Miksi täydellinen auringonpimennys on mahdollinen?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kysyin asiaa lehdestäkin, mutta koska kysymys ei kelvannut sinne niin kysyn täältä:

Miksi esiintyy täydellisiä auringonpimennyksiä? Eli miksi syntyy illuusio, että kuu ja aurinko ovat saman kokoisia? Miksei kuu peitä pienempää tai suurempaa osaa auringosta?

Toisin sanoen: Miksi kuu ja aurinko ovat juuri tietyn kokoisia sekä tietyllä etäisyydellä maasta (Aurinko 400 kertaa suurempi kui kuu, mutta 400 kertaa kauempana)? Onko tämä sattumaa vai vaikuttaako makrokappaleiden koon ja etäisyyden suhteisiin luonnon lait? Maa muistaakseni loittonee auringosta, kuten kuu Maasta. Takaako tämä sen, että myös tulevaisuudessa tilanne säilyy nykyisenkaltaisena?

Kommentit (5)

Vierailija

Piirtelin vähäsen ja tutkin tilannetta marsin kuiden kohdalla. Ainakaan marsilaiset eivät auringonpimennyksestä pääse nauttimaan.

Phobos peittää auringosta n. 37%. Deimos vain n. 1 %

(EDIT: Korjattu prosentit, oli laskettu halkaisijan ei pinta-alan mukaan)

Vierailija

"Onko tämä sattumaa vai vaikuttaako makrokappaleiden koon ja etäisyyden suhteisiin luonnon lait?"

Kysymys on sattumasta; Kuu on sattumalta suhteellisesti katsoen saman kokoinen kuin Aurinko. Kuun etäisyys Maasta tai Maan Auringosta muuttuu niin marginaalisen vähän (metrejä per vuosi), ettei sillä asialla ole merkitystä tähän suhteelliseen kokoon seuraavien miljoonien vuosien aikana.

Vierailija

Kiitos vastauksista.

Tuntuu tajuttoman oudolta, että täydellinen auringonpimennys voi olla vain onnekas sattuma! Kai se täytyy sitten vain uskoa.

Ajatella, että ilman täydellistä auringonpimennystä auringon uloimman kehän tutkiminen olisi ollut pitkään perin hankalaa.

Vierailija

Itse asiassa se kuu peittää hiukan liian vähän aurinkoamme. Ja tästähän johtuu, että täydellisen pimennyksen aikaan näemme auringon koronan ja "vihreän välähdyksen". Kyllä maisema muuten täydellisen auringon pimennyksen aikana hyvin hämäräksi menee. Ei juuri varjoja näe ja linnut lopettavat laulunsa - ken ei ole ilmiötä koennut, niin suosittelen lämpimästi. Tunnelma on sanoin kuvaamattoman seesteinen.

Tässä ketjussa ihmeteltiin aikaisemmin, että auringon-kuun-maapallon etäisyyksien ja ao. taivaankappaleiden läpimittojen on oltava aivan "prikulleen" jotta saisimme pimennyksen. No, ei asia nyt sentään niin millilleen ole.

Johan kuumme etäisyys maasta vaihtelee noin 6% rajoissa ja auringonpimennyksissä tämä näkyy vain maapallolla ns. umbran halkaisijana, eli sen alueen halkaisijana jossa auringonpimennys on täydellinen. Tämän umbran koko vaihtelee siis nytkin ja vaikka kuumme olisi eri kokoinen ja toisella etäisyydellä maapallosta kokisimme siitä huolimatta komeita pimennyksiä (tämä siis tiettyjen rajojen sisällä). Kyseessä on ihan Eukleiden alkeisgeometria, tässä ei vielä suhtista tarvita!

Uusimmat

Suosituimmat