Inflaatioteoria

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Siis mulla on tämmöinen ongelma, mihin olisi mukava saada järkevä ja mielellä käsiteltävä vastaus.

Kuinka on mahdollista, että universumi laajenee inflaatioteoriassa nopeammin kuin valonnopeus?

Kommentit (6)

Vierailija

No eihän se tila laajene tai kaareudu.

Kaikki näkyvän maailmankaikkeuden energia laajenee, samalla kun työntyy astetta isomman aineen kokoluokan VALONNOPEUDELLA poispäin yhdestä pisteestä joka on todella kaukana näkyvän maailmankaikkeuden ulkopuolella.

Savor

;):)

Vierailija

Itse aikanaan pyörittelin äärettömän monimutkasta ajatusta samankaltaiseen kysymykseen. Pääpiirteittäin niin, jos vaikka fotoni lähtee taivaltamaan 16 valovuotta. Matkattuaan 8 vuotta, lähtöpisteen ja fotonin väli tulisi tietty olla se 8 valovuotta. Mutta jos tähän väliin, fotonin ja lähtöpisteen, jollain tapaa kiertyisi/kaartuisi/ilmestyisi jollain kosmisella tavalla avaruutta, voisi etäisyys olla huomattavan paljon suurempi, ja näin ollen etääntymisnopeus voisi näyttää ylivalonnopealta, vaikkei se fotoni todellisuudessa ylitä sitä maksiminopeuttaan.

Päädyin täydelliseen Savorismiin ja umpikujiin aikanaan, jotenka en lähde tähänkään niitä sekoiluja sen tarkemmin kirjottelee.

Vierailija

Asia on lukuisia kertoja käsitelty palstalla, tässä eräs hyvin samantapainen:

http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... enn%E4inen

Kun vaikkapa galaksit etenvät universumissa toisistaan "ylivalonnopeudella" on nimenomaan kyse näennäisestä nopeudesta. Kopioin vanhan vastaukseni suunnilleen samaan asiaan:

"Ajattele vaikkapa kolme "jonossa" olevaa galaksijoukkoa A, B ja C ja etäisyydeksi A:sta B:hen sama kuin B:sta C:hen eli 10 mrd valovuotta. Jos nyt oletamme, että vuoden aikana avaruuttaa syntyy lisää 10 mrd valovuoden matkalla vaikka 0,75 valovuotta, niin koska etäisyys A:sta C:hen on 20 mrd valovuotta niin A kokee C:n etääntyneen vuoden aikana 1,5 valovuotta eli puolitoistakertaisella valonnopeudella. Samaan aikaan B:n mielestä C loittonee vain 0,75 c nopeudella. "

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä4716
Liittynyt26.3.2005

Niin suhteellisuusteoria sanoo vain yksinkertaisesti, että avaruuden HALKI ei mikään entiteetti, massallinen tai massaton etene ylivalonnopeudella. Tilan (siis jokaisen pisteen) laajeneminen ei ole liikettä.

Vierailija

Alkuräjähdykden hetkellä kaikkeus oli kiinteääenergia-massaa, jolloin valoa ei ollut vielä olemassa. Valon ominaisuudet syntyivät vasta n. 300 000 vuotta ison paukun jälkeen jolloin aineen väliin syntyi avaruutta jonne valo pääsi syntymään.

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä4716
Liittynyt26.3.2005
hoh hoijaa
Alkuräjähdykden hetkellä kaikkeus oli kiinteääenergia-massaa, jolloin valoa ei ollut vielä olemassa. Valon ominaisuudet syntyivät vasta n. 300 000 vuotta ison paukun jälkeen jolloin aineen väliin syntyi avaruutta jonne valo pääsi syntymään.

Kyllä hohhoijaa on nyt pikkusen käsittänyt väärin. Sähkömagneettinen vuorovaikutus irtosi omaksi vuorovaikutuksekseen siinä alkusekunnin miljardis miljardis jne osien aikana. Aina siitä lähtien ovat fotonit viipottaneet. Toki ennen 380.000 vuotta BB:stä matkat olivat pirun pieniä, aina oli joku saatanan elektroni tiellä ja sitten taas absorboiduttiin ja emittoiduttiin.

Tästä kankkusesta selvittiin siis vasta kun elektronit rupesivat kaveeraamaan ytimien (protonien) kanssa.

Uusimmat

Suosituimmat