Onko vitamiinien jättiannoksista hyötyä? Ainakin wc-pöntön vitamiinitaso kohoaa. Samoin riskit.

Iltasanomien päivän lööppi kirkuu: Vitamiinipillereistä voi saada syövän. Varoitus pohjaa Science Translational Medicinen julkaisemaan ruotsalaistutkimukseen, jonka Suomessa uutisoi ensimmäisenä Tiede-lehti.

Tieto ei ole varsinaisesti uutinen. Vitamiinilisien riskeistä raportoi jo suuri suomalainen syövänehkäisytutkimus Setti parikymmentä vuotta sitten.
 
Vitamiinilisien suojavaikutus oli 1980-luvun lääketieteen suuria lupauksia. Myös todistusaineisto vaikutti vakuuttavalta. Koeputkessa antioksidantit — vitamiinit ja hivenaineet — näyttivät suojaavan soluja, ja eläinkokeissa ne estivät niin syöpää kuin sepelvaltimotautia. Tiedeyhteisö hurahti: polkaistiin käyntiin toistakymmentä jättimäistä koetta antioksidanttien syöpäsuojan selvittämiseksi. Paloi aikaa, rahaa ja tupakkia. Tulokset jäivät laihoiksi. Mega-annoksilla ei saatu aikaan ihmeitä. Haittojakin ilmeni lisää. Ruotsalaistutkimus kertoo niistä yhden.
 
Antioksidanttihypoteesin murentuminen ei ole ainutkertainen tapahtuma. Näin tiede toimii. Vallitseva tieteellinen käsitys on voimassa niin kauan kuin havainnot sitä tukevat. Kun tehdään tieteellisesti päteviä havaintoja, jotka eivät enää istu entiseen selitysmalliin, siihen syntyy säröjä. Kun poikkeavia havaintoja kertyy lisää, vallitseva käsitys muuttuu. Antioksidantteja ei enää pidetä ihmerohtona.

Jos tiede nähdään jonkinlaisena lopullisena totuutena maailmasta, ollaan harhateillä. Vielä sata vuotta sitten liki kaikki kemistit uskoivat, että aineen palaessa siitä irtoaa flogiston-nimistä ainetta. Kunnes tuli Antoine Lavoisier, joka osoitti, että palaminen onkin aineen yhtymistä happeen. Lukemattomat muut tieteelliset oletukset ovat puhjenneet kuin kuplat. Jos tieteen historia jotain osoittaa, se on tämä: mikään ei ole lopullista eikä varmaa. Ei ole tieteellisesti todistettuja totuuksia, ainoastaan pienempiä ja suurempia todennäköisyyksiä.  

Yksi on kuitenkin varma. Jos joku haluaa lisätä vessanpyttynsä vitamiinipitoisuutta, se onnistuu jättiannoksia syömällä. Mahdolliset riskit jäävät pillerin popsijalle.

Toinenkin asia tiedetään. Hedelmät ja kasvikset eivät ainakaan aiheuta sellaisia haittoja, joita pillerikuureilla voi olla. Normaaliravinnosta on oikeastaan mahdotonta saada niin suurta antioksidanttiannosta, että sillä olisi haittaa terveydelle.

Kommentit (32)

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991

Kuinka paljon Jukka on asiaan paneutunut vai onko lehtien lööpit ne jotka ohjaa Jukan ymmärrystä /käsitystä aiheesta?

Yhteen hiirikokeeseenko Tiede ja Tiede Lehti nojaa ymmärryksessään?

Montako tutkimusta haluat antioksidanteista jotka antavat täysin vastakkaisen tuloksen esim 53p aktivoinnin suhteen?

Tuossa lämmittelyksi.

http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/antioksidantti_voi_ruokkia_syopää

Tuolta voit myös lukea antioksidanttien vaikutuksista, jostain kumman syystä näitä tutkimuksia ei näy lööpeissä. Mikäköhän on syynä?

http://www.tiede.fi/keskustelu/57398/ketju/c_vitamiini_ja_sen_fysiologiset_vaikutukset

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991
Vitamins E and C are safe across a broad range of intakes.

As safety guidance, tolerable upper intake levels have been established by the Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, at 1000 mg for vitamin E and 2000 mg for vitamin C in adults. Many clinical trials with these vitamins have involved subjects with various diseases, and no consistent pattern of adverse effects has occurred at any intake. 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15817846

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991
Does vitamin E prevent or promote cancer?

Abstract

The cancer preventive activity of vitamin E has been suggested by many epidemiologic studies. However, several recent large-scale human trials with α-tocopherol, the most commonly recognized and used form of vitamin E, failed to show a cancer preventive effect. The recently finished follow-up of the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT) even showed higher prostate cancer incidence in subjects who took α-tocopherol supplementation. The scientific community and the general public are faced with a question: "Does vitamin E prevent or promote cancer?" Our recent results in animal models have shown the cancer preventive activity of γ- and δ-tocopherols as well as a naturally occurring mixture of tocopherols, and the lack of cancer preventive activity by α-tocopherol. On the basis of these results as well as information from the literature, we suggest that vitamin E, as ingested in the diet or in supplements that are rich in γ- and δ-tocopherols, is cancer preventive; whereas supplementation with high doses of α-tocopherol is not.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22490437

fenoxi
Liittynyt12.12.2013
Viestejä201
jussipussi
Vitamins E and C are safe across a broad range of intakes.

 

As safety guidance, tolerable upper intake levels have been established by the Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, at 1000 mg for vitamin E and 2000 mg for vitamin C in adults. Many clinical trials with these vitamins have involved subjects with various diseases, and no consistent pattern of adverse effects has occurred at any intake. 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15817846

 

Esimerkiksi liiallinen E-vitamiinin saanti voi aiheuttaa (aivo)verenvuotoja, mikä ei välttämättä näy kaikissa tutkimuksissa.

Enempää ei aihe kiinnosta, koska postailet ketjut täyteen linkkejä, kommentoimatta asioita itse mitenkään.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991
fenoxi
jussipussi
Vitamins E and C are safe across a broad range of intakes.

 

As safety guidance, tolerable upper intake levels have been established by the Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, at 1000 mg for vitamin E and 2000 mg for vitamin C in adults. Many clinical trials with these vitamins have involved subjects with various diseases, and no consistent pattern of adverse effects has occurred at any intake. 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15817846

 

Esimerkiksi liiallinen E-vitamiinin saanti voi aiheuttaa (aivo)verenvuotoja, mikä ei välttämättä näy kaikissa tutkimuksissa.

Enempää ei aihe kiinnosta, koska postailet ketjut täyteen linkkejä, kommentoimatta asioita itse mitenkään.

Ei minun niitä tarvitse erikseen kommentoida, niissä on tutkijoiden johtopäätökset. Minun mielipiteellä tällaisissa asioissa ei ole merkitystä vaan tieteellisillä näytöillä. 

Mitä hyötyä sinun väitteistäsi on jos niitä et voi todentaa tutkimuksellisesti?

 

Jukka Ruukki Editor in Chief
Liittynyt27.11.2013
Viestejä60

Kiitos kommenteista. Esimerkiksi p53:n aktivointi ei vielä kerro mitään. Vitamiinien syöpäsuoja pitää osoittaa SETTin kaltaisissa suurissa syövänehkäisytutkimuksissa. Niiden tulokset ovat olleet antioksidanttihypoteesin näkökulmasta pettymyksiä. Vähän hyötyjä, mutta yllättäviä haittoja.

Yksi rottakoe ei tosiaan tee, mutta tulokset ovat aika lailla samansuuntaisia.

 

 

 

Neonomide
Liittynyt23.6.2005
Viestejä13269

Viime joulukuun Annals of Internal Medicine -lehden numerossahan ne vitamiinilisät tyrmättiin ehkä pahiten viime aikoina, usean artikkelin voimin. Mukana suuria kontrolloituja annosvastetutkimuksia. Alla aihetta käsittelevä pääkirjoitus:

 

http://annals.org/article.aspx?articleid=1789253

 

Noita tutkimuksia on jo kritisoitu useasta asiasta, kuten siitä että tutkimuksissa käytetyt ravintolisät on todettu tehottomiksi jo aiemmin, eivätkä tutkimukset siten tuo paljoakaan uutta tietoa. Sitäkin suuremmalla syyllä olisi syytä luopua tutkittujen ravintolisien hypettämisestä.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide
Liittynyt23.6.2005
Viestejä13269

Lainausta edeltä:

"In conclusion, β-carotene, vitamin E, and possibly high doses of vitamin A supplements are harmful. Other antioxidants, folic acid and B vitamins, and multivitamin and mineral supplements are ineffective for preventing mortality or morbidity due to major chronic diseases. "

 

SETTI tutki noista jo E-vitamiinia (d-alfatokoferoli) ja beetakaroteenia. A-vitamiinin (retinoli) haitallisuus lisänä, kuten asiaton rautavalmisteiden käyttökin, on myös tiedetty jo kauan.

Itse jäin tosiaan pohtimaan, mitä uutta nuo tutkimukset oikeasti keskusteluun toivat. D-alfa-muotoinen E-vitamiini kuluttaa gammatokoferolivarastoja ja siten heikentää antioksidanttistatusta, etenkin suurempina annoksina (satoja milligrammoja). Foolihapon ja ravinnon folaattien ero on samoin tunnettu jo pitkän aikaa, korkeat A-vitamiinipitoisuudet taas ovat lisänneet sikiöiden kehityshäiriöitä ja lisänneet jopa kokonaiskuolleisuutta, vaikka samaan olisi nautittu D-vitamiinia. (joka voi hieman alentaa kokonaisukuolleisuutta, ainakin iäkkäillä ja pitkässä juoksussa). Beetakaroteeni samoin eroaa yksin saatuna porkkanansyönnistä jo siinä, että porkkanasta saa paljon alfakaroteenia joka on todella hyödylliseltä.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Petri Riikonen
Liittynyt16.3.2005
Viestejä245

Sen uutisoimamme hiiri- ja ihmissolututkimuksen pointtina ei siis ollut osoittaa antioksidanttien riskejä, jotka on jo aiemmin osoitettu. Pointtina oli tarjota yksi selittävä mekanismi riskeille.

RedTwilight
Liittynyt29.12.2010
Viestejä349

Yksi ongelma jos katsotaan asiaa pelkästään (ihmisten) kuolleisuuden kannalta on se, että nykylääketiede ja terveydenhoito pystyy usein aika hyvin hoitamaan terveyshaittoja ja sairauksia, ja pitämään ihmisen hengissä lääkkeillä, vaikkakaan ei niin terveenä.

Sinänsä kai nykyään kukaan ei enää kiellä lisä D-vitamiinin hyötyjä varsinkaan pohjoisen asukkaille. Voi olla että muutaman vuoden kuluttua esim. C:n arvostus nousee vastaavasti yleisemminkin pinnalle.

Ongelma on myöskin niputtaminen, eli niputetaan kaikki samaan läjään ja puhutaan yleisesti antioksidanteista tai vitamiineista. Vähän samaa kuin virallisessa huume keskustelussa -> huume kuin huume.

-:)lauri
Liittynyt13.5.2005
Viestejä25141
RedTwilight

Yksi ongelma jos katsotaan asiaa pelkästään (ihmisten) kuolleisuuden kannalta on se, että nykylääketiede ja terveydenhoito pystyy usein aika hyvin hoitamaan terveyshaittoja ja sairauksia, ja pitämään ihmisen hengissä lääkkeillä, vaikkakaan ei niin terveenä.

 

Sinänsä kai nykyään kukaan ei enää kiellä lisä D-vitamiinin hyötyjä varsinkaan pohjoisen asukkaille. Voi olla että muutaman vuoden kuluttua esim. C:n arvostus nousee vastaavasti yleisemminkin pinnalle.

 

Ongelma on myöskin niputtaminen, eli niputetaan kaikki samaan läjään ja puhutaan yleisesti antioksidanteista tai vitamiineista. Vähän samaa kuin virallisessa huume keskustelussa -> huume kuin huume.

 

Päin vastoin. Se on osoitettu varsin selvästi, ettei vitamiinien popsimisesta ole juurikaan mitään hyötyä terveille aikuisille.

Riittoisampi keskustelukumppani.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991

Tässä näitä antioksidantteja.

Tocopherols and tocotrienols as anticancer treatment for lung cancer: future nutrition.   Abstract

Nutrition has been known for ages to shield the immune system against several formulations that deregulate normal DNA repair mechanisms, and induce tumorigenesis. Vitamins and in specific Vit E and its members tocopherols (α-, β-, γ-, δ-) and tocotrienols (α-, β-, γ-, δ-) have demonstrated strong association with the prevention of cancer and inhibition of tumor, both in vitro and in vivo. Vitamin E has also demonstrated effective role against chemotherapy resistant cancer cell evolution and a protective role in acute interstitial disease. Several formulations of Vitamin E have been investigated conjugated with different carriers as nano-formulations and administered in different forms. Additionally, several tumorigenic pathways have been investigated separately in an effort to identify which member of Vitamin E inhibits efficiently every pathway. Vitamin E presented efficiency against specific subhistology types of lung cancer. Finally, in the current work up to date information regarding novel formulations with Vitamin E and inhibition pathways are going to be presented and commented.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23825772

jepajee
Liittynyt29.12.2009
Viestejä19809

Muistelin että E-vitamiiniin liittyy suurempi kuolleisuus kuin verrokkeihin, ja niinhän se menee.

In a study published in The New England Journal of Medicine in 1994, 29,000 Finnish men, all smokers, had been given daily vitamin E, beta carotene, both or a placebo. The study found that those who had taken beta carotene for five to eight years were more likely to die from lung cancer or heart disease.

Two years later the same journal published another study on vitamin supplements. In it, 18,000 people who were at an increased risk of lung cancer because of asbestos exposure or smoking received a combination of vitamin A and beta carotene, or a placebo. Investigators stopped the study when they found that the risk of death from lung cancer for those who took the vitamins was 46 percent higher.

Then, in 2004, a review of 14 randomized trials for the Cochrane Database found that the supplemental vitamins A, C, E and beta carotene, and a mineral, selenium, taken to prevent intestinal cancers, actually increased mortality.

Another review, published in 2005 in the Annals of Internal Medicine, found that in 19 trials of nearly 136,000 people, supplemental vitamin E increased mortality. Also that year, a study of people with vascular disease or diabetes found that vitamin E increased the risk of heart failure. And in 2011, a study published in the Journal of the American Medical Association tied vitamin E supplements to an increased risk of prostate cancer.

Finally, last year, a Cochrane review found that “beta carotene and vitamin E seem to increase mortality, and so may higher doses of vitamin A.”

What explains this connection between supplemental vitamins and increased rates of cancer and mortality? The key word is antioxidants.

Antioxidation vs. oxidation has been billed as a contest between good and evil. It takes place in cellular organelles called mitochondria, where the body converts food to energy — a process that requires oxygen (oxidation). One consequence of oxidation is the generation of atomic scavengers called free radicals (evil). Free radicals can damage DNA, cell membranes and the lining of arteries; not surprisingly, they’ve been linked to aging, cancer and heart disease.

To neutralize free radicals, the body makes antioxidants (good). Antioxidants can also be found in fruits and vegetables, specifically in selenium, beta carotene and vitamins A, C and E. Some studies have shown that people who eat more fruits and vegetables have a lower incidence of cancer and heart disease and live longer. The logic is obvious. If fruits and vegetables contain antioxidants, and people who eat fruits and vegetables are healthier, then people who take supplemental antioxidants should also be healthier. It hasn’t worked out that way.

The likely explanation is that free radicals aren’t as evil as advertised. (In fact, people need them to kill bacteria and eliminate new cancer cells.) And when people take large doses of antioxidants in the form of supplemental vitamins, the balance between free radical production and destruction might tip too much in one direction, causing an unnatural state where the immune system is less able to kill harmful invaders. Researchers call this the antioxidant paradox.

http://www.nytimes.com/2013/06/09/opinion/sunday/dont-take-your-vitamins.html?_r=0

 “X is powerful. It kills. Mostly x's.”

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991
Jukka Ruukki Editor in Chief

Kiitos kommenteista. Esimerkiksi p53:n aktivointi ei vielä kerro mitään. Vitamiinien syöpäsuoja pitää osoittaa SETTin kaltaisissa suurissa syövänehkäisytutkimuksissa. Niiden tulokset ovat olleet antioksidanttihypoteesin näkökulmasta pettymyksiä. Vähän hyötyjä, mutta yllättäviä haittoja.

Yksi rottakoe ei tosiaan tee, mutta tulokset ovat aika lailla samansuuntaisia.

Silloin tämä mitattu E vitamiinin vaikutus p53 sitä vaimentavasti ei ole oleellista nostaa esille tästäkään tutkimuksessa josta uutisoitiin?

Hiiritutkimuksia löytyy "pilvin pimein suuntaan jos toiseen", niistä ei mielestäni ole järkevää repiä lööppejä kumpaankaan suuntaan suoraan vaikutuksista ihmisten suhteen ja varsinkaan yleisnimikkeillä. Noh eihän ne lööpit perustukkaan järkevyyteen vaan lehden myynnin edistämiseen.

Ongelmahan kansallisilla tasoilla ei ole missään nimessä antioksidanttien liikasaanti vaan niiden suhteellisen yleinen vähäinen saanti. Esim Suomessa emme tosiaankaan keskimäärin voi rehvastella antioksidanttien saanilla. 

Esimerkiksi vain noin 10% suomalaisista syö suositellut 5 annosta kasviksi ja hedelmiä päivässä. 

Rasvaliukoisten antioksidanttienkaan saanti ei todennäköisesti ole suositetuilla tasoilla.

Maailmalta esimerkkinä E vitamiinin suhteen: 

"A much more important issue is that more than 90 percent of people in the U.S. have inadequate levels of vitamin E in their diet."

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130415151434.htm

Antaa tutkijoiden tutkia, isot pitkäkestoiset ja hyvin suunnitellut tutkimukset kertoo sitten lisää.

Pienenä esimerkkinä Itä-Suomen yliopiston suunnalta. Tämä antioksidanttitutkimus on hyvin laaja kenttä.

Several forms of vitamin E protect against memory disorders,study says

Date: January 7, 2014    

Source: University of Eastern Finland  

Elderly people with high serum vitamin E levels are less likely to suffer from memory disorders than their peers with lower levels, according to a study published recently. According to the researchers, various forms of vitamin E seem to play a role in memory processes.

Studies investigating the link between vitamin E and memory disorders have usually focused on a single form of vitamin E, namely α-tocopherol, which is also used in vitamin E supplements. However, vitamin E exists in eight different natural forms, tocopherols and tocotrienols, all of which have antioxidant properties.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140107102640.htm

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2234

-Vitamiinit on suuri kupla

-Vitamiinit on kymmenien miljardien suurbisnes

-Vitamiineja popsitaan turhaan

-Vitamiineja myy suuret lääkeyritykset käyttäen "viattoman näköisiä" bulvaaneja pikkuyrityksiä

-Vitamiineja tehdään usein keinotekoisista aineista, teollisuuskemikaaleista tehtaissa, usein karsinogeenisilla käsittelyillä ja -säteilytyksellä.

-C-vitamiinia tehdään geenimuunnelluilla (GMO) eliöillä.

Vieläkö maistuu ? Faktat.. ;D

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991
Ascorbate supplementation inhibits growth and metastasis of B16FO melanoma and 4T1 breast cancer cells in vitamin C-deficient mice.

In conclusion, ascorbate supplementation hinders metastasis, tumor growth and inflammatory cytokine secretion as well as enhanced encapsulation of tumors elicited by melanoma and breast cancer cell challenge in gulo KO mice.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583641/

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991

Suonensisäinen C vitamiini, Kaksoissokko ja lumekontrolloitu kliininen turvallisuustriali vakavan verenmyrkytyksen hoitoon.

Phase I safety trial of intravenous ascorbic acid in patients with severe sepsis.

Abstract

BACKGROUND:

Parenterally administered ascorbic acid modulates sepsis-induced inflammation and coagulation in experimental animal models. The objective of this randomized, double-blind, placebo-controlled, phase I trial was to determine the safety of intravenously infused ascorbic acid in patients with severe sepsis.

METHODS:

Twenty-four patients with severe sepsis in the medical intensive care unit were randomized 1:1:1 to receive intravenous infusions every six hours for four days of ascorbic acid: Lo-AscA (50 mg/kg/24 h, n = 8), or Hi-AscA (200 mg/kg/24 h, n = 8), or Placebo (5% dextrose/water, n = 8). The primary end points were ascorbic acid safety and tolerability, assessed as treatment-related adverse-event frequency and severity. Patients were monitored for worsened arterial hypotension, tachycardia, hypernatremia, and nausea or vomiting. In addition Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) scores and plasma levels of ascorbic acid, C-reactive protein, procalcitonin, and thrombomodulin were monitored.

RESULTS:

Mean plasma ascorbic acid levels at entry for the entire cohort were 17.9 +/- 2.4 muM (normal range 50-70 muM). Ascorbic acid infusion rapidly and significantly increased plasma ascorbic acid levels. No adverse safety events were observed in ascorbic acid-infused patients. Patients receiving ascorbic acid exhibited prompt reductions in SOFA scores while placebo patients exhibited no such reduction. Ascorbic acid significantly reduced the proinflammatory biomarkers C-reactive protein and procalcitonin. Unlike placebo patients, thrombomodulin in ascorbic acid infused patients exhibited no significant rise, suggesting attenuation of vascular endothelial injury.

CONCLUSIONS:

Intravenous ascorbic acid infusion was safe and well tolerated in this study and may positively impact the extent of multiple organ failure and biomarkers of inflammation and endothelial injury.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24484547

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991
Pharmacologic doses of ascorbic acid repress specificity protein (Sp) transcription factors and Sp-regulated genes in colon cancer cells.

This study demonstrates for the first time that the anticancer activities of ascorbic acidare due, in part, to ROS-dependent repression of Sp transcription factors.

Ascorbate is cytotoxic to colon cancer cells. (A) Cell growth inhibition. RKO and SW480 cells were treated with 1 – 3 mM ascorbate for 3 hr and, after 24 hr, cell number was determined as described in the Materials and Methods. Results are expressed as means ± SE for 3 replicate determinations and significant (P<0.05) growth inhibition is indicated (*). Induction of PARP cleavage (B) and necrosis and apoptosis (C) in RKO and SW480 cells. RKO and SW480 cells were treated with 3 mM ascorbate for 3 hr and, after 24 hr, cell lysates were analyzed by western blots for PARP cleavage (B) or were stained with the fluorescent dye kit containing FITC-Annexin V, ethidium homodimer III and Hoechst 3342 and analyzed for apoptosis and necrosis as described in the Materials and Methods.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21919647

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991

Osaako joku vastata miksi näitä muutamia näytteitä/liitämiäni ei näy lehtien sivuilla ja lööpeissä?

 

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991
Cellular and molecular mechanisms of cigarette smoke-induced lung damage and prevention by vitamin C.

CONCLUSION:

p-Benzosemiquinone appears to be a major causative factor of cigarette smoke-induced oxidative protein damage that leads to apoptosis and lung injury. The pathophysiological events are prevented by a moderately large dose of vitamin C.

 

Histopathology of lung sections of guinea pigs exposed to CS showing progressive lung damage and prevention by moderately large dosage of vitamin C. A, Histology of lung sections of guinea pigs fed 1 mg or 15 mg vitamin C; Air, sham controls exposed to air; CS, exposed to CS; stained by hematoxylin and eosin. The number of guinea pigs used in each group was 4. Eight images were analyzed in 4 lung sections (2 images/section/animal) from each group (magnification ×10). B, C, Morphometric Measurements of the number of alveolar air space and surface density (S/V). Values are ± S.D. S/V has been calculated by the formula S/V (surface density) = π/4 × P/A, where P is the mean perimeter (contour length) of air space and A is the area of air space [6]. The number of air spaces and the S/V values calculated after 7, 14 and 21 days of smoke exposure are significantly less (p < 0.05)than that observed after 1 day exposure; * over the bars (Fig. 1 C) indicate p < 0.05 with respect to controls.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2615750/figure/F1/

RedTwilight
Liittynyt29.12.2010
Viestejä349
MrKAT
-Vitamiinit on suuri kupla

-Vitamiinit on kymmenien miljardien suurbisnes

-Vitamiineja popsitaan turhaan

-Vitamiineja myy suuret lääkeyritykset käyttäen "viattoman näköisiä" bulvaaneja pikkuyrityksiä

-Vitamiineja tehdään usein keinotekoisista aineista, teollisuuskemikaaleista tehtaissa, usein karsinogeenisilla käsittelyillä ja -säteilytyksellä.

-C-vitamiinia tehdään geenimuunnelluilla (GMO) eliöillä.

Vieläkö maistuu ? Faktat.. ;D

 

Niin siis mitä väliä sillä on vaikka C-vitamiinia tehtäisiinkin esim. geenimuunnellun petolinnun suolieritteestä, jos sen molekyylirakenne ja bioaktiivisuus on aivan "luonnollista" vastaava?

C:stä ei ainakaan kukaan saa järkyttäviä miljardivoittoja, koska kyseessä on patenttivapaa halpa "bulkkitavara".

En tiedä onko totta että GMO eliöitä käytetään C:n valmistuksessa koska sillä ei ole juuri merkitystä (pelkästään lopputuloksella), mutta yleisesti naurattaa aina nämä tietämättömyyttä hyväksi käyttävät pelottelijat. Geeniteknikka tai geenimuuntelu mainittu -> voi kauhia, on se siis pakko olla myrkkyä!!!

Jaa mutta mites ne lääkkeet sitten, pelkkiä luonnon kasvisuutteita ilmeisesti kaikki.. :-D

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2234

Lääketieteen professori varoittaa:

http://www.forbes.com/sites/stevensalzberg/2013/10/07/the-top-five-vitamins-you-should-not-take/

Miljardibisnes:

This intuition is the basis for the a huge and powerful nutritional supplements industry, which makes billions of dollars each year selling multi-vitamins and high-dose supplements in a bewildering variety.

http://www.forbes.com/sites/stevensalzberg/2011/10/16/a-bad-week-for-the-nutritional-supplements-industry/

John Emsley paljasti C-vitamiinin teon valtavat voitot kirjassaan
Vanity, Vitality and Virility:

http://books.google.fi/books?id=F06i5gEJqSUC&pg=PP66&lpg=PP66&dq=huge+profits+vitamin+C&source=bl&ots=00aMGgs8ds&sig=0BErLcMtwI5KJu_iv9T7-v47vD0&hl=en&sa=X&ei=eo3xUqeJNIfi4wSf8oG4BA&redir_esc=y#v=onepage&q=huge%20profits%20vitamin%20C&f=false

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

RedTwilight
Liittynyt29.12.2010
Viestejä349

No juu. Kyllähän koko teollisuudessa suuret rahat liikkuvat. Mutta rahat jakautuvat hyvin monelle taholle, toisin kuin patenttilääkkeissä. Yksittäinen yritys ei miljardeja tee esim. C:llä.

 

Lääketieteen professori joka varoittelee, voisi edes tarkentaa, että E-Vitamiinistakin on 8 eri muotoa joita pitäisi optimaalisesti saada kaikkia, eikä puhua vain yleisesti E:stä. Jos nyt vetää pelkästään jotain d-alfatokoferolia mitä monet halvat E-vitamiinivalmisteet erityisesti aikaisemmin pelkästään sisältivät, ja joita tod. näk. monessa tutkimuksessa E:nä käytettiin, niin eipä siitä kauheasti varmaan hyötyä tai positiivisia tuloksia tule.

Brainwashed
Liittynyt20.1.2013
Viestejä5785

 

Aika monen mielestä ns akuuttiin vitutukseen (Acutus Iratus Sine Spen) C2H5OH on hyvä lääke.

Melko ikävien sivu ja haittavaikutustensa takia en sitä juurikaan itse käytä, sen sijaan D-vitamiini pilleri päivittäin napsittuna luultavimmin edistää terveyttäni - vai olenko kenties suuren huiputuksen uhri?

Maalaisjärki käteen pillerien popsimisessa, niin kaikki hyvin.

 

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991

Tässäkin oikein mielenkiintoisia löydöksiä.  

Eturauhasen liikakasvu saattaa linkittyä myös eturauhassyöpään joka Suomessa on yleisin miesten syöpätyyppi. Oletan että tästä syystä alla olevaa tutkitaan kyllä lisää. Jään mielenkiinnolla odottelemaan lisätutkimuksia ja mielellään ihmisillä.

Vitamin C supplementation prevents testosterone-induced hyperplasia of rat prostate by down-regulating HIF-1alpha.

Abstract

Benign prostatic hyperplasia (BPH) is a disease that impairs the well-being of many aged men. To alleviate BPH symptoms or to find a cure for this disease, key molecules should be identified that control prostate cell proliferation. Recently, HIF-1alpha has attracted attention in this context, because it is highly expressed in hyperplasic prostates and prevents prostate cell death. Thus, given that vitamin C inhibits HIF-1alpha expression in several malignant tumors, we examined its therapeutic potential in BPH. HIF-1alpha was noticeably induced by testosterone in prostate cells, and this HIF-1alpha induction was abolished by vitamin C. Vascular endothelial growth factor (VEGF) promoter activity reporter assays and semi-quantitative RT-PCR revealed that vitamin C inhibited HIF-1-dependent VEGF expression. Furthermore, HIF-1alpha suppression by vitamin C was rescued by knocking down HIF-prolyl hydroxylase-2, suggesting that vitamin C destabilizes HIF-1alpha via prolyl hydroxylation. Moreover, vitamin C treatment abolished cell proliferation induced by testosterone treatment to the control level. These results suggest that vitamin C inhibits testosterone-induced HIF-1alpha expression and by so doing effectively prevents prostate hyperplasia. In male rats, testosterone treatment for 4 weeks induced prostate hyperplasia. Furthermore, HIF-1alpha and VEGF levels were significantly elevated in hyperplasic prostates. In vitamin C-treated rats, however, most prostate hyperplasia parameters and prostrate HIF-1alpha/VEGF levels were markedly reduced. Accordingly, our findings indicate that vitamin C could be further developed clinically for use as an anti-BPH agent.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19716283

Eturauhasen liikakasvun syyt

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, joka on todettavissa 80 %:lla yli 60-vuotiaista miehistä. Näistä noin 40 % kärsii liikakasvun aiheuttamista oireista.

Itsehoito

Koska eturauhasen liikakasvu on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, sen estämiseksi ei ole keinoja.

 http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk00209

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991
Multivitamin and mineral supplementation in 1,2-dimethylhydrazine induced experimental coloncarcinogenesis and evaluation of free radical status, antioxidant potential, and incidence of ACF.

Abstract

This study was performed to determine the chemopreventive and antioxidant status of multivitamin and mineral (0.01% in drinking water, ad libitum) supplements in 1,2-dimethylhydrazine (DMH)-induced experimental colon carcinogenesis. Experimental colon carcinogenesis wasinduced in male albino Wistar rats by injecting DMH (20 mg·(kg body mass)(-1)) once weekly for 15 consecutive weeks, and administering amultivitamin supplement in 3 regimes (initiation, post-initiation, and entire experimental period) for 32 weeks. We studied lipid peroxidation products (thiobarbituric acid reactive substances, lipid hydroperoxides, conjugated dienes) in the circulation and in the tissues, antioxidantstatus (superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase, glutathione reductase, and non-enzymatic antioxidant-reduced glutathione) of the tissues, aberrant crypt foci (ACF), and histopathological alterations. DMH-induced rats had an increase in lipid peroxidation products and a lower antioxidant status compared with control animals. Multivitamin and mineral supplementation during the initiation, post-initiation, and the entire study period significantly decreased the levels of lipid peroxidation products in circulation and colonic tissues, significantly elevated the activities of the antioxidant enzymes and reduced glutathione to near normalcy in DMH-induced rats. The incidence of ACF was reduced by [corrected] 84.1% in rats supplemented with multivitamin and minerals for the entire study and prevented the colonic tissue from histopathological alterations induced by DMH.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=22185381

PS. Lainaustoiminto pelaa aina välillä....

Kyllähän tässä tutkimista riittää ja seuraava "ymmärryksen taso" on vitamiinien ja hivenaineiden yhteisvaikutukset ja synergiat.

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä241

Koska syöpäsolut ovat erittäin hanakuita ottamaan ravintoa, tuli mieleen, että suhteellisen pienien antioksidanttilisien vaikutuksesta syöpäsolut, saadessaan nämä hyvät ravinnot naapurisoluiltaankin, voivat yhä paremmin ympäristön ennen terveiden solujen vain kuihtuessa. Suuret ja monipuoliset antioksidanttilisät vaikuttaisivat aivan toisin.

Niinpä esimerkiksi antioksidantteja vastustava tutkijaryhmä voi suunnitella kokeen, jossa saadaan negatiivisia tuloksia. Tai he voivat tulkita tulokset yksipuolisesti negatiivisina, niin kuin suomalaisessa Setti-tutkimuksessa taidettiin ensin tehdä.

http://www.violetlight.fi/Ravinto%20ja%20terveys/vitamiinit.htm

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä24991

Uusinta tietoa:

Vitamin C and survival among women with breast cancer: A Meta-analysis.

 

Abstract

BACKGROUND:

The association between dietary vitamin C intake and breast cancer survival is inconsistent and few studies have specifically examined vitamin C supplement use among women with breast cancer. The purpose of this study was to summarise results from prospective studies on the association between vitamin C supplement use and dietary vitamin C intake and breast cancer-specific mortality and total mortality.

METHODS:

Studies were identified using the PubMed database through February 6, 2014 and by examining the references of retrieved articles. Prospective studies were included if they reported relative risks (RR) with 95% confidence intervals (95% CIs) for at least two categories or as a continuous exposure. Random-effects models were used to combine study-specific results.

RESULTS:

The ten identified studies examined vitamin C supplement use (n=6) and dietary vitamin C intake (n=7) and included 17,696 breast cancer cases, 2791 total deaths, and 1558 breast cancer-specific deaths. The summary RR (95% CI) for post-diagnosis vitamin Csupplement use was 0.81 (95% CI 0.72-0.91) for total mortality and 0.85 (95% CI 0.74-0.99) for breast cancer-specific mortality. The summary RR for a 100mg per day increase in dietary vitamin C intake was 0.73 (95% CI 0.59-0.89) for total mortality and 0.78 (95% CI 0.64-0.94) for breast cancer-specific mortality.

CONCLUSION:

Results from this meta-analysis suggest that post-diagnosis vitamin C supplement use may be associated with a reduced risk of mortality. Dietary vitamin C intake was also statistically significantly associated with a reduced risk of total mortality and breast cancer-specific mortality.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613622

 

D vitamiini: 

Beast cancer patients with high levels of vitamin D in their blood are twice as likely to survive the disease as women with low levels of this nutrient, report University of California, San Diego School of Medicine researchers in the March issue of Anticancer Research.
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140306163236.htm