Benfordin laki

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Pitääkö mielestänne paikkaansa? Mihinkä tuo perustuu ja näkyykö tuo minkälaisissa tilastoissa?

Benfordin laki on tunnettu pitkään, mutta se todistettiin matemaattisesti vasta äskettäin. Sen mukaan todennäköisyys, että luvun ensimmäinen numero on n, on lg[(1 + n)/n].

Kommentit (8)

Vierailija

Hassu sääntö... minä kun luulin että jos otetaan satunaisluku niin kaikki numerot ovat yhtä todennäköisiä, eli jokaisen numeron (paitsi nollan) todennäköisyys olisi siis 1/9...

o_turunen
Seuraa 
Viestejä8006
Liittynyt16.3.2005

En huomannut, että sitä olisi noissa linkeissä mitenkään todistettu.
Päinvastoin, niissä esitettiin paljon reunaehtoja ja esimerkkejä
tilastoista, joissa laki ei toimi. Hyvä esimerkki voisi olla vaikkapa
radioasemien taajuusluettelo.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi.

Vierailija

Voitaisiin tutkia myös esim. MM kisojen keihäänheiton senttimetri tuloksia.. (siis metrit pois ja jää vain "satunaislukuja" 1-99)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä8006
Liittynyt16.3.2005

Oikeastaan koko homma kaatuu tuohon:

The precise form of Benford's law can be explained if one assumes that the logarithms of the numbers are uniformly distributed...

Jos luvut ovat tasaisesti jakautuneen esimerkiksi välille 1...1000,
niin niiden logaritmit eivät ole tasan jakaantuneet välille 0...3.
Oikeastaan wikipediassa todistettiin, että lg = lg.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi.

Vierailija

Kiva kaava, mutta tuskin pitää paikkansa yleisesti. Benford lienee englantilainen (tai amerikklainen). Siellä käytetään edelleenkin omia mittayksiköitä, jotka SI-yksiköihin verrattuna ovat "ihmisen mittaisia". Siksi on ymmärrettävää, että Benford on törmännyt tilastoihin, joissa useammat luvut osuvat välille 1.0-1.9 kui 5.0-5.99.

Joka tapauksessa kaava on helppo todistaa vääräksi ottamalla esimerkiksi vaikka WIKIssä mainittu sähkölasku. Jos se puntina noudattaisikin lakia, niin markkoina 1 tilalla olisi ollut 8. Siis mittayksikkö määrää tilaston yleisimmän ensimmäisen numeron.

Vierailija

Kyseessä on ns. fenomenologinen laki ja pitäähän se paikkansa tietyin edellytyksin. Itse muistan kuin aikoinaan lukiossa opettaja todisteli lakia näyttämällä miten paljon käytetyn logaritmitaulukon ensimmäiset sivut olivat muita kuluneempia ja koirankorvilla.

Vierailija

Tjaah. Kaavassa on kyllä tietty pointti.
Pikamiettimisellä veikkaisin että se pitää paikkansa satunnaisen pituiselta väliltä otetuille satunnaisluvuille.

Sinänsä tuo oletus saattaa vastata kohtuu hyvin moniakin todellisessa elämässä vastaan tulevia lukuja. En kuitenkaan menisi mitään kovin varmaa sanomaan siitä, sillä todellisessa elämässä luvut harvoin ovat täysin satunnaiselta väliltä ja/tai täysin satunnaisia.

Satunnaisella välillähän se varmasti pitää jotakuinkin paikkansa. Siinä ei mitään epäselvää. (Koska kerran väleillä 1-10, 1-100, 1-1000 jne kaikkia lukuja on tasapuolisesti, ja kaikilla muilla väleillä viimeisimmät numerot ovat aliedustettuja (esmes 1-90, 9 on ensimmäinen vain yhdessä, kun 1 taas kymmenessä).

Uusimmat

Suosituimmat