-Idässä, Afrikassa ja Aasiassa, ihmiset pystyvät käyttämään aikuisiällä maitoa.

Vegaanit, salaliittoteoreetikot, laktoosi-intolerantit ja ne, jotka eivät maidon mausta pidä, voivat lohduttautua sillä, että nykyään ihminen voi saada tarvitsemansa kalsiumin ilman maitoakin, ja harvoin täällä kaloreistakaan on pulaa.

Kommentit (43)

Emotion Science
Liittynyt18.3.2008
Viestejä451

Maito ei säily ilman kylmätiloja. Siksi Etelä-Euroopassa maidosta tehtiin jugurtteja ja juustoja, mutta sitä ei juotu samalla tavoin, kuin täällä pohjolassa, jossa maidon säilyttäminen kylmässä onnnistui paremmin. Suomessa ja Eestissä taas jugurtit olivat tuntemattomia, ja juustokin tuli talonpojille tutuksi vasta 1900-luvun puolella.

 

Säilyvyyteen liittyy toinen seikka: Nykyisin jääkaapin lämpö on noin 6 astetta Suomessa. Tämä johtuu siitä, että kylmempää maitoa on vaikea juoda. Jos luopuu maidon juomisesta, niin jääkaapin lämpötilan voi laskea 2 asteeseen, jolloin ruuat säilyvät selvästi paremmin. Etenkin liha ja kala.

M K
Liittynyt25.12.2013
Viestejä26

Moderneissa jääkaapeissa on erilämpöisiä alueita eri tuotteille. En usko, että vihannekset ja juurekset suuresti riemastuisivat alemmista lmpötiloista.

SamikoKu
Liittynyt12.7.2010
Viestejä5366
tyy

Tuomas Aivelon blogista on tullut suosikkini. Hienoa ja mielenkiintoista luettavaa!

Kiitos.

Täytyy sanoa että blogit on kaikin puolin parantunu. Itseasiassa aika paljon mielenkiintosta kamaa tullu muiltakin viimeaikoina. Toi myös että ne tulee keskustelujen osaksi ja on tossa sivussa tyrkyllä niin toimii hyvin myös ja helpottaa osallistumista. Niitä ei tarvii erikseen lähteä kaivamaan.

Uskomalla tieteeseen voi olla vain hetkittäin oikeassa.
"Olet väärässä: Kirjoitusoikeutesi on peruttu."

Rousseau
Liittynyt13.11.2009
Viestejä16844

Pidän jääkaappini lämpötilan jotakuinkin 4 asteessa, eikä ole ongelma käyttää maitoa. Tosin en sitä sellaisenaan juokaan, vaan lotraan mysliin tai kaakaoon. Mikäli jokin tuote jääkaapista otettuna tuntuu turhan hyytävältä syötävältä (esim. jogurtti tai ananaspalat), annan sen ensin lämmitä jonkin aikaa huoneenlämmössä, jos maltan.

Miten lienee viilin laita? Kuinka kauan sitä on tehty Suomessa? Ja onko juusto ihan tosiaan niin nuori tuote että vasta 1900-luvun alussa alettu tekemään?

Olitko se sinä SamikoKu, vai muistanko väärin, kun epäili että hapatettujen maitotuotteiden käyttö olisi avittanut ihmisiä sietämään maitoa?

Onko ylipäätään pakko aina tapahtua iso kertamutaatio, vai voisiko joskus käydä niin että tapahtuu useita pikkuruisia mutaatioita samassa polvessa edetessä?

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24995

Esim liitetty ylen artikkeli kertoo karua kieltään siitä että ei kenenkään kannattaisi käyttää luotettavina tietolähteinään lehdistöä tällaisissa asioissa.

Tiede lehti on mielestäni myös joissain blogikirjoituksissaan sortunut vastaavan tyyliseen yksisilmäisyyteen joten kannattaa olla tarkkana ja miettiä tarkkaan mistä kirjoittaa ja miten. Asiat useimmiten ovat huomattavasti  monisyisempiä ja vaikeammin todistettavia kuin kirjoituksissa annetaan ymmärtää.

Lukisin tällaiset Ylen artikkelit enemmänkin propagandaosastoon kuuluviksi. Mitä vanhemmaksi tulen sitä vähemmän uskon/luotan lukemaani lehdistön kirjoittamana.  Pyrin hakemaan ymmärrykseni / tietoni tutkimusten ja tutkimuskoosteiden kautta ja tieteen ollessa kyseessä kaikki ne joudun pitämään alttiina muutoksille.

Varottaisin eritoten ostikoista jotka alkavat esim sanoilla "nyt se on tutkittu" tai "tutkimus osoittaa"

Yksi tämän ajan ilmiöistä näyttää olevan tieteellisen tutkimuksen käyttö propagandan välineenä. Harvat uskaltavat epäillä kun on kyse "tieteellisestä tutkimuksesta".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moonis
Liittynyt2.2.2014
Viestejä98

Näin on. Itseäni on suoraan sanottuna alkanut ärsyttää suunnattomasti Helsingin sanomienkin julkaisemat artikkelit Elämä & terveys -osastossa.

Tässä hyvä esimerkki: http://www.hs.fi/terveys/Raakaruuasta+tuli+trendi+/a1395212645893

Lainaus artikkelista:

Lainaus:

"Kasvisruuan terveellisyys tunnetaan, mutta vielä ei ole pystytty täysin selvittämään, mitkä kasvisruokavalion tekijät ovat hyvien vaikutusten takana. Vastaus saattaa löytyä myös siitä, että lihaa ei syödä lainkaan tai vain vähän", professori Anna-Liisa Kosonen Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

 

Nykyään on pakko lopettaa artikkelin lukeminen heti kun siinä mainitaan joko Mikael Fogelholm, Ursula Schwab tai Itä-Suomen yliopisto.

Pakko yrittää  etsiä artikkelissa käytetty lähde käsiin ja lukea ainakin abstrakti ja johtopäätökset itse.

jepajee
Liittynyt29.12.2009
Viestejä19809
Vomies

Shit happens.

Hienosti sanottu. Paras kommentti ikinä, väheksymättä artikkelia tai kirjoittajaa.

 “X is powerful. It kills. Mostly x's.”

jepajee
Liittynyt29.12.2009
Viestejä19809
jussipussi

Esim liitetty ylen artikkeli kertoo karua kieltään siitä että ei kenenkään kannattaisi käyttää luotettavina tietolähteinään lehdistöä tällaisissa asioissa.

Tiede lehti on mielestäni myös joissain blogikirjoituksissaan sortunut vastaavan tyyliseen yksisilmäisyyteen joten kannattaa olla tarkkana ja miettiä tarkkaan mistä kirjoittaa ja miten. Asiat useimmiten ovat huomattavasti  monisyisempiä ja vaikeammin todistettavia kuin kirjoituksissa annetaan ymmärtää.

Lukisin tällaiset Ylen artikkelit enemmänkin propagandaosastoon kuuluviksi. Mitä vanhemmaksi tulen sitä vähemmän uskon/luotan lukemaani lehdistön kirjoittamana.  Pyrin hakemaan ymmärrykseni / tietoni tutkimusten ja tutkimuskoosteiden kautta ja tieteen ollessa kyseessä kaikki ne joudun pitämään alttiina muutoksille.

Varottaisin eritoten ostikoista jotka alkavat esim sanoilla "nyt se on tutkittu" tai "tutkimus osoittaa"

Yksi tämän ajan ilmiöistä näyttää olevan tieteellisen tutkimuksen käyttö propagandan välineenä. Harvat uskaltavat epäillä kun on kyse "tieteellisestä tutkimuksesta".

 

 Mitä se jussi taas pätee? Tiede on ottanut erittäin hyvin perusteltuja askelia, joita en kyken perustelemaan kuin kannanottoin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 “X is powerful. It kills. Mostly x's.”

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2234

KYS:n tutkimus on osoittanut että juuri maitorasvan tapaisten kovien rasvojen käyttö lisää alttiutta sairastua Alzheimerin tautiin, maitorasvasta ym. kovista rasvoista syntyy beta-amyloidiproteiinia, jonka havaittiin tuhoavan hermosoluja aivoista. /Iisalmen Sanomat 6.8.2006,s.6/ (Voin ja maidon kovia rasvoja pitää vähentää viimeistään keski-iässä sanoi dosentti Miia Kivipelto).

Kovat rasvat saattaa tuoda lapsia mutta elämä on lyhyempi ja tyhmempi lopussa. Ehkä sekin on eduksi jos turhat vanhemmat raihnaiset miehet kuolee koviin rasvoihin heimoa rasittamasta ?

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Moonis
Liittynyt2.2.2014
Viestejä98
MrKAT
KYS:n tutkimus on osoittanut että juuri maitorasvan tapaisten kovien rasvojen käyttö lisää alttiutta sairastua Alzheimerin tautiin, maitorasvasta ym. kovista rasvoista syntyy beta-amyloidiproteiinia, jonka havaittiin tuhoavan hermosoluja aivoista. /Iisalmen Sanomat 6.8.2006,s.6/ (Voin ja maidon kovia rasvoja pitää vähentää viimeistään keski-iässä sanoi dosentti Miia Kivipelto).

 

Kovat rasvat saattaa tuoda lapsia mutta elämä on lyhyempi ja tyhmempi lopussa. Ehkä sekin on eduksi jos turhat vanhemmat raihnaiset miehet kuolee koviin rasvoihin heimoa rasittamasta ?

No eipäs.

http://wholehealthsource.blogspot.fi/2014/03/new-review-paper-on-dietary-fat-and.html#more

http://annals.org/article.aspx?articleid=1846638

Conclusion: Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats.

Dragofix
Liittynyt7.7.2009
Viestejä95

http://pcrm.org/search/?cid=252

http://nutritionfacts.org/topics/milk/

http://www.migreeni.org/artikkelit/ruoka1.html

http://yle.fi/uutiset/maitorasvat_voivat_laukaista_tulehduksellisen_suolistotaudin/6185660

 

akne..

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2715202/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15692464

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15692488

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17083856

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18194824

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2715202/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-4632.2009.04002.x/full

 

fosfori ei tee gutaa.. http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=9065/news_db=web_lehti2009/type=1

 

Ylipainosta..

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Berkey+Milk%2C+dietary+calcium+and+weight+gain

http://adc.bmj.com/content/early/2013/02/13/archdischild-2012-302941.short?g=w_adc_ahead_tab

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Berkey+Milk%2C+dietary+calcium+and+weight+gain

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Huh+milk+adiposity

http://www.webmd.com/parenting/baby/news/20101226/cow-milk-formula-leads-to-quicker-weight-gain-in-infants

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Laktoosi-intolerantikot+muita+harvemmin+ylipainoisia/1135260180338

 

Maito estää joidenkin terveellisten ravintoaineiden imeytymisen

http://www.newscientist.com/article/dn10913-milk-wrecks-the-health-benefits-of-tea.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19135520 (Jugurtit?)

 

http://yle.fi/uutiset/luolamiehen_geeneilla_ei_maitoa_juoda/2346377

 

Maidon tuottaminen ei edes kannata mutta mikäs siinä valtion varoilla kun Valiolle menee suurimmat tuet. Voidaan sit juottaa kaikille verorahoilla tätä rasvatonta, pitkälle jalostettua litkua kouluissa, lastentarhassa, työpaikoilla, jne.

http://www.aamulehti.fi/Talous/1194872825058/artikkeli/valio+oli+jalleen+suurin+maataloustukien+saaja.html

 

Maitorasva tukkii myös hengitysteitä, kitkeröittää spermaa, nostaa estrogeenitasoja ja laskee testosteronitasoja, jne. ja maidon tuottaminen nykyisissä määrissä on tosi epäekologista.

 

Tässä muutamia syitä mietittäväksi.. en jaksa nyt ihan kaikkea listata kun saletisti leimataan hipiksi ja foliohatuksi tai vegaaniksi, mikä nyt sopiikaan parhaiten tilanteeseen..

 

Mainittakoot vielä että yli 5000 vuotta sitten taisi olla vähän pulaa ruoasta.. Kyllä sitä mieluiten juo maitoa kuin näkee nälkää, siitä olen sama amieltä.

SamikoKu
Liittynyt12.7.2010
Viestejä5366
Dragofix

http://pcrm.org/search/?cid=252

http://nutritionfacts.org/topics/milk/

http://www.migreeni.org/artikkelit/ruoka1.html

http://yle.fi/uutiset/maitorasvat_voivat_laukaista_tulehduksellisen_suolistotaudin/6185660

 

akne..

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2715202/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15692464

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15692488

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17083856

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18194824

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2715202/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-4632.2009.04002.x/full

 

fosfori ei tee gutaa.. http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=9065/news_db=web_lehti2009/type=1

 

Ylipainosta..

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Berkey+Milk%2C+dietary+calcium+and+weight+gain

http://adc.bmj.com/content/early/2013/02/13/archdischild-2012-302941.short?g=w_adc_ahead_tab

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Berkey+Milk%2C+dietary+calcium+and+weight+gain

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Huh+milk+adiposity

http://www.webmd.com/parenting/baby/news/20101226/cow-milk-formula-leads-to-quicker-weight-gain-in-infants

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Laktoosi-intolerantikot+muita+harvemmin+ylipainoisia/1135260180338

 

Maito estää joidenkin terveellisten ravintoaineiden imeytymisen

http://www.newscientist.com/article/dn10913-milk-wrecks-the-health-benefits-of-tea.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19135520 (Jugurtit?)

 

http://yle.fi/uutiset/luolamiehen_geeneilla_ei_maitoa_juoda/2346377

 

Maidon tuottaminen ei edes kannata mutta mikäs siinä valtion varoilla kun Valiolle menee suurimmat tuet. Voidaan sit juottaa kaikille verorahoilla tätä rasvatonta, pitkälle jalostettua litkua kouluissa, lastentarhassa, työpaikoilla, jne.

http://www.aamulehti.fi/Talous/1194872825058/artikkeli/valio+oli+jalleen+suurin+maataloustukien+saaja.html

 

Maitorasva tukkii myös hengitysteitä, kitkeröittää spermaa, nostaa estrogeenitasoja ja laskee testosteronitasoja, jne. ja maidon tuottaminen nykyisissä määrissä on tosi epäekologista.

 

Tässä muutamia syitä mietittäväksi.. en jaksa nyt ihan kaikkea listata kun saletisti leimataan hipiksi ja foliohatuksi tai vegaaniksi, mikä nyt sopiikaan parhaiten tilanteeseen..

 

Mainittakoot vielä että yli 5000 vuotta sitten taisi olla vähän pulaa ruoasta.. Kyllä sitä mieluiten juo maitoa kuin näkee nälkää, siitä olen sama amieltä.

 

Miksi mulle tuli fiilis kun availin noita linkkejä että niissä ei lopultakaan sanotttu mitään järkevää. Tai no, punasta maitoo kannattaa juoda eikä kurria.
Ja et maitoo kandee juoda kohtuullisesti, tietenki liikaa ihan mitä tahansa on aina liikaa.

Uskomalla tieteeseen voi olla vain hetkittäin oikeassa.
"Olet väärässä: Kirjoitusoikeutesi on peruttu."

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24995

Tässä se nyt tulee esille, jokainen voi koostaa omia näkemyksiään, ideologiaansa, uskoaan, ravitsemuskantaansa jne vastaaivia tutkimuksia pilvin pimein. Voi filtteroida pois vanhukset, nuoret, lapset miehet, naiset , valita taudin, sairauden, fillteroida pois jonkun muun taudin sairauden ottaa lyhyen tutkimuksen fillteroida pitkät tutkimukset jne jne.

 

Muistakaa tämä lause:

 


 
Lyön virtuaalioluesta vedon; tämä keskustelu maidosta ei johda käytännössä yhtään mihinkään ns "valaistumiseen" asian suhteen. Tällaisena blogiartikkelin kommenttiosiossa sille ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta.
 
 

 

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä189

Lainaten ystävääni: "Eikö ihminen ole vähän niin kuin sika, syö menestyksekkäästi kaikenlaista. Jos nykyihminen haluaa hifistellä sillä, mistä ruoka-aineesta tulee vähiten ilmavaivoja tai kauneimmat verisuonten sisäpinnat, niin sillä ei välttämättä ole evolutiivisen luonnollisuuden kanssa kauheasti tekemistä."

Tässä on suuri viisaus.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24995
Tuomas Aivelo

Lainaten ystävääni: "Eikö ihminen ole vähän niin kuin sika, syö menestyksekkäästi kaikenlaista. Jos nykyihminen haluaa hifistellä sillä, mistä ruoka-aineesta tulee vähiten ilmavaivoja tai kauneimmat verisuonten sisäpinnat, niin sillä ei välttämättä ole evolutiivisen luonnollisuuden kanssa kauheasti tekemistä."

Tässä on suuri viisaus.

Kyllä pitää hyvin paikkansa varsinkin kun katsotaan sitä mikä vaikutus on juuri rajoitettuna suvunjatkamisiän terveyteen//elinvoimaan/kykyyn.eikä esim vanhuuden terveyteen. Samaa voidaan sanoa keitetyn ja paistetun ravinnon suhteen; keittäminen ja paistaminen helpottaa/tehostaa energian saantia ko ravintoaineista vaikkakin se tuhoaisi osan mikroravinteista ja heikentäsi joitain ravinto aineita rakenteellisesti. mutta energian saannin tehostuminen on ollut oleellista.

Mutta onko suurien viisauksien määrä rajoitettu vain yhteen?

Oman argumentin todistaminen oikeaksi ei samalla/automattisesti tee toisen agumenttia vääräksi, se toisen argumentti pitää todistaa erikseen joko oikeaksi tai vääräksi. 

The opposite of a fact is falsehood, but the opposite of one profound truth may very well be another profound truth.

Niels Bohr

 

PS mitä on "evolutiivinen luonnollisuus"?

 

BCK
Liittynyt9.7.2010
Viestejä5700
blogi

Maito on ollut suomalaisille niin merkittävä, ja luonnollinen, ravinnon lähde, että vähintään liputuspäivä olisi paikallaan.

 

Eee. Mitä luonnollista siinä on, että syö toisen eläinlajin vauvanruokaa?

(Ei silti, tykkään maidosta, ja maitotuotteista.)

 

 

Moonis
Liittynyt2.2.2014
Viestejä98
BCK
blogi

Maito on ollut suomalaisille niin merkittävä, ja luonnollinen, ravinnon lähde, että vähintään liputuspäivä olisi paikallaan.

Eee. Mitä luonnollista siinä on, että syö toisen eläinlajin vauvanruokaa?

(Ei silti, tykkään maidosta, ja maitotuotteista.) 

Kummallinen ajatus ryhtyä erittelemään syömisiä sen mukaan mihin ne on tarkoitettu. Mihin se itse lehmä on tarkoitettu? Onko se luonnollista ruokaa ihmiselle?

Ihminen voi pistellä poskeen koko lehmän jos nikseen tulee. Ja miksei myös sitä vauvaakin, eli vasikkaa. Mikä maidon juomisesta tekisi jotenkin luonnotonta?

Rousseau
Liittynyt13.11.2009
Viestejä16844

Itse ihmettelen ettei näissä "tervetuloa uusimman terveysvouhotuksen pariin tai tervemenoa ennenaikaiseen hautaan" -jutuissa ikinä kukaan esitä että mitäs jos se olisikin täysin nassukohtaista mikä kellekin parhaiten sopii?

Kun kerta on todettu että perimästämme löytyy jopa neandertalia, ja tätäkin vaihtelevissa määrin, niin sehän osoittaa että saatamme olla hyvinkin erilaisia yksilöitä ja jokaisella voisi olla se ihan ikioma sopivin ruokavalio. Ehkäpä tulevaisuudessa, jos kehitys saa kehittyä, tietokoneet räätälöivät jo kehdossaan parkuvalle ihmistaimelle suositukset siitä ruokavaliosta joka olisi juuri hänen geeneilleen sopivin?

installer
Liittynyt16.9.2005
Viestejä9908
Rousseau

Itse ihmettelen ettei näissä "tervetuloa uusimman terveysvouhotuksen pariin tai tervemenoa ennenaikaiseen hautaan" -jutuissa ikinä kukaan esitä että mitäs jos se olisikin täysin nassukohtaista mikä kellekin parhaiten sopii?

Kun kerta on todettu että perimästämme löytyy jopa neandertalia, ja tätäkin vaihtelevissa määrin, niin sehän osoittaa että saatamme olla hyvinkin erilaisia yksilöitä ja jokaisella voisi olla se ihan ikioma sopivin ruokavalio. Ehkäpä tulevaisuudessa, jos kehitys saa kehittyä, tietokoneet räätälöivät jo kehdossaan parkuvalle ihmistaimelle suositukset siitä ruokavaliosta joka olisi juuri hänen geeneilleen sopivin?

 

Juuri näin,mutta silloinhan ei saataisi näitä meheviä uskonsotia ravinnosta aikaiseksi.

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24995
Rousseau

Itse ihmettelen ettei näissä "tervetuloa uusimman terveysvouhotuksen pariin tai tervemenoa ennenaikaiseen hautaan" -jutuissa ikinä kukaan esitä että mitäs jos se olisikin täysin nassukohtaista mikä kellekin parhaiten sopii?

Tälle on selitys, olet yksilö, ei juuri sinulla ole väliä koska tutkimukset tehdään suurilla määrillä ihmisiä.

"Herra ja rouva tulosten keskiarvo" on sitten ne jolle tieteellisesti voidaan suoraan suositellaan näitä asoita ei suoraan sinulle henkilökohtaisesti koska tutkimukset eivät ole todentaneet että juuri sinun suhteen tulee tutkimuksissa saatu tulos. Tutkimus antaa vain isomman todennäköisyyden että tämä sopii myös sinulle kuin jokin toinen vaihtoehto mutta siitä ei ole varmuutta.

Esimerkkinä jos suolankulutusstatiikoista nähdään että Suomalaiset keskimäärin kuluttavat vaikkapa 50% enemmän suolaa mitä tutkimusten mukaan olisi tervellistä niin Suomalaisille suositellaan suolan vähennystä mutta samalla suosittelija ei voi tietää käytätkö juuri sinä suolaa liikaa verrattuna optimaaliseen. Eli vastaanottajan pitää ymmmärtää suosittelun sanoma ja oma tilanteensa siihen.   

Jodi
Liittynyt27.2.2014
Viestejä2187

http://www.scientificamerican.com/article/its-time-to-end-the-war-on-salt/

Yksi tyhjästä pieraistu dogmi saa kyytiä. Yhteyttä suolan vaikutuksista verenpaineeseen ja sydäntauteihin ei ollutkaan. 

"Fears over salt first surfaced more than a century ago. In 1904 French doctors reported that six of their subjects who had high blood pressure—a known risk factor for heart disease—were salt fiends. Worries escalated in the 1970s when Brookhaven National Laboratory's Lewis Dahl claimed that he had "unequivocal" evidence that salt causes hypertension: he induced high blood pressure in rats by feeding them the human equivalent of 500 grams of sodium a day. (Today the average American consumes 3.4 grams of sodium, or 8.5 grams of salt, a day.)"

Montako dogmia syntyy noin vähin eväin ??? Ihminen vetäisi 1,25 kiloa suolaa päivässä!

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24995
Jodi

http://www.scientificamerican.com/article/its-time-to-end-the-war-on-salt/

Yksi tyhjästä pieraistu dogmi saa kyytiä. Yhteyttä suolan vaikutuksista verenpaineeseen ja sydäntauteihin ei ollutkaan. 

"Fears over salt first surfaced more than a century ago. In 1904 French doctors reported that six of their subjects who had high blood pressure—a known risk factor for heart disease—were salt fiends. Worries escalated in the 1970s when Brookhaven National Laboratory's Lewis Dahl claimed that he had "unequivocal" evidence that salt causes hypertension: he induced high blood pressure in rats by feeding them the human equivalent of 500 grams of sodium a day. (Today the average American consumes 3.4 grams of sodium, or 8.5 grams of salt, a day.)"

Montako dogmia syntyy noin vähin eväin ??? Ihminen vetäisi 1,25 kiloa suolaa päivässä!

Jodi, huomaatko mikä tässä on ensinnäkin puuttellista. puhutaan rinnakkain ruokasuolasta joka on natriumkloridia ja sitten puhtaasta natriumista. jos suolaa (natriumkloridia) tutkitaan pitää tutkia sekä natriumin että kloridin vaikutukset yhdessä. Ei voi valita vain esim natriumia ja jättää kloridia pois ja sanoa että "koska natrium vaikuttaa täten myöskin suola vaikuttaa täten".

 

 

Jodi
Liittynyt27.2.2014
Viestejä2187
jussipussi
Jodi

http://www.scientificamerican.com/article/its-time-to-end-the-war-on-salt/

Yksi tyhjästä pieraistu dogmi saa kyytiä. Yhteyttä suolan vaikutuksista verenpaineeseen ja sydäntauteihin ei ollutkaan. 

"Fears over salt first surfaced more than a century ago. In 1904 French doctors reported that six of their subjects who had high blood pressure—a known risk factor for heart disease—were salt fiends. Worries escalated in the 1970s when Brookhaven National Laboratory's Lewis Dahl claimed that he had "unequivocal" evidence that salt causes hypertension: he induced high blood pressure in rats by feeding them the human equivalent of 500 grams of sodium a day. (Today the average American consumes 3.4 grams of sodium, or 8.5 grams of salt, a day.)"

Montako dogmia syntyy noin vähin eväin ??? Ihminen vetäisi 1,25 kiloa suolaa päivässä!

Jodi, huomaatko mikä tässä on ensinnäkin puuttellista. puhutaan rinnakkain ruokasuolasta joka on natriumkloridia ja sitten puhtaasta natriumista. jos suolaa (natriumkloridia) tutkitaan pitää tutkia sekä natriumin että kloridin vaikutukset yhdessä. Ei voi valita vain esim natriumia ja jättää kloridia pois ja sanoa että "koska natrium vaikuttaa täten myöskin suola vaikuttaa täten".

Mutta jo tuo suhteellinen annos on mieletön todisteena mistään. Ehkä rotille suola ei ole kelvannut, mutta natrium on? Toisaalta natriun taitaa olla hyper-reaktiivinen. http://www02.oph.fi/etalukio/opiskelumodulit/kemia/labra/natriumb.html

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

BCK
Liittynyt9.7.2010
Viestejä5700
Moonis
BCK
blogi

Maito on ollut suomalaisille niin merkittävä, ja luonnollinen, ravinnon lähde, että vähintään liputuspäivä olisi paikallaan.

Eee. Mitä luonnollista siinä on, että syö toisen eläinlajin vauvanruokaa?

(Ei silti, tykkään maidosta, ja maitotuotteista.) 

Kummallinen ajatus ryhtyä erittelemään syömisiä sen mukaan mihin ne on tarkoitettu. Mihin se itse lehmä on tarkoitettu? Onko se luonnollista ruokaa ihmiselle?

Ihminen voi pistellä poskeen koko lehmän jos nikseen tulee. Ja miksei myös sitä vauvaakin, eli vasikkaa. Mikä maidon juomisesta tekisi jotenkin luonnotonta?

No eikö se ole sinun edes pikkuisen julmaa, että vasikka ei pääse imemään emänsä nisää, ja että lehmä ei pääse imettämään vasikkaansa, ja kumpikaan eivät pääse toteuttamaan lajikohtaista käyttäytymistä? Tosin tehokarjanhoidossa tämä lienee vain pieni lisä siinä kohtelussa, johon lehmät alistetaan. Lihan syömiseen vertaaminen ei täysin ole relevanttia, koska lehmän kuoleminen kestää vain hetken, mutta synkeä elämä kestää pidempään.

Joskus muistan lukeneeni tutkimuksesta, jonka lopputulema oli, että emän maito on parasta ravintoa kasvavalle vasikalle. Aika jännä, että tämä on yllätys jollekulle.

Opettaja
Liittynyt22.7.2011
Viestejä1828
jussipussi

Esimerkkinä jos suolankulutusstatiikoista nähdään että Suomalaiset keskimäärin kuluttavat vaikkapa 50% enemmän suolaa mitä tutkimusten mukaan olisi tervellistä niin Suomalaisille suositellaan suolan vähennystä mutta samalla suosittelija ei voi tietää käytätkö juuri sinä suolaa liikaa verrattuna optimaaliseen. Eli vastaanottajan pitää ymmmärtää suosittelun sanoma ja oma tilanteensa siihen.   

Luulisi nyt sinun miljoona tutkimusta floodanneena olevan tietoinen siitä, että Suomessa kaikki saavat liikaa suolaa, vai mahdatko niitä itsekään ehtiä lukemaan.

Mitä tuohon optimaalisuuteen ylipäätään tulee, niin myös yksilöille taitaa olla optimaalista se, että syö monipuolisesti ja kohtuullisesti. Ja jos nyt sitten joku maito tai ruisleipä aiheuttaa itselle ilmavaivoja, niin ei sitä tarvitsisi kaikilta muilta kieltää, pitäisi vaan omana häpeänään.

jepajee
Liittynyt29.12.2009
Viestejä19809

Suola on mausteena mauste, eikä ravintoaine.

 “X is powerful. It kills. Mostly x's.”

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24995
Opettaja

Luulisi nyt sinun miljoona tutkimusta floodanneena olevan tietoinen siitä, että Suomessa kaikki saavat liikaa suolaa, vai mahdatko niitä itsekään ehtiä lukemaan.

"Opettaja is back"

Onko joku/jokin erikseen vienyt sinulta kyvyn ajatella omilla aivoillasi?

Tein juuri päätökseni että "Opettaja" saa minun puolesta jäädä harhoihinsa, en korjaile/oikaise enää sinun virheellisiä väittämiä täällä.

Onnea matkaan valitsemallasi tiellä!

Opettaja
Liittynyt22.7.2011
Viestejä1828
jussipussi
Opettaja

 

Luulisi nyt sinun miljoona tutkimusta floodanneena olevan tietoinen siitä, että Suomessa kaikki saavat liikaa suolaa, vai mahdatko niitä itsekään ehtiä lukemaan.

 

"Opettaja is back"

Onko joku/jokin erikseen vienyt sinulta kyvyn ajatella omilla aivoillasi?

Tein juuri päätökseni että "Opettaja" saa minun puolesta jäädä harhoihinsa, en korjaile/oikaise enää sinun virheellisiä väittämiä täällä.

Onnea matkaan valitsemallasi tiellä!

 

 

Kiva ettet ole häiritsemässä. En minäkään sinun juttujasi lue.

Mutta kerta kiellon päälle:

 

En tiedä, mitä aivoissani on vialla, ehkä joku kertoo, kun päättelyketjuni on seuraava:

1. Suolan (NaCl) fysiologinen tarve on 2 g / vuorokausi.

2. Lähes kaikki saavat yli  5 g/vrk.

(Tässä nyt kyllä hieman fuulaan; tuo lähes kaikki on pikkuisen epävarmaa, tutkittua tietoa on, että amerikkalaisista vain 0,02 % saa alle 5 g, mutta Suomihan on pieni Amerikka.)

3. Edelleen päättelen, että jos jotakin saa yli tarpeen, se on liikaa.

Siis: kaikki saavat liikaa suolaa

 

(Tuo "kaikki" on tietysti pienoista kärjistystä, mutta noiden tietojen perusteella näin on oikeampi sanoa, kuin "lähes kaikki".)

Rousseau
Liittynyt13.11.2009
Viestejä16844

Laumojan tarkastelun ja keskiarvot ymmärtää kyllä. Mutta ei vihapäistä vouhotusta joka jollakin ihmisillä on perusmoodi. Esim. on joitakin maitoa vihaavia ihmisiä jotka suu vaahdossa huutavat sitä näkemystään ja yrittävät survoa vaikka väkisin muidenkin ihmisten kurkusta alas että maito ei kuulu ihmisen ruokavalioon. Väkisinkin tosiaankin tulee mieleen sanoa että omat ilmavaivasi ovat oma ongelmasi.

Saahan sitä tietysti innostua, ehkäpä elämä on mielenkiintoisempaa kun on innostunut. Kaikenlaista kallellaan oloa eli myönteisyyttä on itsellänikin ollut kaikenlaiseen aina silloin tällöin, mutta jokin aina estää siitä että ryhtyisi aivan fanaattiseksi. Hankinen laiskuus? Mentaliteetilla "älä äijä tärise".

Pine
Liittynyt5.3.2012
Viestejä233

Hyvä blogikirjoitus minustakin. Maito on lähes täydellinen ravintoaine. Laktaasia sietäville sen hyödyt ylittävät mahdolliset haitat moninkertaisesti.

Jottei kirjoituksesta tulisi väärää kuvaa niin olisi vielä syytä mainita että laktaasin sietoon liittyviä ihmisen variaatioita tunnetaan useita, jotka ovat syntyneet toisistaan riippumatta eri aikaan eri alueilla. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisilla paimentolaisilla on täysin eri variaatiot kuin täällä Pohjois-Euroopassa. Asiasta on ilmestynyt juuri hiljattain AJHG:n artikkeli: Genetic Origins of Lactase Persistence and the Spread of Pastoralism in Africa. Yhtä kaikki näiden variaatioiden nopea yleistyminen kertoo vahvasta positiivisesta valinnasta ja maidon merkityksestä ravintolähteenä.

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2234
jussipussi
"Herra ja rouva tulosten keskiarvo" on sitten ne jolle tieteellisesti voidaan suoraan suositellaan näitä asoita ei suoraan sinulle henkilökohtaisesti koska tutkimukset eivät ole todentaneet että juuri sinun suhteen tulee tutkimuksissa saatu tulos.

Päteekö tämä natriumin ohessa muihinkin alkuaineisiin, kuten lyijyyn, kadmiumiin uraaniin ja elohopeaan ?

Siis "Tervetuloa kotiini Ayerveda-hoitomuoto ja Himalaya-suola (em. myrkyllisine luonnonmukaisine alkuaineineen) koska minähän en kuitenkaan ole se "Herra keskiarvo" vaan yksilö!"
?

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä189

Eläimet kyllä voivat jatkaa maidon käyttöä pidempään, jos ne eivät koskaan lopeta maidon juomista. Kissoille ei suositella maitoa, koska suurimmalle osalle se aiheuttaa vatsavaivoja.

L
Liittynyt17.3.2005
Viestejä7006

Opettaja

Kirjoitit:

“Siis: kaikki saavat liikaa suolaa”

Liiallisella suolalla ei näyttäsi olevan merkitystä terveyden kannalta, vaikka Opettajan varma tieto (ikivanha Pohjois-Karjala –tutkimus, oletan) niin kertookin.

“However, a meta-analysis published in The Journal of Hypertension found no strong evidence that reducing salt intake affects the risk of heart attack, stroke or death in people with normal or high blood pressure. Furthermore, the Journal of the American Medical Association has reported that those excreting less salt (thus, presumably ingesting less) were at increased risk of dying from heart disease.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_salt

Edes terveyshysteerikon ei siis tarvitse syödä mautonta paskaa.

Jodi
Liittynyt27.2.2014
Viestejä2187

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Opettaja
Liittynyt22.7.2011
Viestejä1828
L

Edes terveyshysteerikon ei siis tarvitse syödä mautonta paskaa.

Maistuuko se suolattuna paremmalta?

waffeli
Liittynyt24.3.2014
Viestejä1

Oikeastaan maidon rasvojen koostumus on saattanut olla kovinkin paljon parempi ennen. Riippuu paljon lehmien syömästä rehusta onko rasva tyydyttynyttä vai tyydyttymätöntä. Esimerkiksi apilarehu lisää tyydyttymättömien rasvojen määrää maidossa. Apila ei vaan tuota yhtä suuria satoja kuin yleiset nurmikasvit, joten sen käyttö on vähäisempää. Luomutiloilla tosin on rehu usein apilapitoista, joten luomumaito olisi oletettavasti terveellisin vaihtoehto maidoista, tai sitten rasvaton maito? 

Jodi
Liittynyt27.2.2014
Viestejä2187

Juuri eilen jossain sattui silmiin maininta että maidon kuorinta vie sen terveysetua.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24995
MrKAT
jussipussi
"Herra ja rouva tulosten keskiarvo" on sitten ne jolle tieteellisesti voidaan suoraan suositellaan näitä asoita ei suoraan sinulle henkilökohtaisesti koska tutkimukset eivät ole todentaneet että juuri sinun suhteen tulee tutkimuksissa saatu tulos.

 

Päteekö tämä natriumin ohessa muihinkin alkuaineisiin, kuten lyijyyn, kadmiumiin uraaniin ja elohopeaan ?

 

Siis "Tervetuloa kotiini Ayerveda-hoitomuoto ja Himalaya-suola (em. myrkyllisine luonnonmukaisine alkuaineineen) koska minähän en kuitenkaan ole se "Herra keskiarvo" vaan yksilö!" ?

Kannattaa mieluummin mennä oikeaan lääkäriin jos joku vaiva on. Ja saahan sitä suolaa lähempääkin.

 

 

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24995
Jodi
jussipussi
Jodi

http://www.scientificamerican.com/article/its-time-to-end-the-war-on-salt/

Yksi tyhjästä pieraistu dogmi saa kyytiä. Yhteyttä suolan vaikutuksista verenpaineeseen ja sydäntauteihin ei ollutkaan. 

"Fears over salt first surfaced more than a century ago. In 1904 French doctors reported that six of their subjects who had high blood pressure—a known risk factor for heart disease—were salt fiends. Worries escalated in the 1970s when Brookhaven National Laboratory's Lewis Dahl claimed that he had "unequivocal" evidence that salt causes hypertension: he induced high blood pressure in rats by feeding them the human equivalent of 500 grams of sodium a day. (Today the average American consumes 3.4 grams of sodium, or 8.5 grams of salt, a day.)"

Montako dogmia syntyy noin vähin eväin ??? Ihminen vetäisi 1,25 kiloa suolaa päivässä!

Jodi, huomaatko mikä tässä on ensinnäkin puuttellista. puhutaan rinnakkain ruokasuolasta joka on natriumkloridia ja sitten puhtaasta natriumista. jos suolaa (natriumkloridia) tutkitaan pitää tutkia sekä natriumin että kloridin vaikutukset yhdessä. Ei voi valita vain esim natriumia ja jättää kloridia pois ja sanoa että "koska natrium vaikuttaa täten myöskin suola vaikuttaa täten".

Mutta jo tuo suhteellinen annos on mieletön todisteena mistään. Ehkä rotille suola ei ole kelvannut, mutta natrium on? Toisaalta natriun taitaa olla hyper-reaktiivinen. http://www02.oph.fi/etalukio/opiskelumodulit/kemia/labra/natriumb.html

Laitetaan suolasta tuoreen meta analyysin muodossa, eiköhän tästäkin synny keskustelua...

The study actually shows that both too much salt and too little are harmful, said Graudal.

"Salt intake above 12,000 mg [milligrams] is associated with increased risk of cardiovascular disease and mortality," he said. In other words, high levels of daily salt intake could shorten a person's life span and raise their risk for heart disease.

And Graudal noted that the same effect is seen at the other end of the spectrum, when too little salt is taken in each day.

The safest range? Between 2,645 and 4,945 mg of salt a day, the study authors said. And most of the world's populations consume that amount, according to background information in the study.

The new analysis contradicts current public health policy in the United States, but is unlikely to change it.

http://www.webmd.com/food-recipes/news/20140402/cdc-salt-guidelines-too-low-for-good-health-study-suggests

Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkija Zürichin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014